Στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα πραγματοποιήθηκε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του πρώτου συνθετικού ματιού το οποίο θα μπορούσε να ανακτήσει την όραση σε τυφλά άτομα, ή να την βελτιώσει σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Η ομάδα των επιστημόνων χρησιμοποίησε τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η εκτύπωση σε επίπεδη επιφάνεια δεν είναι κάτι καινούριο. Το καινούριο ήταν το ότι η επιφάνεια ήταν σφαιρική και ο εκτυπωτής που χρησιμοποιήθηκε κατασκευάστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό.
Επιπλέον, τα υλικά εκτύπωσης, μόνο συνηθισμένα δεν ήταν. Οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν ημιαγώγιμα ευαίσθητα στο φως πολυμερή, δημιουργώντας μια σφαίρα στο μέγεθος του ματιού, η οποία είναι σε θέση να μετατρέπει τα φωτόνια σε ηλεκτρικά σήματα και κατ’ επέκταση σε μια εικόνα.
Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας έναν προσαρμοσμένο εκτυπωτή 3D που σχεδιάστηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες κατάφεραν να εκτυπώσουν μια βάση από σωματίδια αργύρου. Μόλις το «ασημένιο μελάνι» στεγνώσει στη συνέχεια εκτυπώνεται ένα πρόσθετο στρώμα υλικών μέσω ημιαγώγιμων πολυμερών.
Το πρώτο βήμα έγινε. Το επόμενο, σύμφωνα με την ομάδα είναι η αύξηση της «ανάλυσης» με την προσθήκη περισσότερων υποδοχέων φωτός. Επίσης, η ομάδα ασχολείται με νέα υλικά, τα οποία θα μπορούσαν αν εμφυτευθούν απευθείας στο μάτι του ασθενούς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η τρισδιάστατη εκτύπωση για τη δημιουργία τεχνητού ματιού, ούτε καν η πρώτη στο χώρο της ιατρικής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle έχουν ήδη αναπτύξει (ή καλύτερα εκτυπώσει) έναν τεχνητό κερατοειδή χρησιμοποιώντας ένα μίγμα βλαστοκυτάρων και κολλαγόνου.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.