7
Τεχνολογία

Έρχονται τα αυτόνομα ταξί στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες

Έρχονται τα αυτόνομα ταξί στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες
Οι επόμενοι Ολυμπιακοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν το 2020 στο Τόκυο και όλα δείχνουν ότι εκεί θα δούμε τα πρώτα αυτόνομα ταξί να μεταφέρουν τους επισκέπτες.

Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες να καθιερωθεί η αυτόνομη οδήγηση, και στα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα, αλλά και στα δημόσια. Μπορεί η Tesla και άλλες εταιρείες να διαθέτουν αυτόνομη ή ημιαυτόνομη οδήγηση, η οποία όμως δεν επιτρέπεται από τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας, οι δοκιμές ωστόσο, συνεχίζονται αμείωτες. Το Τόκιο δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που μετακινούμαστε στις πολυσύχναστες πόλεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 θα είναι γεμάτες από τεχνολογία. Άλλωστε η Ιαπωνία πρωτοστατεί στον συγκεκριμένο τομέα και οι ειδήσεις που μας έρχονται από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου είναι πέρα για πέρα αισιόδοξες όσο και συναρπαστικές.

Δημόσιες αυτόνομες μετακινήσεις

Η Ιαπωνική εταιρεία που ασχολείται με την αυτόνομη οδήγηση ZMP σε συνεργασία με την εταιρεία ταξί Hinomaru Kotsu θα είναι οι πρώτοι στον κόσμο που θα προσφέρουν δημόσιες μετακινήσεις χωρίς οδηγό. Ένα παρόμοιο πιλοτικό πρόγραμμα είχαμε δει και στην πόλη των Τρικάλων με ένα μικρό ηλεκτρικό δημόσιο λεωφορείο που κινείται σε μια συγκεκριμένη διαδρομή. Η Ιαπωνία πάντως θα πάει το θέμα πιο μακριά και οι πρώτες δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει. Το σύστημα περιλαμβάνει mini vans εξοπλισμένα με τεχνολογία αιχμής. Για την ώρα οι  δοκιμαστικές διαδρομές είναι μικρές με συνολική απόσταση γύρω στα 5 χιλιόμετρα και οι επιβάτες ξεκλειδώνουν την πόρτα του οχήματος και πραγματοποιούν τη σχετική πληρωμή μέσω ενός app στο κινητό τους. Επίσης για περισσότερη ασφάλεια, στο όχημα βρίσκεται τόσο ένας οδηγός, όσο κι ένας βοηθός, ενώ η διαδρομή που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη και οι επιβάτες δεν έχουν ελευθερία όπως συμβαίνει σε ένα κανονικό ταξί.

Μέχρι στιγμής χιλιάδες άτομα έχουν εγγραφεί για να πάρουν μέρος στις δοκιμές, πράγμα που δείχνει τον ενθουσιασμό των Ιαπώνων γύρω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Άλλωστε πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και η Nisan, έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να επενδύσουν σημαντικά ποσά στην τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία ZMP δεν είναι τυχαία στο χώρο, καθώς ασχολείται με τη ρομποτική, το IoT και το deep learning σε διάφορους κλάδους όπως τα logistics  και οι μεταφορές, έχοντας αναπτύξει αυτόνομα ρομπότ που μπορούν και πραγματοποιούν παραδόσεις αντικειμένων, ή άλλα που κινούνται μέσα σε αποθήκες τοποθετώντας και μεταφέροντας εμπορεύματα.

Δες παρακάτω ένα πολύ εντυπωσιακό βίντεο με τις δοκιμές των αυτόνομων οχημάτων της ZMP, καθώς κινούνται κανονικά στους δρόμους του Τόκιο, αναγνωρίζοντας τις συνθήκες στο δρόμο, τα φανάρια, τους πεζούς και τα σήματα κυκλοφορίας.