9
Αθλητισμός

Πώς να γίνεις… Messi με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Πώς να γίνεις… Messi με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου. Έξυπνοι αισθητήρες που φοριούνται στα πόδια, καταγράφουν πολύτιμα δεδομένα καθώς παίζεις και σου δίνουν τη δυνατότητα να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου. Όσο κι αν νομίζεις πως το ποδόσφαιρο έχει μείνει αναλλοίωτο εδώ και δεκαετίες, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Οι ομάδες πλέον δεν προπονούνται στην τύχη, ούτε η στρατηγική τους, όσο και η ανάλυση της στρατηγικής και του τρόπου παιχνιδιού του αντιπάλου γίνονται με το μάτι. Οι τελευταίες και πιο γνωστές τεχνολογικές καινοτομίες στο ποδόσφαιρο, βέβαια, είναι το VAR και το GLT. Το πρώτο είναι το γνωστό «video assistant referee» όπου ο διαιτητής μπορεί να δει σε replay κάποια φάση, ενώ το δεύτερο είναι το «goal line technology» όπου ο διαιτητής ειδοποιείται αν η μπάλα περάσει τη γραμμή του τέρματος.

Τώρα έχουμε και μια ακόμη: το T-Goal! Τι είναι αυτό; Με πολύ απλά λόγια, είναι ένα σύστημα έξυπνων αισθητήρων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα την ώρα που ο παίκτης παίζει και επιτρέπουν βαθιά ανάλυσή τους. Η συσκευή χρησιμοποιεί επιταχυνσιόμετρο και GPS για να καταγράφει μια πλειάδα δεδομένων, μεταξύ άλλων ταχύτητα, απόσταση, κατανάλωση ενέργειας, μέγιστη επιτάχυνση, ένταση τρεξίματος. Επιπλέον παρέχει «χάρτη» θέσεων, ο οποίος δείχνει την σχετική χωρική πυκνότητα του παίκτη στον αγωνιστικό χώρο.

Ο αισθητήρας του T-Goal μπορεί να φορεθεί κάτω από τη φανέλα, στο πόδι ή το χέρι. Μόλις τελειώσει ο αγώνας, το μόνο που έχει να κάνει ο παίκτης – ή το προπονητικό team της ομάδας – είναι να ανοίξει το app και να αρχίσει την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Το app δείχνει τις τοποθετήσεις, τις επιδόσεις, το fitness και την αθλητικότητα του κάθε παίκτη, βοηθώντας να εντοπιστούν οι τομείς που χρειάζονται βελτίωση.

Βέβαια, το T-Goal μπορεί να λειτουργήσει και ως απλό fitness tracker και να μετρήσει βήματα, θερμίδες, ρυθμό και απόσταση, μπορεί να παρακολουθήσει και τις διαδρομές σου αν πηγαίνεις για τρέξιμο, αλλά προφανώς δεν είναι αυτός ο στόχος του. Είναι, όμως, αρκούντως φθηνό ώστε να μην το σκεφτείς, ειδικά αν βλέπεις τον εαυτό σου ως τον εκκολαπτόμενο νέο Messi!