9
Αθλητισμός

Νέα τεχνολογία AI για το γκολφ κάνει τους αθλητές… superstars!

Νέα τεχνολογία AI για το γκολφ κάνει τους αθλητές… superstars!
Η Sportsbox AI φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τις κινήσεις των αθλητών και να προτείνει βελτιώσεις, εκτοξεύοντας τις επιδόσεις στο γκολφ!

Το γκολφ είναι ένα άθλημα σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα, αλλά το οποίο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν όχι μόνο τους κανόνες αλλά το πώς στέκεσαι και πώς χτυπάς το μπαλάκι με το μπαστούνι. Αυτή η άγνοια δεν αποτελεί “προνόμιο” της Ελλάδας, αλλά πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη κι από χώρες στις οποίες το γκολφ έχει παράδοση. Τώρα όμως έρχεται η τεχνολογία για να δώσει ιδιαίτερα μαθήματα γκολφ από το κινητό!

Η Sportsbox AI είναι μια εταιρεία η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογία η οποία μπορεί να πάρει ένα απλό βίντεο και να κατασκευάσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο του παίκτη κατά την κίνηση του χτυπήματος, να αναλύσει με λεπτομέρεια τις κινήσεις του, αλλά και να δώσει συμβουλές για τη βελτίωση του παιχνιδιού, κι όλα αυτά χωρίς ειδική στολή, ειδικούς αισθητήρες, ή οτιδήποτε άλλο “ειδικό”. Το σύστημα Sportsbox 3D Golf είναι ικανό για όλα αυτά, κι ακόμη περισσότερα! Το προϊόν βασίζεται στην αναγνώριση του σώματος του παίκτη, απλά από ένα οποιοδήποτε βίντεο με τον παίκτη αν-φας. Μέσα σε δευτερόλεπτα, εμφανίζει στην οθόνη ένα τρισδιάστατο μοντέλο του σώματος του παίκτη, με επιπρόσθετες πληροφορίες όπως την περιστροφή των ώμων, την τροχιά των χεριών, την περιστροφή και την κάμψη της λεκάνης, των ποδιών, και άλλων κρίσιμων σημείων.

Το Sportsbox 3D Golf έχει δοκιμαστεί και από επαγγελματίες αθλητές αλλά και καθηγητές γκολφ, έχοντας πάρει την έγκρισή τους. Το τελικό προϊόν έρχεται για να αντικαταστήσει εξειδικευμένα συστήματα καταγραφής κίνησης, κόστους πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, βάζοντας στη θέση τους ένα οποιοδήποτε smartphone! Κατά τις φάσεις της δοκιμαστικής λειτουργίας, οι χρήστες περιορίστηκαν σε μικρό αριθμό, ώστε να πάρουν γνώμες και προτάσεις για τη βελτίωση, ενώ η λίστα αναμονής είχε ξεπεράσει τους 6.000 ανθρώπους. Τώρα όμως, το app είναι διαθέσιμο για να το κατεβάσει όποιος θέλει.

Η τεχνολογία είναι δοκιμασμένη και η Sportsbox AI θέλει να κάνει την υπηρεσία συνδρομητική, χρεώνοντας ένα ποσό ανά μήνα, αν και ο κύριος στόχος δεν είναι οι μαθητές αλλά οι δάσκαλοι του γκολφ, οι οποίοι θα μπορούν και να πληρώσουν για την συνδρομή τύπου “Pro Premium”, με όλες τις λειτουργίες ενεργοποιημένες.

Ο απώτερος στόχος της εταιρείας, όμως, δεν είναι άλλος από το να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή για να επεκταθεί και σε άλλα αθλήματα, δίνοντας συμβουλές και αναλύοντας τις κινήσεις του κάθε παίκτη με λεπτομέρεια. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο θέλγητρο για εκατομμύρια αθλητές σε όλο τον κόσμο: η τεχνολογία της ανάλυσης κίνησης είναι κάτι που μόνο οι κορυφαίοι σύλλογοι και οι μεγαλύτεροι επαγγελματίες αθλητές μπορούσαν μέχρι σήμερα να πληρώσουν. Πλέον, ο καθένας θα μπορεί, ίσως με μια μικρή συνδρομή, να καταγράψει τις κινήσεις του σε διάφορα αθλήματα και να λάβει αξιόπιστες συμβουλές και πληροφορίες ώστε να βελτιώσει τις κινήσεις του και τη στάση του σώματός του, εκτοξεύοντας τις επιδόσεις! Φαντάσου, για παράδειγμα, έναν μπασκετμπολίστα να μπορεί να βελτιώσει τη στάση του σώματός του στο σουτ, ή έναν τενίστα στο σερβίς ή το backhand. Παράλληλα, ακόμη και οι μικρότερες ομάδες Γ’ κατηγορίας θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια συνδρομή για τη βελτίωση των παικτών τους. Η τεχνολογία φέρνει τον εκδημοκρατισμό της κινησιολογίας και της εξατομικευμένης προπόνησης!