7
Τεχνολογία

Windows 365 – Έρχονται τα Windows στο cloud

Windows 365 – Έρχονται τα Windows στο cloud
Τα Windows 365 είναι Windows, μόνο που δεν χρειάζονται εγκατάσταση, αλλά τρέχουν στο cloud. Πρόκειται για μια εικονική μηχανή που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε από οπουδήποτε.

Έχουν περάσει δεκαετίες και πάντα η Microsoft μας έχει να αναρωτιόμαστε «πού το πάει». Η απάντηση είναι πως, μάλλον, ούτε η ίδια η Microsoft δεν ξέρει πού το πάει, αλλά ακολουθεί τις εξελίξεις. Στο παρόν, οι εξελίξεις δείχνουν Windows 11 αλλά… αυτό δεν είναι το παν. Ναι, καλά το διάβασες. Η Microsoft δεν εξελίσσει, πλέον, τα Windows με σκοπό να πουλήσει πολλά αντίτυπα και να βγάλει κέρδος. Από την εποχή των Windows 10, κάθε νέα έκδοση προσφέρεται ως δωρεάν αναβάθμιση (όπως κάνει εδώ και χρόνια η Apple άλλωστε).

Ούτως ή άλλως, ο πόλεμος των λειτουργικών συστημάτων για το desktop έχει τελειώσει προ πολλού και νικητής είναι τα Windows. Σκοπός των Windows είναι… τα σύννεφα!

Εκεί παίζεται το παιχνίδι πλέον και η Microsoft έχει στρέψει το βλέμμα της σε έναν ιδιαίτερο και άκρως προσοδοφόρο στόχο: στο «Windows as a Service».

Τι είναι πάλι αυτό;

Τι είναι αυτό όμως αυτό το Windows σαν υπηρεσία; Η Microsoft το ονομάζει Windows 365 και σε αντίθεση με το Office 365 που απλά είναι ένα συνδρομητικό Office, αλλά που και πάλι μπορείς να εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου, εδώ μιλάμε για ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα, αλλά σε μορφή virtual. Σκέψου, για παράδειγμα, το Google Stadia, την υπηρεσία της Google που σου επιτρέπει να παίζεις παιχνίδια, ακόμη και από μηχανήματα που δεν έχουν ούτε κατά διάνοια την επεξεργαστική ισχύ να τα τρέξουν. Τα παιχνίδια τρέχουν στους servers της Google και εσύ απλά παίζεις μέσω streaming – ουσιαστικά, η εικόνα μεταφέρεται στη δική σου οθόνη ως βίντεο. Το ίδιο σκέφτηκε να κάνει και η Microsoft, αλλά για ολόκληρα τα Windows!

Με την υπηρεσία Windows 365 η Microsoft παρέχει τους servers και δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν τα hardware specs του εκάστοτε μηχανήματος. Μπορείς να διαλέξεις πόσους πυρήνες θα έχει η εικονική CPU, πόση μνήμη και τι μέγεθος δίσκου. Για την ώρα, το όριο είναι 8 πυρήνες, 16GB RAM και 512GB σκληρού δίσκου. Αξιοσημείωτο είναι το ότι η Microsoft δουλεύει πάνω στην προσθήκη επιλογής και για GPU, για όσους έχουν αυξημένες απαιτήσεις.

Και βέβαια, ως υπηρεσία, τα Windows 365 θα είναι συνδρομητικά με τιμή που θα ανεβαίνει ανάλογα με το εικονικό hardware που θα επιλέγει ο καθένας. Η βασική υλοποίηση θα είναι με 2 πυρήνες, 4GB RAM και 128GB χώρος αποθήκευσης. Σε αυτή τη σελίδα βρίσκονται όλα τα διαθέσιμα πακέτα για μικρομεσαίες (Windows 365 Business) και μεγάλες επιχειρήσεις (Windows 365 Enterprise).

Σου φαίνονται περιττά όλα αυτά; Σκοπεύεις να συνεχίσεις να τρέχεις τα Windows 10 ή 11 από τον δικό σου υπολογιστή και δε βλέπεις το λόγο να πληρώνεις τη Microsoft ετήσιες συνδρομές; Μην ανησυχείς, κανένας στη Microsoft δεν θα χάσει τον ύπνο του. Βλέπεις, τα Windows 365 δεν αφορούν εμένα κι εσένα, τους απλούς χρήστες. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε (ή και να συναρμολογούμε) υπολογιστές και να τρέχουμε Windows 7/8/10/11. Για μεγάλες εταιρείες, όμως, οι οποίες συχνά βρίσκονται με πολλούς πεπαλαιωμένους υπολογιστές, των οποίων η αντικατάσταση θα κόστιζε εκατομμύρια, τα Windows 365 έρχονται ως μάννα εξ ουρανού. Οι υπεύθυνοι του τμήματος πληροφορικής τέτοιων εταιρειών θα ανοίγουν σαμπάνιες, γνωρίζοντας πως δεν θα έχουν να ασχολούνται με κάθε υπολογιστή ξεχωριστά, μιας και η Microsoft θα τους παρέχει εργαλεία ενοποιημένης διαχείρισης, πως όλοι οι χρήστες θα μπορούν να δουλεύουν πάνω σε μία και μοναδική έκδοση των Windows αλλά και των προγραμμάτων, ανεξαρτήτως του hardware του εκάστοτε υπολογιστή, πως η ασφάλεια των υπολογιστών τους θα περάσει σε άλλο επίπεδο.

Το καλύτερο απ’ όλα είναι το ότι το Windows 365 μπορεί να τρέξει πάνω σε οποιοδήποτε hardware, μιας και, πρακτικά, τα Windows βρίσκονται στους απομακρυσμένους servers της Microsoft. Επομένως, θα μπορείς να έχεις τα Windows 365 σε κανονικό PC, σε laptop, σε tablet, μέχρι και σε… Mac! Το μόνο που θα χρειάζεσαι είναι ένα client app, ένα πρόγραμμα-πελάτης που θα τρέχει στο τοπικό μηχάνημα· αφού κάνεις log-in στον λογαριασμό σου στη Microsoft, θα είναι σαν να κάθεσαι μπροστά στον ίδιο υπολογιστή και θα μπορείς να συνεχίσεις τη δουλειά που άφησες στη μέση στο γραφείο, είτε είσαι στο σπίτι, είτε στον υπολογιστή κάποιου φίλου, είτε στον υπολογιστή κάποιου ξενοδοχείου στην άλλη άκρη του κόσμου!

Άλλη μια σημαντική απαίτηση είναι η σύνδεση στο Internet. Αυτό που χρειάζεσαι είναι το COSMOTE Fiber.