8
Ψυχαγωγία

6 τρόποι για… επικές φωτογραφίες

6 τρόποι για… επικές φωτογραφίες
Μην πατάς απλά το κουμπί της κάμερας. Δώσε βάση στο κάδρο, το φως, την κίνηση και άλλα στοιχεία – κλειδιά για να βγάλεις φωτογραφίες πέρα από το συνηθισμένο.

Η περίοδος που ζούμε, πιθανότατα στο μέλλον, θα αποκαλείται η περίοδος του «εκδημοκρατισμού» της φωτογραφίας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ειδικά αυτά που εξειδικεύονται στην εικόνα και στον ήχο, έχουν φέρει τη μαγεία της φωτογραφίας στα μάτια όλων, ενώ ταυτοχρόνως η παρουσία φωτογραφικών λειτουργιών σε όλα τα smartphones έχει δώσει σε όλους την δυνατότητα να τραβούν φωτογραφίες οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Ενώ κάποτε η φωτογραφία ήταν τομέας των ειδικών, τώρα όλοι μπορούν να βγάλουν αξιοπρεπείς – τουλάχιστον – φωτογραφίες. Τελικά, όμως, ακόμη και σήμερα, οι ειδικοί, δηλαδή οι επαγγελματίες και σοβαροί ερασιτέχνες φωτογράφοι, εξακολουθούν και ξεχωρίζουν με τις λήψεις τους.

Είναι μαγεία; Όχι, είναι γνώση!

Συνέχισε να διαβάζεις και θα σου δείξουμε έξι τρόπους για να πας τις λήψεις σου σε άλλο επίπεδο!

1. Δες τις γραμμές
Προσπάθησε να αξιοποιήσεις τις γραμμές που υπάρχουν στο θέμα σου. Για αρχή, να τις εντοπίσεις. Για παράδειγμα, γραμμές τρένου που χάνονται στον ορίζοντα ή σε μια στροφή, γραμμές σε έναν αυτοκινητόδρομο, κάθετες γραμμές σε κτίρια, η γραμμή του ορίζοντα σε μια παραλία. Εντόπισε τυχόν σημεία σύγκλισης και κέντραρε σε αυτά. Επίσης, ο ευρυγώνιος φακός θα βοηθήσει να κάνεις πιο «δραματική» την όψη των γραμμών αυτών.

2. Δούλεψε σε HDR
Το έντονο κοντράστ δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Για να καταγράψεις, όμως, τόσο τις λεπτομέρειες στα σκοτεινά σημεία του θέματος, όσο και τα χαρακτηριστικά των έντονα φωτισμένων τμημάτων, χρησιμοποίησε τη λειτουργία HDR. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να καταγράψεις, για παράδειγμα, το εσωτερικό ενός δωματίου, αλλά και τα σύννεφα στον ουρανό που φαίνεται από το παράθυρο.

3. Άνοιξε τον χάρακα
Όλες οι φωτογραφικές μηχανές, αλλά και τα smartphones διαθέτουν λειτουργία grid, όπου προβάλλουν στην οθόνη ένα πλέγμα. Το πλέγμα αυτό θα σε βοηθήσει, τόσο να ευθυγραμμίσεις τη λήψη σου, όσο και να εντοπίσεις τα σημεία ενδιαφέροντος και να τα τοποθετήσεις στο σωστό σημείο (π.χ στα 2/3).

4. Αντανακλάσεις
Βρες και εκμεταλλεύσου τις γυαλιστερές επιφάνειες, είτε μιλάμε για γυαλί, είτε γυαλισμένο μέταλλο ή μάρμαρο, είτε απλά για νερό. Βάλε την κάμερα του κινητού όσο πιο κοντά σε αυτή την επιφάνεια γίνεται, για να πάρεις «έξτρα» αντανάκλαση!

5. Πάρε αργές λήψεις
Αν έχεις κινούμενα αντικείμενα στο θέμα, βάζοντας ταχύτητα κλείστρου στο 1/10 με 1/20 του δευτερολέπτου, μπορείς να δημιουργήσεις την αίσθηση της κίνησης με τα κινούμενα αντικείμενα, ενώ τα ακίνητα τμήματα του θέματος θα παραμείνουν καθαρά!

6. Ζωγράφισε με το φως
Σε επέκταση του προηγούμενου, μπορείς να βάλεις αργό κλείστρο και να βγάλεις νυκτερινές φωτογραφίες από δρόμους (ή και άλλα μέρη) όπου θα φαίνονται μόνο τα φώτα των αυτοκινήτων να σχηματίζουν «ουρές» από φως, ενώ τα ίδια τα αυτοκίνητα, ως δια μαγείας, εξαφανίζονται! Καλό θα είναι να έχεις ένα τρίποδο ή άλλου είδους στήριγμα, για αυτές τις λήψεις!

Τώρα δεν έχεις δικαιολογία. Αν πάντοτε ήθελες να ασχοληθείς με την φωτογραφία αλλά δεν είχες κάμερα, τώρα έχεις. Και μάλιστα στην τσέπη σου! Δεν χρειάζεσαι πανάκριβη φωτογραφική μηχανή χιλιάδων ευρώ για να βγάλεις εκπληκτικές φωτογραφίες. Εντάξει, σίγουρα ο καλός εξοπλισμός βοηθάει, αλλά μέχρι εκεί. Σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα, όχι με τι το έκανες.