4
Υγεία & Fitness

Το 5G αλλάζει και την υγεία. Μάθε τι έρχεται!

Το 5G αλλάζει και την υγεία. Μάθε τι έρχεται!
Η νέα τεχνολογία επικοινωνίας θα αλλάξει το τοπίο και στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από νέες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Δεν υπάρχει πτυχή της καθημερινότητας η οποία να μην έχει αλλάξει μέσω της τεχνολογίας, κι αυτό είναι μια διαδικασία η οποία δεν τελειώνει ποτέ. Η πρόοδος της τεχνολογίας είναι συνεχής και ήδη η τεχνολογία έχει τεράστια σημασία στην ίδια την ύπαρξη των περισσότερων ανθρώπων. Ο τομέας της υγείας είναι κι αυτός ωφελημένος σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία, κι αυτό επεκτείνεται σε πολλές δεκαετίες πίσω. Για παράδειγμα, η τεχνολογία έχει φέρει στη διάθεση των γιατρών εργαλεία όπως το στηθοσκόπιο, οι ακτινογραφίες, η τομογραφία, τα αντιβιοτικά, τα εμβόλια, τα γυαλιά οράσεως, μεταξύ άλλων. Τώρα όμως είμαστε στο όριο μιας επανάστασης στην ιατρική, μιας ακόμη που θα γίνει εφικτή μέσω της τεχνολογίας.

Η τηλεϊατρική είναι ένας νέος κλάδος, ο οποίος φιλοδοξεί να φέρει την ιατρική ακόμη και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές. Η τεχνολογία της επικοινωνίας – και δη της ασύρματης τεχνολογίας – είναι απαραίτητη για να γίνει πραγματικότητα η τηλεϊατρική. Η ιατρική σε απομακρυσμένες περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε γιατρούς και νοσοκομεία είναι ζωτικής σημασίας και η τηλεϊατρική μπορεί να φέρει μια επανάσταση στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές, οι οποίοι δεν έχουν μέσο μετακίνησης, ή οι περιοχές της χώρας μας σε νησιά, πλέον θα μπορούν να έχουν άμεση ιατρική επίβλεψη και φροντίδα μέσω φορητών συσκευών, οθονών και καμερών.

Ακόμη και σε αστικά κέντρα, όμως, υπάρχουν ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους, για τους οποίους τα συχνά τσεκάπ μπορούν να σώσουν τη ζωή τους. Πράγματα όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, και άλλα μπορούν να αποφευχθούν. Καθώς η τεχνολογία των διαγνωστικών εργαλείων βελτιώνεται, το απλό τσεκάπ εξ αποστάσεως σύντομα θα μετατραπεί σε λεπτομερή διάγνωση και γνωμάτευση. Όλα είναι εφικτά μέσω της τεχνολογίας τηλεπικοινωνίας.

Η τεχνολογία και τα δίκτυα 5G είναι κρίσιμα για την υλοποίηση αυτών των τεχνολογιών. Η τηλεϊατρική δεν λειτουργεί χωρίς τις συνδέσεις μεγάλου bandwidth που παρέχει η πέμπτη γενιά δικτύων, ενώ η πολύ χαμηλή υστέρηση που διαθέτει βοηθά στην επικοινωνία και την ταυτόχρονη μετάδοση δεδομένων χειρισμού για διαγνωστικά εργαλεία και συσκευές. Ο γιατρός στο εγγύς μέλλον θα μπορεί να εκτελέσει ακόμη και επεμβάσεις εξ αποστάσεως, με κατάλληλες ρομποτικές συσκευές στην τοποθεσία του ασθενούς. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει σε γιατρούς να είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ασθενείς, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, δίνοντας πρόσβαση σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες σε ανθρώπους που ζουν σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές.

Η επόμενη εξέλιξη στην ιατρική αναμένεται να είναι αυτή της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία ήδη κάνει άλματα και έχει βελτιώσει τις διαγνωστικές ικανότητες των ιατρικών συστημάτων. Στο εγγύς μέλλον, είναι βέβαιο πως θα δούμε την τεχνολογία αυτή να αναλαμβάνει όλο και περισσότερες λειτουργίες – ένα πρώτο δείγμα είναι η ρομποτική συρραφή – με απώτερο στόχο την αυτόνομη διάγνωση και, γιατί όχι, την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων, αφήνοντας στους (ανθρώπους) χειρουργούς μόνο την εκτέλεση των πιο κρίσιμων σταδίων της επέμβασης, επί τόπου ή και εξ αποστάσεως.

Η ιατρική είναι μια επιστήμη η οποία πάντοτε εξαρτώταν από την τεχνολογική πρόοδο, αλλά στη σημερινή εποχή κάνει την πιο σημαντική χρήση των νέων τεχνολογιών. Πλέον, οι τηλεπικοινωνίες φέρνουν την ιατρική σε κάθε άκρη του κόσμου.