Η πανδημία του Covid-19 συνεχίζει και υπάρχει σε όλο τον κόσμο, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει ήδη δυόμιση χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του ιού. Ακόμη και μετά την έλευση εμβολίων, όμως, ο ιός συνεχίζει και διασπείρεται ενώ υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος για ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους. Η ανίχνευση της νόσησης συνεχίζει και είναι απαραίτητη, μαζί με τη χρήση μάσκας και την προφύλαξη. Το ιδανικό θα ήταν να μπορεί κανείς να γνωρίζει το αν προσβλήθηκε από τον ιό, όσο γρηγορότερα γίνεται. Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε εφικτό, μιας και τα ορατά συμπτώματα εμφανίζονται μέρες μετά την αρχική προσβολή, στο οποίο διάστημα ο φορέας μεταδίδει τον ιό χωρίς να το γνωρίζει.
Τώρα, όμως, η τεχνολογία ίσως κάνει δυνατή την ανίχνευση της προσβολής από τον ιό πολύ προτού εμφανιστούν τα πρώτα ορατά συμπτώματα και προτού ο ίδιος ο άνθρωπος το καταλάβει. Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από ερευνητές συνδυάζει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με ένα activity tracker ή smartwatch, για να ανιχνεύσει τον Covid-19 σε όλα τα στάδια της εξάπλωσής του στο ανθρώπινο σώμα, από τα αρχικά στάδια της προσβολής μέχρι και τα τελευταία στάδια της ανάρρωσης. Ο στόχος είναι να μπορεί ο καθένας μας να γνωρίζει το αν έχει προσβληθεί και να απομονωθεί, αποφεύγοντας τις επαφές με άλλους ανθρώπους, από νωρίς.
Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν υπάρχουν αλλαγές στις μετρήσεις που λαμβάνουν τα trackers, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός αλγόριθμου για την ανίχνευση του Covid-19 προτού εμφανιστούν συμπτώματα. Για αυτό το σκοπό, βρήκαν 1163 εθελοντές, όλοι κάτω από 51 ετών, οι οποίοι συμφώνησαν να φορούν ένα συγκεκριμένο βραχιόλι (AVA Fertility Tracker) κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η συσκευή καταγράφει δεδομένα κάθε 10 δευτερόλεπτα και απαιτεί τουλάχιστον 4 ώρες συνεχόμενου ύπνου, ενώ μετά την αφύπνιση συγχρόνιζε τα δεδομένα με ένα smartphone. Μάλιστα, οι εθελοντές χρησιμοποιούσαν κατάλληλο app για να καταγράφουν τυχόν συμβάντα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στα δεδομένα, όπως αλκοόλ, φάρμακα, ή και ναρκωτικών ουσιών, ενώ είχαν και τη δυνατότητα να καταγράφουν πιθανά συμπτώματα του Covid-19. Επίσης, όλοι οι εθελοντές έκαναν τακτικά rapid tests, ενώ όσοι από αυτούς είχαν ύποπτα συμπτώματα, έπρεπε να κάνουν και PCR test. Τέλος, όλοι οι εθελοντές πρόσφεραν προσωπικές πληροφορίες όπως ηλικία, φύλο, αν καπνίζουν, ομάδα αίματος, αριθμός τέκνων, αν έκαναν εμβόλιο, αλλά και αν είχαν επαφή με θετικούς στον ιό.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως τα δεδομένα που καταγράφηκαν από το βραχιόλι έδειξαν σημαντικές αλλαγές σε όλες τις μετρήσεις, οι οποίες μάλιστα ήταν διαφορετικές κατά τη διάρκεια της επώασης του ιού, την προ-συμπτωματική φάση, τη συμπτωματική φάση, αλλά και την ανάρρωση. Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα του Covid-19 διήρκεσαν 8,5 μέρες. Αλλά η μελέτη δεν αφορούσε τον ίδιο τον Covid, αλλά τη δυνατότητα πρόβλεψης της νόσησης. Για αυτό το λόγο, οι ερευνητές εκπαίδευσαν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας το 70% των καταγεγραμμένων δεδομένων, ενώ συνέχισαν να καταγράφουν δεδομένα από τους εθελοντές. Το σύστημα ήταν σε θέση να ανιχνεύσει το 73% των επόμενων μολύνσεων και μάλιστα 2 μέρες πριν την εμφάνιση ορατών συμπτωμάτων.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν το ότι τα αποτελέσματά τους ίσως να μην μπορούν να αναπαραχθούν, μιας και βασίζονται σε ένα σχετικά μικρό δείγμα ανθρώπων, οι οποίοι ήταν σχετικά μικρής ηλικίας και επομένως είχαν μικρότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρά συμπτώματα από τον Covid-19, ενώ όλοι ήταν ιδίας εθνικότητας και από την ίδια περιοχή. Παρά ταύτα, είναι φανερό το ότι ο συνδυασμός της τεχνολογίας των wearables με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην προσωποποιημένη ιατρική, ενώ μπορεί να ανιχνεύει ασθένειες και ιώσεις με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από το να περιμένει κανείς να εκδηλώσει ορατά (ή αισθητά) συμπτώματα.
Το μέλλον διαγράφεται φωτεινό για αυτή την τεχνολογία. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα για όλους να έχουν μια συσκευή η οποία καταγράφει τα ζωτικά στοιχεία του χρήστη και η οποία να έχει σχηματίσει ένα ακριβές μοντέλο για το πώς λειτουργεί το σώμα του. Τώρα οι ερευνητές αποδεικνύουν πως υπάρχει και η δυνατότητα της ανίχνευσης ελάχιστων διακυμάνσεων στις μετρήσεις ζωτικών στοιχείων, και η αντιστοίχιση αυτών σε γνωστές (ή και άγνωστες εν καιρώ) παθήσεις και λοιμώξεις. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να φέρει επανάσταση και στην πρόληψη!