11
Ταξίδια και αναψυχή

Safe Water Sports – χαρείτε τη θάλασσα με ασφάλεια

Safe Water Sports – χαρείτε τη θάλασσα με ασφάλεια
Η πρωτοβουλία Safe Water Sports που στηρίζει η COSMOTE στοχεύει να αποτελέσει το σημείο αναφοράς και το βασικό εργαλείο ενημέρωσης για τις δραστηριότητες στο νερό και την ασφάλεια.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται χιλιάδες επιχειρήσεις με αντικείμενο την αναψυχή στη θάλασσα. Ωστόσο δεν τηρούνται πάντα όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας με αποτέλεσμα πολλές φορές, τραγικές συνέπειες (τραυματισμοί, θάνατοι). Τις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι τραυματισμοί δεν προκαλούνται από ελαττωματικό εξοπλισμό ή υπερβολικά επικίνδυνες συνθήκες, αλλά από την λανθασμένη συμπεριφορά των χρηστών.

Το Safe Water Sports είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που βασίζεται στη συλλογική δράση και χρησιμοποιεί την τεχνολογία επιδιώκοντας τη συστηματική και συνεχή ενεργοποίηση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με στόχο την οργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των πολιτικών ασφάλειας και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ενημερώσου…

Μέσα από το website και τη δωρεάν εφαρμογή Safe Water Sports app για Android και iOS, το οποίο διατίθεται σε ελληνικά, αγγλικά και σύντομα σε γαλλικά, μπορείς να αναζητήσεις και να βρεις όλες τις νόμιμες επιχειρήσεις που προσφέρουν κάποια θαλάσσια δραστηριότητα (σπορ, ψυχαγωγία, καταδύσεις, ταξίδια αναψυχής κ.λπ) σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η πληροφόρηση που προσφέρεται είναι αναλυτική και σφαιρική περιλαμβάνοντας λεπτομέρειες (είδος, ύπαρξη ναυαγοσώστη, βάθος κ.λπ) για πάνω από 3000 παραλίες που έχουν χαρτογραφηθεί με τη βοήθεια του Λιμενικού Σώματος, ημερόπλοια, μαρίνες/αλιευτικά καταφύγια με υπηρεσίες που προσφέρουν, επιχειρήσεις ενοικίασης σκαφών, ισχύοντες κανονισμούς για κάθε θαλάσσιο σπορ, νοσοκομεία/λιμενικές αρχές, καθώς και τα ειδικά ενημερωτικά προγράμματα με θέμα την ασφάλεια στο νερό.

…και ανάλαβε δράση

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το app δεν έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, αλλά μπορείς να το αξιοποιήσεις για να στείλεις τη δική σου εμπειρία. Συγκεκριμένα, μπορείς να καταγγείλεις κάθε παραβατική ή παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα που πέφτει στην αντίληψή σου και η οποία βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Κατόπιν, ενημερώνεται το Λιμενικό Σώμα ώστε να παρέμβει όπου και αν χρειάζεται.

Μπορείς ακόμα να σχολιάσεις και να βαθμολογήσεις μια επιχείρηση θαλασσίων σπορ – μέσων αναψυχής, και με αυτό τον τρόπο να επιβραβεύσεις τους άριστους επαγγελματίες και να βοηθήσεις τους υπόλοιπους να βελτιωθούν και να γίνουν καλύτεροι προσφέροντας ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση στη θάλασσα, χιλιάδες νησιά και πάνω από 13 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Κι όμως, κάθε χρόνο συμβαίνουν κατά μέσο όρο 300 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης, και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος. Η 11η Μαΐου έχει θεσπιστεί η Εθνική Μέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών.

Εκπαιδεύοντας τους μαθητές

Εκτός από τα παραπάνω, το Safe Water Sports έχει συντάξει ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και αφορά την εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια στη παραλία, τη θάλασσα, τα θαλάσσια σπορ αλλά και γενικότερα τις δραστηριότητες που γίνονται στο νερό.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports περιλαμβάνει περισσότερες από 50 δραστηριότητες που συνδυάζουν την μάθηση και την ψυχαγωγία και οι οποίες καλύπτουν τις βασικές γνώσεις και πρακτικές που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για την ασφάλειά τους στη θάλασσα, το νερό και τις δραστηριότητες που γίνονται σε αυτή.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι διαθεματικές και μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της «Ευέλικτης Ζώνης». Ο εκπαιδευτικός μπορεί να υλοποιήσει από μία δραστηριότητα έως το σύνολο των προτεινόμενων δραστηριοτήτων.

Σε όλους τους εθελοντές εκπαιδευτικούς που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα απονέμεται ειδικό δίπλωμα, ενώ κάθε μαθητής που συμμετέχει λαμβάνει την κονκάρδα «Θαλασσοφύλακα».

Τον Σεπτέμβριο θα διοργανώνεται στην Αθήνα το ετήσιο Συνέδριο των Θαλασσοφυλάκων στο οποίο θα συμμετέχουν 13 αποστολές, μια από κάθε Περιφέρεια της χώρας. Η αποστολή της κάθε περιφέρειας θα προέρχεται από το σχολείο εκείνο της περιφέρειας που υλοποίησε τις περισσότερες δραστηριότητες του προγράμματος, και θα απαρτίζεται από τον εθελοντή εκπαιδευτικό που ήταν επικεφαλής της ομάδας, τον μαθητή-αρχηγό της ομάδας με τους γονείς του. Η διάρκεια του συνεδρίου θα είναι μια μέρα και σε αυτό θα ανταλλάσσονται γνώμες , εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές με στόχο την συνεχή βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Εκπαιδευτική βαλίτσα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports ταξιδεύει στα δημοτικά σχολεία της ελληνικής περιφέρειας, μέσα σε μία ειδικά σχεδιασμένη βαλίτσα εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας. Η «εκπαιδευτική βαλίτσα» σχεδιάστηκε από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και γραφίστες για παιδιά ηλικίας από 5-11 ετών προκειμένου να εκπαιδεύσει-ψυχαγωγήσει τους μαθητές για την ασφάλεια στη θάλασσα, το κολυμβητήριο και τα θαλάσσια σπορ. Η βαλίτσα περιλαμβάνει πολλά παιχνίδια και προτεινόμενες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως: η αναπαράσταση φανταστικής παραλίας, επιτραπέζια παιχνίδια, bingo κ.ά. και ο εκπαιδευτικός μπορεί να υλοποιήσει όλες τις δραστηριότητες της βαλίτσας χωρίς να απαιτείται να έχει ειδικές γνώσεις.

Η εκπαιδευτική βαλίτσα είναι κατάλληλη για σχολεία, παιδικές κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία, κολυμβητήρια κ.λπ. Περισσότερες πληροφορίες στο: http://e-learning.safewatersports.gr/el/static/educational_bag.