7
Τεχνολογία

Αναβάθμιση Windows μέσω δικτύου. Πώς γίνεται

Αναβάθμιση Windows μέσω δικτύου. Πώς γίνεται
Αντί να περιμένεις να ενημερωθούν όλοι οι υπολογιστές σου ταυτόχρονα μέσω Internet, μπορείς να ενημερώσεις τους άλλους από έναν υπολογιστή που είναι updated. Πρόκειται για μια κρυφή ρύθμιση των Windows που πολύ λίγοι γνωρίζουν.

Τα μεγάλα updates των Windows 10 κυκλοφορούν κάθε εξάμηνο. Το πρόβλημα είναι ότι οι αναβαθμίσεις αυτές μπορούν άνετα να γονατίσουν ακόμη και την πιο γρήγορη σύνδεση Internet. Εννοείται, ότι εάν διαθέτεις COSMOTE Fiber μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος. Μιλάμε για ταχύτητες έως 200Mbps που μπορείς να συνδυάσεις με χρόνο ομιλίας και τηλεόραση. Δες εδώ τα διαθέσιμα πακέτα.

Για να επιστρέψουμε στο Windows Update, εάν διαθέτεις περισσότερα του ενός PC τα updates μπορούν να γίνουν καταστροφή, μιας και κάθε τόσο κάποιο PC θα «αποφασίζει» να κάνει αναβάθμιση μπλοκάροντας το Internet για ώρες.

Υπάρχει λύση; Ναι, υπάρχει!

Η λύση είναι κάτι που υπάρχει κρυμμένο στις ρυθμίσεις των ίδιων των Windows και δεν χρειάζεται κάποιο ειδικό πρόγραμμα, ούτε καν να αρχίσεις να πειράζεις τη registry των Windows ή να πληκτρολογείς ακατανόητες εντολές. Απλά πρέπει να αλλάξεις κάποιες ρυθμίσεις.

Πήγαινε στις Ρυθμίσεις των Windows και κατόπιν στην τελευταία επιλογή Αναβάθμιση & Ασφάλεια. Από την αριστερή στήλη, επίλεξε το Βελτιστοποίηση Παράδοσης. Αν δεν το βρίσκεις εκεί ίσως χρειαστεί να πας στο Windows Update, να πατήσεις στο Advanced Options και εκεί να βρεις και να κάνεις κλικ στο Delivery Optimization.

Εδώ θα δεις μια επιλογή με τίτλο Allow downloads from other PCs. Ενεργοποιώντας την επιλογή αυτή σε όλους τους υπολογιστές, είτε στο γραφείο σου είτε στο σπίτι, επιτρέπεις στους υπολογιστές, αντί να κατεβάζουν τα updates κατ’ ευθείαν από τους servers της Microsoft και να γονατίζουν τη σύνδεσή σου στο Internet, να ελέγχουν αν κάποιος από τους άλλους υπολογιστές του τοπικού σου δικτύου έχει ήδη κατεβάσει το εν λόγω update και, αν ναι, να το μεταφέρουν από αυτό τον υπολογιστή μέσω του τοπικού δικτύου (LAN ή Wi-Fi), χωρίς να χρησιμοποιήσουν το Internet.

Για να γίνει αυτό, βέβαια, και να μην απασχοληθεί καθόλου η σύνδεση του Internet, πρέπει να προσέξεις λίγο αυτό που υπάρχει κάτω από τον διακόπτη της επιλογής: τα Windows σου δίνουν την επιλογή ο υπολογιστής σου να ψάχνει για τα updates είτε στο τοπικό δίκτυο μόνο, είτε στο τοπικό δίκτυο αλλά και στο Internet! Βεβαιώσου πως έχεις ενεργή την πρώτη επιλογή!

Η καλύτερη μέθοδος, προφανώς, είναι να ενεργοποιήσεις την επιλογή αυτή σε όλους τους υπολογιστές που έχεις στο χώρο σου. Η λειτουργία αυτή δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα, μιας και θα πρέπει, κατ’ αρχήν, η ίδια η Microsoft να κυκλοφορήσει κάποιο update. Έπειτα, επειδή τα updates γίνονται σε τυχαίες χρονικές στιγμές, θα πρέπει κάποιο από τα PC να κατεβάσει πρώτο ένα update, για να αρχίσει να το μοιράζεται με τα υπόλοιπα. Όμως, μέσα σε λίγες ημέρες, θα δεις πως το κατέβασμα των αναβαθμίσεων γίνεται πολύ πιο γρήγορα, συνολικά, και χωρίς να απασχολείται η σύνδεση προς το Internet για να κατεβαίνουν τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά!