Οι φορητοί υπολογιστές τύπου laptop μετρούν 41 χρόνια ζωής, προσφέροντας φορητότητα σε όσους έχουν ανάγκη από υπολογιστή “στον δρόμο”. Εδώ θα παρουσιάσουμε τους πιο περίεργους, πρωτοποριακούς, μα και ριζοσπαστικούς φορητούς υπολογιστές – αφήνοντας, όμως, κατά μέρος τους πρώτους “μεταφερόμενους” υπολογιστές των 80s, οι οποίοι έμοιαζαν με μεγάλη βαλίτσα και ζύγιζαν πολλά κιλά. Από τότε έχουν συμβεί πολλά στον χώρο της πληροφορικής, με τα σημερινά laptops να ζυγίζουν ελάχιστα και ταυτοχρόνως να προσφέρουν επεξεργαστική ισχύ δισεκατομμύρια φορές περισσότερη από τα πρώτα laptops. Το μέγεθος και η φορητότητα, όμως, έσπρωξε πολλούς σχεδιαστές να δημιουργήσουν εκπληκτικά πράγματα, κάποια από τα οποία συνεχίζουν και χρησιμοποιούνται, ενώ άλλα έχουν χαθεί στο ντουλάπι της ιστορίας των υπολογιστών.
Πάμε να τα δούμε!
GRiD Compass – το πρώτο
Το πρώτο laptop έρχεται από την Αμερικάνικη GRiD Systems και είναι το πρώτο με μορφή κοντινή με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Επεξεργαστής Intel 8086 αλλά ασύμβατος με IBM PC. Κυκλοφόρησε το 1982, ζύγιζε 5 κιλά, ενώ ερχόταν με οθόνη ανάλυσης 320×240 τύπου electroluminescent και 340 kilobytes RAM. Κόστος: $8000
IBM ThinkPad 701
Στα μέσα των 90s, τα laptops είχαν την απαραίτητη ισχύ, αλλά οι οθόνες LCD ήταν ακόμη πολύ ακριβές και μικρές, κάτι που έκανε δύσκολη την ενσωμάτωση πληκτρολογίου μεγάλου μεγέθους. Η IBM είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα πληκτρολόγιο το οποίο ξεδίπλωνε κατά το άνοιγμα της οθόνης, το οποίο ονόμασε “Butterfly” keyboard – σχεδίασης του ελληνοαμερικάνου John Karidis.
HP OmniBook 800CT
Αρχές 90s και τα touchpads απλά δεν υπήρχαν, με τους χρήστες να πρέπει να έχουν και ένα ποντίκι στην τσάντα. Για τα superportables, η HP σχεδίασε ένα πτυσσόμενο mouse, το οποίο κούμπωνε στο σώμα του laptop και έβγαινε την ώρα της χρήσης!
Via NanoBook
Την εποχή που οι οθόνες ήταν μικροσκοπικές, οι σχεδιαστές σκέφτονταν διάφορα για να αυξήσουν τη χρηστικότητα. Όπως η Via, η οποία σκέφτηκε να βάλει μια απλή οθόνη LCD δίπλα στην κεντρική, η οποία έδειχνε την ώρα, την ημερομηνία, τη θερμοκρασία, και διάφορα άλλα “χρήσιμα”.
Lenovo/IBM ThinkPad 700ds
…όπου το “ds” σήμαινε “dual screen”. Πολύ πριν τις Asus και Razer, η Lenovo είχε σχεδιάσει για λογαριασμό της IBM ένα laptop με μια δεύτερη συρόμενη οθόνη, κρυμμένη πίσω από την κεντρική. Η δεύτερη οθόνη υποστήριζε και stylus της Wacom για σχεδίαση πάνω της! Βέβαια, το εν λόγω laptop ζύγιζε πάνω από 5 κιλά και κόστιζε πολλές χιλιάδες σε ευρώ ή δολλάρια, αλλά… είχε δύο οθόνες!
Asus Taichi
Όχι, δεν κάναμε λάθος στη φωτογραφία. Το Taichi είναι ένα laptop με δύο οθόνες, μια από μέσα και μια απ’ έξω! Κλείνοντας το καπάκι, γινόταν tablet, ενώ μπορούσες και να δείξεις κάτι σε φίλους, χωρίς να τους έχεις πίσω από την πλάτη σου!
Asus ROG GX700
Το Asus ROG GX700 είναι ένα τέρας! Αντί να μεγαλώσει σε μέγεθος, οι σχεδιαστές του το εφοδίασαν με το απολύτως κορυφαίο hardware αλλά όχι με το αντίστοιχο σύστημα ψύξης. Αυτό ερχόταν σε ξεχωριστή αποσπώμενη μονάδα υδρόψυξης! Χωρίς αυτήν, το laptop λειτουργούσε σε μειωμένες ταχύτητες, αλλά με τη σύνδεση οι επιδόσεις εκτοξεύονταν!
Apple MacBook Air
Το πρώτο και – εκείνη την εποχή – το πιο λεπτό laptop με εξαιρετικά μικρό βάρος και μέγεθος. Η Apple έβαλε την Intel να της σχεδιάσει τον επεξεργαστή και το τσιπ γραφικών ειδικά για το Air, ώστε να πιάνουν λιγότερο χώρο! Το Air ήταν αυτό που έφερε την κατηγορία των υπέρλεπτων laptops στο προσκήνιο, δίνοντάς τους σοβαρή ισχύ και δυνατότητες.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.