8
Ψυχαγωγία

Ζήσε την εμπειρία του Τιτανικού μέσα από το PC σου!

Ζήσε την εμπειρία του Τιτανικού μέσα από το PC σου!
Το θρυλικό πλοίο σαλπάρει ξανά μέσα από την εικονική πραγματικότητα και σε προσκαλεί να το εξερευνήσεις αλλά και να ζήσεις τις δραματικές του τελευταίες ώρες καθώς και τη βύθισή του.

Ο Τιτανικός είναι κατά πάσαν πιθανότητα το πλοίο που εξάπτει τη φαντασία περισσότερο από κάθε άλλο στην ναυτική ιστορία του κόσμου. Το “αβύθιστο” πλοίο που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι έχει μείνει χαραγμένο στην συλλογική μνήμη ολόκληρης της ανθρωπότητας και παραμένει “το μεγαλύτερο” και “το μεγαλοπρεπέστερο” παρά το γεγονός πως τα σημερινά κρουαζιερόπλοια θα το έκαναν να φαίνεται βαρκούλα. Λόγω του ότι βυθίστηκε το 1912, αλλά και του ότι… βυθίστηκε, και δη στο παρθενικό του ταξίδι, δεν έχουμε παρά ελάχιστες φωτογραφίες από το εσωτερικό του, κι αυτές κακής ποιότητας. Υπάρχουν, όμως, τα σχέδια, οι λήψεις από τα υποβρύχια που έχουν εξερευνήσει το ναυάγιο, αλλά και… η ομώνυμη ταινία του Cameron από το 1997!

Τώρα, όμως, μπορείς κι εσύ να μπεις στον Τιτανικό και να κάνεις αυτό το καταδικασμένο μοναδικό του ταξίδι προς τη Νέα Υόρκη, ευτυχώς χωρίς άλλους συνεπιβάτες γιατί τότε θα ήταν απείρως creepy. Είσαι ελεύθερος να εξερευνήσεις το πλοίο καθώς οι ώρες μετρούν αντίστροφα μέχρι το μοιραίο βράδυ της 15ης Απριλίου, οπότε και θα δεις το παγόβουνο να πλησιάζει (αν φροντίσεις να είσαι στην πλώρη), να συγκρούεται με το πλοίο, και όλα όσα ακολούθησαν μέχρι τη βύθιση. Ο ψηφιακός Τιτανικός είναι κι αυτός καταδικασμένος, ακολουθώντας την τραγική ιστορία του αληθινού μέχρι το τέλος.

Η πραγματικότητα για τον αληθινό Τιτανικό είναι σκληρή. Μπορεί να βρίσκεται στα βάθη του Ατλαντικού, όμως ήδη αποσυντίθεται και οι έρευνες έχουν βρει πως κάποια βακτηρίδια (halomonas titanicae) επιταχύνουν την αποσύνθεση του σιδήρου. Μέχρι το 2030 ο Τιτανικός θα έχει αποσυντεθεί ολοκληρωτικά και το μόνο που θα απομένει στον πυθμένα θα είναι μια άμορφη μάζα από όλα τα αντικείμενα που δεν επηρεάζονται από αυτές τις συνθήκες, όπως τα πιατικά και τα σπασμένα γυαλιά. Υπό αυτό το πρίσμα, η ψηφιακή αναβίωση του Τιτανικού αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία για τη διατήρηση της μνήμης του.

Η τεχνολογία πλέον σου επιτρέπει όχι μόνο να βλέπεις στατικές εικόνες, αλλά να περιηγηθείς μέσα σε κάθε χώρο του Τιτανικού, από τα υπερπολυτελή διαμερίσματα της πρώτης θέσης μέχρι τα μηχανοστάσια και τα κλειστοφοβικά κελιά των εργαζόμενων. Κι εκεί θα μπορείς να καταλάβεις τις διαφορές της ταινίας του Cameron από την πραγματικότητα, όπως τη μετέφεραν οι επιζώντες του ναυαγίου. Δεν υπήρχαν κλειδωμένες πόρτες ή μπάρες για τους επιβάτες της “οικονομικής θέσης”· η ίδια η λαβυρινθώδης διάταξη του Τιτανικού ήταν αρκετή για να καταδικάσει πολλούς εξ αυτών στον πνιγμό, δεδομένου ότι ελάχιστοι εξ αυτών ήξεραν τα “κατατόπια” του πλοίου και θα μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους προς κάποιο κατάστρωμα, ειδικά μέσα στη νύχτα και στον πανικό που επικρατούσε. Δυστυχώς, ο Τιτανικός έπεσε θύμα της ίδιας του της φήμης ως το “αβύθιστο” πλοίο, αλλά και της εποχής του, μιας και στις αρχές του 20ου αιώνα κανένας δεν θα τολμούσε να βάλει τους πλούσιους επιβάτες της 1ης θέσης να βγάλουν τα ακριβά τους ρούχα και να κάνουν ασκήσεις ετοιμότητας.

Η τεχνολογία των video games, και συγκεκριμένα το Unreal Engine, είναι αυτή που φέρνει τον Τιτανικό στην οθόνη του υπολογιστή σου. Το project τροφοδοτείται από ένα Patreon και έχει δημιουργηθεί από εθελοντές οι οποίοι απλά το κάνουν από ιστορικό ενδιαφέρον. Δεν πρόκειται για παιχνίδι, αλλά για μια σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης του Τιτανικού με ακρίβεια και σεβασμό. Μπορείς κι εσύ να μπεις στο Titanic: Honor and Glory, να κατεβάσεις το demo, και να περάσεις μερικές ώρες βλέποντας εκ των έσω το διάσημο πλοίο.