1015
Smart Cities

Η πρώτη εφαρμογή διαχείρισης κίνησης μέσω AI είναι γεγονός

Η πρώτη εφαρμογή διαχείρισης κίνησης μέσω AI είναι γεγονός
Σε λειτουργία το πρώτο σύστημα διαχείρισης της κίνησης οχημάτων μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Τι έρχεται στο μέλλον;

Το ιερό δισκοπότηρο της διαχείρισης κίνησης οχημάτων στους δρόμους δεν είναι άλλο από την έξυπνη προσαρμογή των φαναριών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε απαιτήσεις, αλλάζοντας δυναμικά τους χρόνους ανάλογα με την κίνηση. Όλοι έχουμε βρεθεί, πολλές φορές, στην θέση να περιμένουμε σε κάποιο κόκκινο φανάρι, ενώ ο κάθετος δρόμος που έχει πράσινο να είναι εντελώς άδειος. Παράλληλα, σε πολλούς κεντρικούς δρόμους – ειδικά στην Αθήνα – η τροχαία βάζει σε καθημερινή βάση τροχονόμους τις ώρες αιχμής, απλά για να δίνουν προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ροές και να μειώνουν το μποτιλιάρισμα. Αυτό, όμως, δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Τώρα, με την πρόοδο της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, η πλήρης αυτοματοποίηση έρχεται ολοένα και πιο κοντά!

Η εταιρεία Intelligent Traffic Control (ITC) έρχεται να βάλει το πρώτο ευφυές σύστημα διαχείρισης της κίνησης στον δήμο Peachtree Corners της πολιτείας της Georgia, σε επιλεγμένες διασταυρώσεις. Παράλληλα, η εταιρεία συνεργάζεται με το Curiosity Lab, μια υπηρεσία υψηλής τεχνολογίας του ίδιου του δήμου, ώστε να εγκαταστήσει το σύστημα και τον απαραίτητο εξοπλισμό (κάμερες, δέκτες, κ.λπ.) στα σημεία αυτά.

Το πλεονέκτημα του συστήματος της ITC είναι το ότι περιλαμβάνει μια πλήρη και αγνωστική λύση σε επίπεδο software, η οποία μπορεί να “κουμπώσει” πάνω σε υφιστάμενες υποδομές και να τις χρησιμοποιεί για την καταμέτρηση της κίνησης και την πρόβλεψη συμφορήσεων προτού αυτές συμβούν. Το software συνδέεται σε υφιστάμενες κάμερες κίνησης και χρησιμοποιεί ανάλυση computer vision ώστε να αναγνωρίζει όλα τα αντικείμενα που κινούνται στους δρόμους, αλλά και να εξάγει δεδομένα όπως η ταχύτητα, η επιτάχυνση, η ροή, η απόσταση, η δραστηριότητα των πεζών, και πολλά άλλα, ενώ ταυτοχρόνως συμμορφώνεται με όλους τους νόμους περί προστασίας δεδομένων, αφαιρώντας πινακίδες και πρόσωπα ανθρώπων.

Το σύστημα της ITC χρησιμοποιεί μοντέλα machine learning τα οποία έχει αναπτύξει η ίδια η εταιρεία, κι αυτά τα δεδομένα που παράγει χρησιμοποιούνται για να κατασκευάσουν ένα μοντέλο κίνησης, το οποίο αναδεικνύει τα μοτίβα για κάθε διασταύρωση ή οδό, ενώ έχει την ικανότητα να διασυνδέσει όλα αυτά μεταξύ τους για να βγάλει ένα ολικό μοντέλο. Η ITC επίσης είναι σε θέση να προβλέψει μοτίβα κίνησης σε πραγματικό χρόνο βάσει ιστορικών δεδομένων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ικανότητα για προληπτικό και προσαρμοστικό έλεγχο των μποτιλιαρισμάτων.

Επιπροσθέτως της μοντελοποίησης και των μοτίβων, το σύστημα της ITC μπορεί να λειτουργήσει και για να παράγει προσομοιώσεις κίνησης σε διασταυρώσεις και οδούς τις οποίες καλύπτει το σύστημα, κι εκεί οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα μπορούν να δοκιμάζουν λύσεις και να δημιουργούν διαφορετικά σενάρια κίνησης, τα οποία το σύστημα θα καλείται να λύσει. Οι αλγόριθμοι του συστήματος μπορούν, επιπροσθέτως, να διαχειρίζονται την κίνηση βάσει συγκεκριμένου στόχου, είτε αυτός είναι η μείωση των εκπομπών καυσαερίων, είτε η βελτίωση της βιωσιμότητας, είτε ακόμη και η προτεραιοποίηση της κίνησης των πεζών ή των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ίδιος ο δήμος του Peachtree Corners, ο οποίος αποκαλείται “Silicon Orchard” στην μητροπολιτική περιοχή της Atlanta. Ο λόγος είναι πως ο δήμος έχει αναδειχθεί ως κέντρο καινοτομίας και, ταυτοχρόνως, αποτελεί έδρα σε πολλές εταιρείες τεχνολογίας, νεοφυείς αλλά και καθιερωμένες. Παράλληλα, διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο υποδομών smart city και πλήρη κάλυψη 5G. Τώρα, με την εφαρμογή του συστήματος της ITC, αναμένει και τεράστια βελτίωση στις μετακινήσεις και στην οικονομία σε καύσιμα, αλλά και την αντίστοιχη μείωση εκπομπών καυσαερίων!