14
Πολίτης του Σήμερα

Προστατεύουμε το περιβάλλον με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Προστατεύουμε το περιβάλλον με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Καθιερωμένη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1972, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες πλατφόρμες περιβαλλοντικής δράσης, με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετέχουν στην ημέρα αυτή που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εστιάζει σε διαφορετικό θέμα και φιλοξενείται από διαφορετική χώρα. Τα τελευταία χρόνια το επίκεντρο ήταν η ρύπανση του περιβάλλοντος από τα  πλαστικά απόβλητα, το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής μέχρι την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα απόβλητα τροφίμων. Φέτος, το επίκεντρο είναι η αποκατάσταση της γης, η ερημοποίηση και η ανθεκτικότητα στην ξηρασία και φιλοξενείται από τη Σαουδική Αραβία.

Οι δράσεις για τη γη είναι ζωτικής σημασίας και πάντα επίκαιρες καθώς στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουμε μια ανησυχητική όξυνση μιας τριπλής πλανητικής κρίσης: την κρίση της κλιματικής αλλαγής, την κρίση της φύσης και την απώλεια της βιοποικιλότητας και την κρίση της ρύπανσης και των απορριμμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα του κόσμου. Δισεκατομμύρια στρέμματα γης υποβαθμίζονται, επηρεάζοντας σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και απειλώντας το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ. Οι αγροτικές κοινότητες, οι μικροκαλλιεργητές και οι εξαιρετικά φτωχοί λαοί πλήττονται περισσότερο.

Η σύγχρονη τεχνολογία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος. Ας αναφέρουμε εν συντομία κάποιους τρόπους με τους οποίους τεχνολογία συμβάλλει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα:

1. Μέτρηση ποιότητας αέρα – Ψηφιακά εργαλεία όπως το Global Environment Monitoring System for Air (GEMS Air), που διαχειρίζεται το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και η ελβετική εταιρεία τεχνολογίας IQAir, παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα σε πραγματικό χρόνο σε 5.000 πόλεις παγκοσμίως. Αυτό συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και επιτρέπει την έγκαιρη δράση για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

2. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Τεχνολογίες όπως ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες παρέχουν εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

3. Ενεργειακή απόδοση – Οι καινοτομίες σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και συσκευές συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, οδηγώντας σε μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

4. Ανακύκλωση και διαχείριση απορριμμάτων – Η τεχνολογία βελτιώνει τη διαλογή, τις διαδικασίες ανακύκλωσης και τη μετατροπή αποβλήτων σε ενέργεια, προωθώντας πρακτικές κυκλικής οικονομίας. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θέμα μπορείς να διαβάσεις σε αυτό το άρθρο μας.

5. Μοντελοποίηση και παρακολούθηση του κλίματος – Τα προηγμένα κλιματικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί χάρη στην εξέλιξη της πληροφορικής και με τη βοήθεια υπερυπολογιστών βοηθούν στην πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, βοηθώντας στην προσαρμογή και τις στρατηγικές μετριασμού.

6. Έξυπνες πόλεις – Η τεχνολογία επιτρέπει τον αποτελεσματικό αστικό σχεδιασμό, τη βελτιστοποιημένη μεταφορά και την καλύτερη διαχείριση των πόρων στις πόλεις.

7. Αειφόρος γεωργία – Οι τεχνικές γεωργίας ακριβείας, τα δίκτυα αισθητήρων και οι αναλύσεις δεδομένων ενισχύουν τη γεωργική παραγωγικότητα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές βλάβες.

8. Διατήρηση της βιοποικιλότητας – Εργαλεία όπως η τηλεπισκόπηση και τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) βοηθούν στην παρακολούθηση των οικοσυστημάτων και στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ενώ η τεχνολογία είναι πολύτιμη, τη χρησιμοποιούμε ως εργαλείο. Η ίδια η φύση είναι αυτή που πρέπει να τιμούμε.

Η επιτυχία του πολιτισμού μας βασίζεται σε υγιή φυσικά συστήματα και θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη διατήρησή τους παράλληλα με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Κλείνοντας μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες συγκεκριμένες δράσεις της COSMOTE σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την προστασία του.

COSMOTE BLUE

Στο πλαίσιο των στρατηγικών προτεραιοτήτων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η COSMOTE δεσμεύεται μέσα την πρωτοβουλία COSMOTE BLUE να αναλάβει δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των ελληνικών θαλασσών και τον περιορισμό του κινδύνου απώλειας βιοποικιλότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η COSMOTE ενώνει τις δυνάμεις της με την κοινωνική επιχείρηση  ΕΝΑΛΕΙΑ, με στόχο την απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης από το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας. Έτσι, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, έως το 2025, επιδιώκεται η συλλογή περισσότερων από 90 τόνων πλαστικού από τις ελληνικές θάλασσες και τις δυσπρόσιτες ακτές του Αργοσαρωνικού, του Θερμαϊκού κόλπου, της Χαλκιδικής και της Κρήτης αξιοποιώντας επαγγελματίες αλιείς και περισσότερα από 45 αλιευτικά σκάφη του δικτύου της ΕΝΑΛΕΙΑ. Η στρατηγική αυτή συνεργασία πέρα από το κοινό όραμα για τον καθαρισμό των θαλασσών, θέτει σε εφαρμογή τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, καθώς το σύνολο του πλαστικού που συγκεντρώνεται θα υποβληθεί σε υπεύθυνη διαχείριση, ενώ στόχος του προγράμματος είναι περισσότεροι από 52 τόνοι πλαστικού να ανακυκλωθούν και να μετατραπούν σε νέα προϊόντα, όπως κάλτσες, μπουφάν, παπούτσια ή ακόμα και έπιπλα.

Ελληνική εταιρεία περιβάλλοντος & πολιτισμού

Ο όμιλος ΟΤΕ υποστηρίζει την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), εταίρο στο έργο LIFE-IP AdaptInGR “ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα”.

Το έργο έχει διάρκεια 8 ετών (2019-2026) και συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Το έργο φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή, αναπτύσσοντας ικανότητες και δυναμικό σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για τον συντονισμό, την ιεράρχηση και την παρακολούθηση πολιτικών προσαρμογής.

Στο πλαίσιο του έργου, η ΕΛΛΕΤ θα συντονίσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο τοπίο και στις χρήσεις γης σε εννέα πιλοτικές περιοχές, τρεις αρχαιολογικούς χώρους (Δελφοί, Δήλος και Μυστράς) και δύο ιστορικά οικιστικά σύνολα (παραδοσιακοί οικισμοί Κεντρικού Ζαγορίου και Παλιάς Πόλης Κέρκυρας) και θα συντάξει οδηγίες για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, θα συντονίσει τις δράσεις του έργου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.