4
Υγεία & Fitness

Η Google διασυνδέει τα fitness apps… στην υγειά σου!

Η Google διασυνδέει τα fitness apps… στην υγειά σου!
Τέλος στα διάσπαρτα δεδομένα θέλει να φέρει η Google με το Health Connect, βάζοντας κεντρική διαχείριση σε όλα τα δεδομένα υγείας από wearables και fitness apps.

Τα wearables, smartwatches και activity trackers (βρες τα όλα στον ΓΕΡΜΑΝΟ εδώ), μαζί με εξειδικευμένους αισθητήρες για αθλητές ή ασθενείς, πλέον βρίσκονται παντού. Πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν βγάλει τέτοια προϊόντα, αλλά μέχρι τώρα όλα λειτουργούν αυτόνομα, χρησιμοποιώντας το καθένα το δικό του app, με το δικό του interface, τη δική του υπηρεσία, ενώ ελάχιστες είναι οι εφαρμογές που συνεργάζονται με άλλες. Η Google αποτελεί τον συνδετικό κρίκο, μιας και όλα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) λειτουργούν σε smartphones με Android. Η εταιρεία έχει βάλει τις βάσεις για να φέρει το Android και σε smartwatches μέσω του WearOS, και τώρα βάζει τις βάσεις για να φέρει όλα τα δεδομένα υγείας και άθλησης κάτω από μία ενοποιημένη πλατφόρμα, βάζοντας τάξη στο χάος και επιτρέποντας την χρήση όλων των δεδομένων για μια γενική εικόνα. Η νέα υπηρεσία της Google ονομάζεται Health Connect και υπόσχεται πολλά!

Το Health Connect είναι ένα app το οποίο θα έρχεται προεγκατεστημένο στα κινητά με Android, ενώ θα μπορείς να το εγκαταστήσεις και στο δικό σου smartphone από το Play Store. Για την ώρα, είναι μεν διαθέσιμο στο Play Store, σε έκδοση beta δε.

Η Google έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία στην ασφάλεια των δεδομένων, καθώς μιλάμε για ιατρικής φύσεως δεδομένα τα οποία είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα, και αυτός είναι ο λόγος που η Google έχει διπλοκλειδώσει το Health Connect! Πλέον όλα τα δεδομένα, είτε προέρχονται από κάποιο fitness band, είτε από smartwatch, είτε ακόμη κι από το ίδιο το smartphone, συγκεντρώνονται στο Health Connect και είναι απολύτως ασφαλή – αλλά και πολύ πιο χρήσιμα στον χρήστη.

Η Google έχει προσπαθήσει να συνεργαστεί με όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες, κατασκευαστές συσκευών αλλά και app developers, ώστε να αξιοποιεί τα δεδομένα απ’ όπου κι αν προέρχονται. Επομένως, μετά την εγκατάσταση του Health Connect, θα δεις έναν οδηγό ο οποίος θα σε καθοδηγήσει ώστε να συνδέσεις συσκευές και υπηρεσίες τρίτων. Για κάθε ένα app ή συσκευή θα πρέπει να δίνεις τη συγκατάθεσή σου, ώστε να χρησιμοποιούν τα δεδομένα του Health Connect ή να δίνουν δεδομένα σε αυτό. Είπαμε, ασφάλεια υπεράνω όλων!

Επίσης σημαντικό είναι το ότι το ίδιο το Health Connect δεν είναι ένα app το οποίο φιλοδοξεί να αντικαταστήσει κάποιο άλλο. Επομένως, στο ίδιο το Health Connect δεν πρόκειται να δεις ούτε γραφήματα, ούτε κάρτες, ούτε αναλύσεις, ούτε κάτι άλλο. Ο σκοπός του δεν είναι να παρουσιάσει τα δεδομένα, ούτε να εξάγει συμπεράσματα από αυτά, αλλά απλά να διασυνδέσει εφαρμογές και πολλαπλές πηγές. Η Google αφήνει σε εσένα το να βρεις το app που σε βολεύει, για να συλλέξει αυτά τα δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσει με κάποιον τρόπο! Με άλλα λόγια, το Health Connect είναι ένα app το οποίο δεν πρόκειται να χρησιμοποιείς συχνά στο προσκήνιο, αλλά θα υπάρχει, θα τρέχει στο παρασκήνιο, και θα ενορχηστρώνει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ πολλαπλών πηγών και εφαρμογών.

Η Google, όπως προείπαμε, έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων. Επομένως, έχει δομήσει το API του Health Connect με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Μάλιστα, οποιοσδήποτε developer θέλει να συνδεθεί, θα πρέπει να υπακούει σε πολύ αυστηρούς κανόνες και πρότυπα ασφαλείας! Με αυτόν τον τρόπο, η Google φροντίζει ώστε τα δεδομένα των χρηστών της να παραμένουν ασφαλή.