Η ιστορία των smartphones – και γενικότερα των κινητών τηλεφώνων – πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο. Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε κινητό τηλέφωνο ως ιδέα, το βασικό πρόβλημα ήταν η τροφοδοσία. Ακόμη και τη δεκαετία του 80, όμως, τα πρώτα πραγματικά κινητά τηλέφωνα ήταν εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα! Από τη δεκαετία του 90, όμως, οι μπαταρίες άρχισαν να επαρκούν για να τροφοδοτήσουν ένα κινητό τηλέφωνο, έστω και για λίγο. Και από τότε μέχρι σήμερα ζούμε την ίδια “μέρα της μαρμότας” με τη φόρτιση της μπαταρίας!
Μιας και οι μπαταρίες δεν είναι άφθαρτες αλλά σταδιακά χάνουν τη χωρητικότητά τους, πάντα υπήρχαν διάφοροι τρόποι για να μειώσει κανείς την φθορά και να διατηρεί την μπαταρία υγιή. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ακούσει διάφορες συμβουλές, άλλοτε σωστές και άλλοτε εντελώς λανθασμένες.
Μια άλλη παράμετρος είναι πως οι μπαταρίες όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν μείνει στάσιμες αλλά έχουν αλλάξει, παρ’ ότι αυτό δεν διαφημίζεται ιδιαίτερα, ενώ και οι επιστήμονες έχουν μελετήσει πλέον πολύ καλύτερα τη συμπεριφορά των διαφόρων τύπων και γνωρίζουν πολύ καλύτερα τη συμπεριφορά τους. Έτσι, αν για παράδειγμα συνεχίζεις και ακολουθείς κάποια συμβουλή που άκουσες για μπαταρίες πριν 20 χρόνια, πιθανότατα κάνεις ζημιά στη μπαταρία του καινούριου σου smartphone.
Να φορτίσεις ή να μη φορτίσεις;
Μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια, οι μπαταρίες των κινητών απαιτούσαν πολλές ώρες για να φορτίσουν. Έτσι, όλοι φρόντιζαν να βάζουν το κινητό τους να φορτίζει όλο το βράδυ, έτσι ώστε το πρωί να είναι φορτισμένο και έτοιμο για τη χρήση της ημέρας. Στην πρακτική αυτή δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, μιας και η μπαταρία χρειαζόταν ένα 7ωρο τουλάχιστον για να φορτίσει. Καθώς όμως οι μπαταρίες άρχισαν να γίνονται καλύτερες, οι επιστήμονες να ανακαλύπτουν καλύτερα τα χαρακτηριστικά τους και να τις βελτιώνουν, και συνακόλουθα οι φορτιστές να αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ για γρηγορότερη φόρτιση, οι 7 (ή περισσότερες) ώρες φόρτισης ήταν υπερβολικές. Δημιουργήθηκε μια μεγάλη παγκόσμια απορία εάν το να αφήνεις το κινητό σου συνδεδεμένο στον φορτιστή για πολλές ώρες τελικά κάνει καλό ή κακό (ή τίποτα), και διάφοροι έσπευσαν να απαντήσουν χωρίς να γνωρίζουν.
Η τελική απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι όπως πάντα, η μέση οδός: δεν υπάρχει πρόβλημα αν το κινητό μείνει συνδεδεμένο μια-δυο ώρες παραπάνω – ούτως ή άλλως τα κυκλώματα αποσυνδέουν τη μπαταρία όταν φτάσει στο 100% – αλλά μην το αφήσεις και μια ολόκληρη μέρα στο ρεύμα.
Το καμπανάκι του τερματισμού
Το ίδιο το Android δεν διαθέτει, αν και θα έπρεπε, μια ηχητική ειδοποίηση για να σε ενημερώνει πως το κινητό σου φορτίστηκε στο 100%. Υπάρχει, όμως, το κατάλληλο app που αναλαμβάνει να κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά! Το όνομα αυτού, Battery Sound Notification και είναι δωρεάν (αν και έχει κάποιες διαφημισούλες). Το app σου δίνει την ευχέρεια να διαλέξεις εσύ τις ειδοποιήσεις που θέλεις να ακούς, για διάφορα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας, τον ήχο για την κάθε μία, αλλά και τις ώρες που δεν θέλεις να ακούγονται! Κάτι λογικό, μιας και δεν θα ήθελες να ξυπνήσεις στις 4 το πρωί από μια φωνή που θα σου λέει “PHONE IS CHARGED!” (ή όποιον άλλο ήχο προτιμάς να βάλεις). Τώρα λοιπόν μπορείς να έχεις την απαραίτητη ηχητική ειδοποίηση και να ξέρεις πότε το κινητό σου φορτίστηκε για να το πάρεις!