8
Ψυχαγωγία

Εσύ μπορείς να τραγουδήσεις σαν τον Freddie Mercury;

Εσύ μπορείς να τραγουδήσεις σαν τον Freddie Mercury;
Τολμάς να συγκρίνεις τη φωνή σου με αυτή του Freddie Mercury; Αν είσαι περίεργος να δοκιμάσεις, μπορείς να το κάνεις μέσω του FreddieMeter.

Για να έχεις πατήσει αυτό το link, σίγουρα γνωρίζεις τον Freddie Mercury. Πρόκειται ίσως για τον πιο χαρισματικό, μουσικά και φωνητικά, performer του τελευταίου αιώνα. Βάζοντας για λίγο στην άκρη τις μουσικές του ικανότητες στη σύνθεση και τη στιχουργική, η φωνή του θα ήταν αρκετή για να του εξασφαλίσει μια περίοπτη θέση στο πάνθεον της παγκόσμιας μουσικής. Το εύρος του κάλυπτε τέσσερις ολόκληρες οκτάβες, ενώ είχε απόλυτο έλεγχο της φωνής του και ήταν σε θέση να ανεβοκατεβαίνει οκτάβες και να “προσγειώνεται” ακριβώς στη νότα που ήθελε, ασχέτως του πού βρισκόταν πριν!

Τα τραγούδια των Queen, του συγκροτήματός του, είναι επίσης λατρεμένα από τον περισσότερο κόσμο και όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε μουρμουρίσει (ή ξελαρυγγιαστεί με) κάποιο εξ αυτών – σχεδόν μετά βεβαιότητος το “We are the champions” ή το “We will rock you” τουλάχιστον!

Επίσης πολλοί είναι οι “πλανημένοι” που πιστεύουν πως όντως μπορούν να τραγουδήσουν το ίδιο καλά με τον Freddie! Λοιπόν, πλέον υπάρχει και εργαλείο για να σε πείσουν πως… δεν.

Αν τολμάς, δοκίμασε το FreddieMeter

Οι Queen και μαζί τους οι δισκογραφικές εταιρείες Universal Music Group και Hollywood Records συνεργάστηκαν με το YouTube, το Google Creative Lab καθώς και το Google Research, για να δημιουργήσουν το απόλυτο… Φρεντόμετρο, το οποίο ονόμασαν ακριβώς έτσι: FreddieMeter!

Το εν λόγω εργαλείο έρχεται σε μορφή app για browser, οπότε μπορείς απλά να πας στη διεύθυνση https://freddiemeter.withyoutube.com/ και να αρχίσεις τις άριες! Το εργαλείο σου δίνει τη δυνατότητα να διαλέξεις ένα (ή και περισσότερα) από τα πιο γνωστά τραγούδια των Queen, για να ξεδιπλώσεις τις ικανότητες των φωνητικών σου χορδών: Bohemian Rhapsody, Somebody To Love, Don’t Stop Me Now, και βέβαια We Are The Champions. Το app θα παίξει τη μουσική και θα σε καθοδηγήσει με τους στίχους επί της οθόνης, σε στυλ καραόκε, για να τραγουδήσεις.

Το FreddieMeter χρησιμοποιεί μοντέλα machine learning, σχεδιασμένα από τη Google Research, για να αξιολογήσει το πόσο κοντά είναι το ηχόχρωμα, ο τόνος, και η μελωδικότητα της φωνής σου σε αυτά του Freddie. Μάλιστα, η αξιολόγηση γίνεται τοπικά, στον δικό σου υπολογιστή, χωρίς να μεταδίδεται τίποτε στους servers της Google (ή οποιουδήποτε άλλου). Αφού τελειώσεις, το app έχει και τη δυνατότητα να ανεβάσει είτε τον ήχο ή και το βίντεο της ερμηνείας σου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της επιλογής σου, προτρέποντάς σε να χρησιμοποιήσεις το hashtag #FreddieChallenge.

Για να μη νιώσεις άσχημα, δεν υπάρχει άνθρωπος αυτή τη στιγμή που να έχει καταφέρει να ξεπεράσει το 90%, κι αυτός που έφτασε εκεί δεν είναι άλλος από τον Seth Daniels, ο οποίος ήδη είναι ο τραγουδιστής του Majesty Queen Tribute Band, ενός συγκροτήματος που έχει δημιουργηθεί ως tribute στους αληθινούς Queen! Δες και τους υπόλοιπους στο παρακάτω βίντεο:

Από την άλλη, αν καταφέρεις και το ξεπεράσεις, τότε θα έχεις απτές αποδείξεις πως όντως είσαι φαινόμενο και η καριέρα σου στον χώρο της μουσικής θα είναι εξασφαλισμένη!