16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Εκτόξευσε το διάβασμά σου με το bionic reading

Εκτόξευσε το διάβασμά σου με το bionic reading
Ένα app βάζει τον εγκέφαλό σου να διαβάζει σε υπερηχητικές ταχύτητες, επιτρέποντάς σου να διαβάζεις πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποδοτικά!

Έχεις σκεφτεί ποτέ τον τρόπο που διαβάζεις; Ο εγκέφαλός μας δεν διαβάζει τα γραπτά κείμενα με τον τρόπο που πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Το χέρι μπορεί, αναγκαστικά, να γράφει τα κείμενα γράμμα-γράμμα και λέξη-λέξη, το μάτι, όμως, δεν διαβάζει με τον ίδιο τρόπο. Ίσως έχεις δει κάποια τρικ τα οποία σου δείχνουν μια πρόταση στην οποία κάθε λέξη έχει τα γράμματα μπερδεμένα, αλλά με κάποιον “μαγικό” τρόπο ο εγκέφαλός σου μπορεί να καταλάβει κανονικά το κείμενο. Η λογική τους βασίζεται στο ότι τα μάτια μας εστιάζουν σε συγκεκριμένα σημεία των λέξεων και αφήνουν τον εγκέφαλο να συμπληρώσει τα κενά με βάση τις λέξεις που ήδη γνωρίζει, χωρίς να έχει διαβάσει κάθε γράμμα μεμονωμένα. Αυτό το γεγονός μπορείς να το επαληθεύσεις πολύ εύκολα: κάτσε στον υπολογιστή και άνοιξε ένα οποιοδήποτε κείμενο, είτε σε αρχείο Word είτε απλά αυτή τη σελίδα που διαβάζεις τώρα. Άνοιξε και το Notepad και προσπάθησε να αντιγράψεις με το πληκτρολόγιο μια πρόταση. Θα δεις ότι μπορείς να το κάνεις γρήγορα. Άνοιξε τώρα μια σελίδα κειμένου σε μια γλώσσα που δεν ξέρεις (πχ Ολλανδικά). Αν προσπαθήσεις να αντιγράψεις μια πρόταση, παρά το γεγονός πως η αλφάβητος είναι γνωστή, θα δεις πως η ταχύτητά σου πέφτει δραματικά. Ο λόγος είναι πως ο εγκέφαλός σου δεν αναγνωρίζει τις λέξεις και πρέπει να αρχίσει να διαβάζει την κάθε λέξη γράμμα-γράμμα!

Το Bionic Reading είναι ένα app το οποίο φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί ακριβώς αυτή την ιδιοτροπία του εγκεφάλου και να σε βοηθήσει να επιταχύνεις το διάβασμά σου! Ο δημιουργός του, ένας Ελβετός σχεδιαστής τυπογραφείου ονόματι Renato Casutt, πρόσεξε αυτή την ιδιοτροπία όταν έπρεπε να σχεδιάσει ένα βιβλίο σε μια γλώσσα την οποία δε μπορούσε να κατανοήσει πλήρως. Παρατήρησε πως μπορούσε να συνδέσει τα περιεχόμενα του βιβλίου με τη δική του γλώσσα μαρκάροντας μικρά τμήματα των λέξεων!

Το Bionic Reading λειτουργεί κάνοντας την αρχή κάθε λέξης bold, κάτι που οδηγεί τον εγκέφαλο να εστιάζει σε αυτό. Αν και ολόκληρη η λέξη είναι ορατή, το μάτι πηγαίνει και εστιάζει στα bold και αφήνει τον εγκέφαλο να συμπληρώσει το υπόλοιπο. Το αποτέλεσμα είναι πιο γρήγορη και πιο συγκεντρωμένη ανάγνωση.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα, χρησιμοποιώντας μια πρόταση:

Μόλις βγήκα στην προκυμαία τα ξέχασα όλα, ακόμα και τη δειλία μου. Ήρθαν οι εντυπώσεις και με πήραν απαλά και με μερώσανε και δεν ήξερα τι να πρωτοδώ και τι να πρωτοχαρώ. Τη θάλασσα; Τα βαποράκια της Χαμιδιέ που σκίζανε το νερό δίχως να βουλιάζουν; Τα μεγάλα μαρμαρένια σπίτια, με τα ξύλινα κλειστά, όλο μυστήριο, μπαλκόνια τους; Τις καρότσες με το ρυθμικό χτύπο τους πάνω στο γρανιτένιο πλακόστρωτο;

[Διδώ Σωτηρίου, “Όταν πρωτοκατέβηκα στη Σμύρνη”, Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας]

Ο ίδιος ο Casutt παρατηρεί πως, ενώ άλλα apps γρήγορης ανάγνωσης απαιτούν εκμάθηση, το Bionic Reading λειτουργεί εντελώς φυσικά, επιτρέποντας στους χρήστες να διαβάζουν γρηγορότερα ακόμη κι από το πρώτο κείμενο! Επίσης βοηθούν χρήστες με δυσλεξία να διαβάζουν λίγο καλύτερα. Επίσης αποτελεί μια μέθοδο αντιμετώπισης του άγχους υπερβολικής ανάγνωσης, ενώ δεν έχει τα μειονεκτήματα άλλων μεθόδων που σου δείχνουν μία ή λίγες λέξεις κάθε φορά.

Προφανώς το Bionic Reading δεν είναι τρικ ή “μαγεία”, αλλά υπάρχουν σοβαρές μελέτες πάνω στον τρόπο ανάγνωσης των ανθρώπων. Οι μελέτες αυτές έχουν ασχοληθεί με όλες τις πτυχές του θέματος, από τις κινήσεις των ματιών και τα σημεία εστίασης, μέχρι και τη μεταφορά των πληροφοριών στον εγκέφαλο, την μνήμη και την απομνημόνευση! Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει στους δημιουργούς του Bionic Reading να παρέχουν και ρυθμίσεις, έτσι ώστε ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να φέρει το κείμενο στα μέτρα του, προσαρμόζοντάς το στον δικό του τρόπο ανάγνωσης.

Αν όλα αυτά σου φαίνονται ενδιαφέροντα, το Bionic Reading υπάρχει τόσο ως app για iPhone και για Android, όσο και ως web app, για να μετατρέπει την οποιαδήποτε ιστοσελίδα με κείμενο. Μπορείς να το δοκιμάσεις και να δεις αν σε βοηθά στο διάβασμα, αλλά και αν όντως κάνει αυτό που υπόσχεται, δηλαδή αν επιταχύνει την ανάγνωσή σου. Οι δικές μας δοκιμές έδειξαν πως όντως υπάρχει διαφορά!