80
COSMOTE Tips

Βράχηκε το ηχείο του iPhone; Στέγνωσέ το με app!

Βράχηκε το ηχείο του iPhone; Στέγνωσέ το με app!
Για όλα υπάρχει ένα app. Ακόμα και για να “καθαρίσει” το ηχείο του iPhone από νερό που έχει μείνει μέσα, μετά την τελευταία βουτιά!

Εδώ έχουμε μια λύση για ένα πρόβλημα το οποίο δεν υπήρχε μέχρι πριν λίγα χρόνια. Τα κινητά – και ειδικά τα smartphones – δεν ήταν αδιάβροχα, και είχαμε και αρκετά δράματα με συσκευές που είχαν πέσει μέσα σε νερό ή νερό που είχε πέσει πάνω τους. Επομένως, δεν υπήρχε κανένας λόγος για να έχεις πρόβλημα με νερό που είχε “παγιδευτεί” στο ηχείο· αν είχε παγιδευτεί νερό στο ηχείο, θα είχε παγιδευτεί και σε άλλα σημεία της συσκευής και μάλλον δεν θα άνοιγε καν, αν όχι… για πάντα. Το πρόβλημα άρχισε να υφίσταται από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν smartphones με αδιαβροχοποίηση, όπως τα iPhones από το 2016 και ύστερα. Τα iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X, XR, SE δεύτερης γενιάς, όλα είναι πιστοποιημένα κατά IP67 για αντοχή σε νερό έως και ενός μέτρου και για έως 30 λεπτά. Το iPhone XS και τα επόμενα έρχονται με IP68, όπερ σημαίνει αντοχή σε έως δύο ή περισσότερα μέτρα κάτω από νερό (αναλόγως μοντέλου), για έως και 30 λεπτά. Το νερό, όμως, μπορεί να παγιδευτεί και να μη μπορεί να βγει από το ηχείο.

Η Apple έχει απόλυτη γνώση του φαινομένου και αυτός είναι ο λόγος που έχει αρκετές πατέντες για να διώχνει την υγρασία, ενώ έχει και αντίστοιχη λειτουργία στο Apple Watch, έτσι ώστε να καθαρίζει το ηχείο του από νερό. Ενώ το έβαλε στο Watch, δεν φρόντισε να το ενσωματώσει στο iPhone. Ευτυχώς, υπάρχει λύση.

Προφανώς το παρόν άρθρο δεν υπάρχει για να σε προτρέψει να βάλεις το iPhone σου στο νερό – ειδικά αν δεν έχεις αδιάβροχο μοντέλο. Αν όμως έχεις, και αντιμετωπίζεις χαμηλή ποιότητα ήχου λόγω νερού, τότε μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

Στο App Store υπάρχουν πολλά και διάφορα apps τα οποία διαφημίζουν την ικανότητά τους να αφαιρέσουν το νερό από τα ηχεία του iPhone σου. Κανένα, όμως, δεν είναι δωρεάν. Όσο κι αν πιστεύουμε στην δίκαιη αμοιβή των developers, όταν φτιάχνουν κάποιο πραγματικά χρήσιμο app, αυτή είναι μια περίπτωση που ίσως χρειαστεί μία ή δύο φορές τον χρόνο, επομένως ίσως δεν αξίζει να γραφτείς συνδρομητής για κάτι τέτοιο.

Εδώ έρχεται το app ονόματι Sonic, το οποίο έχει φτιαχτεί για κάτι εντελώς διαφορετικό, όμως κάνει μια χαρά τη δουλειά που θέλουμε! Λοιπόν, το Sonic είναι και εντελώς δωρεάν και είναι ένα app το οποίο έχει φτιαχτεί ως… frequency generator. Με απλά λόγια, το Sonic είναι ένα app το οποίο παράγει απλές ημιτονοειδείς συχνότητες ως ήχο, αλλά η επί πληρωμή έκδοσή του είναι σε θέση να παράξει και διαφορετικών κυματομορφών ήχους. Αυτά, όμως, δεν είναι αναγκαία για να καθαρίσεις τα ηχεία του iPhone. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια συγκεκριμένη συχνότητα, την οποία μάλιστα οι developers του Sonic έχουν βάλει έτοιμη στο app, οπότε δεν χρειάζεται καν να ασχοληθείς εσύ με αυτό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσεις το κουμπί με τη σταγόνα που βρίσκεται στο κέντρο του app! Πατώντας το, το app θα παίξει τη σωστή συχνότητα, ανεξαρτήτως της συχνότητας που φαίνεται ως ενεργή.

Μετά από αυτό, για καλύτερα αποτελέσματα, γύρνα το iPhone ανάποδα και βάλε από κάτω κάποιο απορροφητικό υλικό (χαρτί ή πετσέτα) και άσε τη βαρύτητα να αναλάβει τα υπόλοιπα. Βέβαια, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε η ένταση του ήχου να είναι αρκετή για να εκδιώξει το νερό από το ηχείο.

Εκτός από το “αυτόματο”, αν θέλεις μπορείς να βάλεις χειροκίνητα κάποιες συχνότητες που εσύ νομίζεις πως θα κάνουν καλύτερη δουλειά. Στο Internet βλέπουμε συχνά να αναφέρεται η συχνότητα των 165Hz ως η βέλτιστη, ενώ άλλοι αναφέρουν συχνότητες μεταξύ 150 και 200Hz, τις οποίες μπορείς να δοκιμάσεις αν θεωρείς πως τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Εάν όλα αυτά δεν δουλέψουν, μάλλον θα πρέπει να αφεθείς στους ειδικούς της υπηρεσίας G Service σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.