16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

E-books: Μια ολόκληρη βιβλιοθήκη στην τσέπη σου

E-books: Μια ολόκληρη βιβλιοθήκη στην τσέπη σου
Γνώρισε τον κόσμο των ηλεκτρονικών βιβλίων. Πως θα βρεις και κυρίως πως θα διαβάσεις στο κινητό, το tablet ή το ειδικό e-reader.

Όσοι αγαπούν το διάβασμα, έχουν βρει απίστευτα βολικό το ηλεκτρονικό βιβλίο. Μπορεί στην Αμερική να κάνει θραύση το Amazon Kindle, ωστόσο και στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο χώρο των e-books.

Που θα βρεις Ελληνικά ηλεκτρονικά βιβλία

Τα ηλεκτρονικά βιβλία έρχονται σε μορφή αρχείου, το οποίο κατεβάζεις από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα.
Συνήθως, η διαδικασία έχει περίπου ως εξής: Αρχικά, κατεβάζεις το σχετικό app ανάγνωσης (συνήθως προσφέρεται έκδοση Android και iOS) και παράλληλα, δημιουργείς έναν λογαριασμό. Μετά, μπορείς να προχωρήσεις στην αγορά των ηλεκτρονικών βιβλίων της επιλογής σου και εν συνεχεία να τα διαβάσεις μέσα από το app. Εάν έχεις e-reader, θα πρέπει να κατεβάσεις τα βιβλία στον υπολογιστή σου και κατόπιν να τα αντιγράψεις στη μνήμη της συσκευής.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε, ότι τα e-Books δεν είναι “προνόμιο” μόνο των φορητών συσκευών, απλά σε αυτές μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί όλα τους τα πλεονεκτήματα στην πράξη. Παρ’ όλα αυτά, καταστήματα όπως το Amazon, προσφέρουν readers και για υπολογιστή (desktop ή laptop), οι οποίοι μάλιστα συνεργάζονται με τους υπόλοιπους readers της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μπορείτε να διαβάσετε κάτι στο tablet, να συνεχίσετε στο smartphone και να ολοκληρώσετε στον υπολογιστή, διατηρώντας παράλληλα και όλες τις ευκολίες σας, όπως σημειώσεις, μεταφράσεις, bookmarks κ.λπ.

Σημειώνουμε ότι οι περισσότεροι παραδοσιακοί εκδότες (π.χ. Ιανός, Ψυχογιός κ.α.), διαθέτουν πλέον ηλεκτρονικές εκδόσεις των βιβλίων τους. Επίσης, πολλά e-Books είναι διαθέσιμα μέσω των app stores της Google και της Apple, καθώς φυσικά και από το Amazon.
Η πιο διαδεδομένη μορφή e-books είναι η ePub, αλλά δεν είναι και η μόνη (τα γνωστά μας PDF αλλά και η νέα εκδοχή της Adobe -Adobe ID-, είναι επίσης δύο σημαντικές μορφές e-books). Τα ηλεκτρονικά βιβλία διαθέτουν DRM (σύστημα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων) και προστατεύονται από την αντιγραφή.

Γιατί e-books;

Είναι αλήθεια ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αίσθηση που έχεις όταν επισκέπτεσαι ένα βιβλιοπωλείο. Η μυρωδιά του χαρτιού, ο ήχος του ξεφυλλίσματος των σελίδων το διάβασμα της ράχης και του εξωφύλλου ενός βιβλίου δεν αντικαθίσταται. Κι όμως, το μέλλον είναι εδώ και δεν μπορούμε να το αγνοούμε.

Τα e-books μπορεί να είναι λιγότερο παραδοσιακά, προσφέρουν όμως όλα τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας που κανένας… βιβλιοφάγος δεν μπορεί να παραβλέψει. Κατ’ αρχήν σου προσφέρουν τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε εκατομμύρια τίτλους όπου κι αν είσαι, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Επίσης, ένας e-reader χωράει χιλιάδες βιβλία που ποτέ δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σου όσο μεγάλη κι αν είναι.
Τέλος, ενσωματώνουν ευκολίες που τα χάρτινα «ξαδέρφια» τους απλά δεν μπορούν να έχουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν μεταφραστικά και ερμηνευτικά λεξικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθώς διαβάζεις, μπορείς με ευκολία να τοποθετείς εικονικούς σελιδοδείκτες, σημειώσεις, να αλλάζεις τη γραμματοσειρά, το μέγεθος των γραμμάτων και πολλές άλλες ρυθμίσεις που κάνουν το διάβασμα πιο ευχάριστο. Μάλιστα κάποια e-book apps, εξομοιώνουν ακόμα και το ξεφύλλισμα των σελίδων για να μοιάζει η διαδικασία ανάγνωσης πιο κοντά στην πραγματική.

Πως μπορείς να διαβάσεις e-books;

Αν και υπάρχουν εξειδικευμένες συσκευές ανάγνωσης – τα γνωστά μας e-readers – η πιο συνηθισμένη συσκευή είναι ένα tablet. Επίσης, πολλοί διαβάζουν και σε smartphone (τα phablets των 6 ιντσών και άνω είναι ιδανικά για e-reading).
Η Apple διαθέτει τη δική της πλατφόρμα ανάγνωσης, iBooks, ενώ το Android έχει το Google Books. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά apps, τα οποία μπορούν να μετατρέψουν τη φορητή σου συσκευή σε e-reader.
Τα e-readers είναι λεπτές συσκευές σε μέγεθος μικρού tablet που ενσωματώνουν οθόνες 7 ιντσών και άνω, οι οποίες ακολουθούν την τεχνολογία E Ink. Οι οθόνες E Ink είναι ό,τι πιο κοντά υπάρχει στο χαρτί, είναι ασπρόμαυρες, ενώ μπορεί να είναι ακόμα και αφής. Σε άλλα μοντέλα, πάλι, το «ξεφύλλισμα» γίνεται με ειδικά κουμπιά που υπάρχουν επάνω στη συσκευή.