80
COSMOTE Tips

Εικονική πραγματικότητα εδώ και τώρα

Εικονική πραγματικότητα εδώ και τώρα
Δεν χρειάζεσαι κάποιο ακριβό VR headset. Με το κινητό σου, μπορείς να μπεις στο μαγικό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας εδώ και τώρα.

Η εικονική πραγματικότητα δεν κάτι μακρινό, ούτε βγαλμένο από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Είναι παρούσα εδώ και τώρα. Τα ειδικά VR headsets έχουν κατακλείσει τα καταστήματα και περιμένουν τους απανταχού gamers (διότι σε αυτή την αγορά απευθύνονται κυρίως) να τα αγοράσουν για να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια όπως ποτέ πριν.

Μπορείς κι εσύ εδώ και τώρα, να πάρεις μια ιδέα του τι είναι η εικονική πραγματικότητα, αξιοποιώντας το κινητό σου τηλέφωνο. Το βασικό hardware που απαιτείται (αισθητήρες κίνησης και θέσης, οθόνη υψηλής ανάλυσης, επεξεργαστική ισχύς) το έχει ήδη το κινητό σου. Αυτό που θα χρειαστείς είναι ένα από τα ειδικά VR headsets για smartphones. Στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ μπορείς να βρεις όλα τα τελευταία μοντέλα σε smartphones και σε VR headsets.

Τα πιο εξελιγμένα VR headsets ωστόσο διαθέτουν εξελιγμένο hardware και συνδέονται σε υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών. Διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία, οθόνες υψηλής ανάλυσης, ειδικούς φακούς για να απομονώνουν την εικόνα που βλέπει το κάθε μάτι, καθώς και αισθητήρες για να αντιλαμβάνονται τις κινήσεις του κεφαλιού.

daydreamvr2-1024x768

VR headsets για smartphones

Τα VR headsets για smartphones διαθέτουν ειδικούς φακούς που αναλαμβάνουν να χωρίσουν την εικόνα σε δύο διαφορετικά καρέ, προβάλλοντας έτσι στο κάθε μάτι μια ελαφρώς διαφορετική γωνία, ούτως ώστε ο εγκέφαλος να εκλάβει την συνολική εικόνα σαν τρισδιάστατη. Επίσης, επειδή η οθόνη σου έχει μια συγκεκριμένη διαγώνιο, το εφέ του VR επιτυγχάνεται εάν το οπτικό πεδίο αυξηθεί. Έτσι, χρησιμοποιούνται παραμορφωτικοί φακοί που αναλαμβάνουν να κάνουν την εικόνα να φαίνεται σαν να ήταν πολύ μεγαλύτερη και σφαιρική αντί για επίπεδη.

Στην αγορά θα βρεις ειδικά VR headsets που έχουν μόνο τους κατάλληλους φακούς χωρίς καθόλου hardware. Το ρόλο του hardware και της οθόνης το παίζει το κινητό τηλέφωνο το οποίο τοποθετείται στο μπροστινό μέρος οριζόντια. Για να μπεις στο μαγικό εικονικό κόσμο χρειάζεσαι και τις κατάλληλες εφαρμογές. Στα Google Play και App Store υπάρχουν άπειρα VR apps που μπορείς να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις στο κινητό σου. Μάλιστα, η Google έχει και την ειδική «πλατφόρμα» που ονομάζει Cardboard με την οποία είναι συμβατά τα περισσότερα VR headsets της αγοράς.