16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Δες τον νυχτερινό ουρανό με ένα έξυπνο τηλεσκόπιο

Δες τον νυχτερινό ουρανό με ένα έξυπνο τηλεσκόπιο
Παρουσιάζουμε τα καλύτερα έξυπνα τηλεσκόπια. Πρόκειται για τηλεσκόπια που τα κάνουν όλα μόνα τους. Εσύ απλά ανοίγεις το app στο κινητό ή το tablet σου και απολαμβάνεις τη μαγεία του Σύμπαντος.

Το ανθρώπινο είδος φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερη εκ γενετής έλξη προς τα ουράνια σώματα. Πράγματι, δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να έχει δει μια εικόνα από πλανήτη, άστρο, γαλαξία, νεφέλωμα, ή οποιοδήποτε άλλο ουράνιο σώμα, και να μην έχει εντυπωσιαστεί. Ακόμη και χωρίς τηλεσκόπιο, το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεθείς ένα βράδυ σε μέρος μακριά από τα φώτα της πόλης, για να στρέψεις τα μάτια σου προς τον έναστρο ουρανό και να νιώσεις δέος.

Δεν χρειάζεται, όμως, τεράστιο τηλεσκόπιο, καθώς η αστρική μας γειτονιά είναι γεμάτη από εντυπωσιακά σώματα, τα οποία μπορείς να φωτογραφίσεις ακόμη και με απλή φωτογραφική μηχανή με φακό zoom (τηλεφακό). Στην εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας, είναι δυνατόν να ρυθμίσεις τη μηχανή να παίρνει φωτογραφίες για αρκετή ώρα και, συνδυάζοντας όλες τις λήψεις με κατάλληλο software, να έχεις εκπληκτικά αποτελέσματα από ουράνια σώματα τα οποία δεν είναι ορατά με το γυμνό μάτι. Το πρόβλημα είναι πως η Γη περιστρέφεται, επομένως η μηχανή θα πρέπει να στρέφεται για να κρατήσει το ουράνιο σώμα κεντραρισμένο. Αυτό απαιτεί ειδικούς μηχανισμούς με μοτέρ και άξονες. Στον χώρο της σοβαρής ερασιτεχνικής αστρονομίας, υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί με κόστος της τάξεως χιλιάδων ευρώ, μαζί με τα αντίστοιχα τηλεσκόπια. Αλλά η αστρονομία δεν περιορίζεται, πλέον, στους φανατικούς ερασιτέχνες που έχουν αρκετές χιλιάδες ευρώ. Πως; Μα… με τη συνδρομή της τεχνολογίας!

Τα έξυπνα τηλεσκόπια έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και λίγα χρόνια και επιτρέπουν ακόμη και σε ανθρώπους με ελάχιστες γνώσεις αστρονομίας να δουν ουράνια σώματα. Η λύση έχει δοθεί από την τεχνολογία, με τα έξυπνα τηλεσκόπια να ενσωματώνουν φακούς, φωτογραφικό αισθητήρα, μοτέρ, αλλά και το αντίστοιχο app για smartphone (ή και πρόγραμμα για υπολογιστή) για τον χειρισμό αλλά και για άμεση προβολή της εικόνας. Τα τηλεσκόπια αυτά μπορούν να ανιχνεύσουν τη θέση τους στον πλανήτη, να γυρίσουν μόνα τους στο σωστό σημείο του ουρανού για να βρουν το ουράνιο σώμα που έχει ζητήσει ο χρήστης, αλλά και να βγάλουν αυτομάτως όσες φωτογραφίες είναι απαραίτητες για την τέλεια απεικόνισή του.

Τα έξυπνα τηλεσκόπια συνήθως δεν διαθέτουν προσοφθάλμιο φακό, δηλαδή δεν μπορείς να βάλεις το μάτι σου στην “έξοδο” του τηλεσκοπίου, μιας και δεν έχει οπτική έξοδο. Η παρατήρηση γίνεται από την οθόνη του κινητού, του tablet, ή του laptop.

Πάμε να δούμε μερικά από αυτά:

Vaonis Vespera και Hestia

Η εταιρεία Vaonis είναι γνωστή για τα έξυπνα τηλεσκόπια, με το Vespera να είναι ένας (ακριβός) σταθμός παρατήρησης, με υψηλής ποιότητας οπτικά και αισθητήρα. Το Hestia, όμως, είναι ένα τέλειο εισαγωγικό μοντέλο πολύ χαμηλού κόστους, το οποίο δεν διαθέτει αισθητήρα αλλά εκμεταλλεύεται τον αισθητήρα του smartphone του χρήστη!

Unistellar eQuinox και eVscope 2

Τα τηλεσκόπια της Unistellar είναι σαφώς ακριβότερα, με το eVscope 2 να είναι το πιο ακριβό, διαθέτει και προσοφθάλμιο φακό, αλλά και το eQuinox 2 χρησιμοποιεί το ίδιο κάτοπτρο 114 χιλιοστών. Μάλιστα η εταιρεία έχει το Unistellar Network, επιτρέποντας σε ερασιτέχνες αστρονόμους να συνεργάζονται σε κοινά projects με επιστημονικό ενδιαφέρον.

Dwarf Labs Dwarf II

Ίσως το μικρότερο και ελαφρύτερο τηλεσκόπιο, το Dwarf II είναι ιδιαίτερα βολικό και φορητό. Διαθέτει δύο φακούς, ο ένας εκ των οποίων ευρυγώνιος, για να παρακολουθεί αστέρια αλλά και άγρια φύση! Ενδείκνυται αν θέλεις ένα έξυπνο τηλεσκόπιο το οποίο να μην περιορίζεται στα αστέρια. Επιπλέον, είναι και το πιο φθηνό από όλα.

ZWO Seestar S50

Η τελευταία πρόταση είναι και η πιο νέα! Το Zeestar S50 θα κυκλοφορήσει σε λίγες εβδομάδες και η εταιρεία σκοπεύει να το κάνει το πιο “έξυπνο” από κάθε άλλο έξυπνο τηλεσκόπιο της αγοράς. Μάλιστα, η τιμή του είναι ιδιαίτερα προσιτή, κάτι που το κάνει άκρως ελκυστικό.