7
Τεχνολογία

Από την εικόνα στο βίντεο. Πώς η ΑΙ οπτικοποιεί τις αναζητήσεις

Από την εικόνα στο βίντεο. Πώς η ΑΙ οπτικοποιεί τις αναζητήσεις
Με τη νέα γενιά τεχνολογίας που βασίζεται στην ΑΙ, η αναζήτηση των πληροφοριών οπτικοποιείται και γίνεται ακόμη πιο απλή.

Η Google ξεχώριζε ανέκαθεν για την πολύ ικανή μηχανή αναζήτησής της. Αυτός ήταν και ο παράγοντας που την έκανε να ξεχωρίσει και να εκτοξευθεί στην υπ’ αριθμόν 1 μηχανή αναζήτησης μέσα σε μήνες, αλλά και στον κολοσσό που είναι σήμερα, μέσα από την πλημμύρα μηχανών αναζήτησης που υπήρχαν στα τέλη της δεκαετίας των ’90s. Προϊόντος του χρόνου, οι δυνατότητες του “ψαχτηριού” της Google έχουν μεγαλώσει και έχουν αποκτήσει και δυνατότητες οι οποίες αποτελούσαν επιστημονική φαντασία το μακρινό 1996, όταν και η γνωστή εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα. Από τα απλά λήμματα στο πλαίσιο αναζήτησης έχουμε περάσει ήδη στην οπτική αναζήτηση με φωτογραφίες και αναγνώριση αντικειμένων, ενώ η Google συνεχίζει την έρευνα και βελτιώνει συνεχώς την ακρίβεια και τις λειτουργίες του συστήματός της. Πλέον η χρησιμότητα της Google (ως μηχανή αναζήτησης) είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα των περισσότερων εξ ημών.

Η τελευταία λέξη της αναζήτησης είναι η μετάβαση από τη στατική εικόνα σε βίντεο, κάτι που οι προγραμματιστές της Google πιστεύουν πως θα αυξήσει κι άλλο τη χρησιμότητα του Google Search. Το σύστημα υπάρχει ήδη και ονομάζεται Google Lens, και πρόκειται για το σύστημα που χρησιμοποιεί τις κάμερες που υπάρχουν σε όλα τα smartphones ανά τον κόσμο, για να δώσει πληροφορίες, να αναγνωρίσει τόπους, να μεταφράσει πινακίδες και επιγραφές, μέχρι και να αναλύσει τα συστατικά κάποιου προϊόντος από τη συσκευασία! Η μετάβαση σε κινούμενη εικόνα είναι ήδη ενεργή και μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες από την ζωντανή εικόνα που καταγράφουν οι κάμερες, αλλά η Google τώρα ενεργοποιεί και το επόμενο λογικό βήμα!

Όταν μιλάμε για το επόμενο λογικό βήμα, εννοούμε την δυνατότητα λειτουργίας της αναζήτησης του Google σε κινούμενη εικόνα όχι μόνο από την κάμερα, αλλά σε οτιδήποτε προβάλλεται στην οθόνη εκείνη τη στιγμή, είτε μιλάμε για βίντεο από το YouTube, από κάποια άλλη υπηρεσία, είτε ακόμη κι από κάποιο βίντεο που σου έχει στείλει κάποιος φίλος! Το Google Lens μπορεί να παρακολουθήσει οτιδήποτε βλέπεις εκείνη τη στιγμή και να ψάξει για αποτελέσματα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενεργοποιήσεις το Google Assistant (είτε πατώντας παρατεταμένα το power button είτε το πλήκτρο επιστροφής στη home screen.

Η Google, όμως, έχει προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω. Τώρα μπορείς να κάνεις και συνδυαστικές αναζητήσεις, δηλαδή αναζητήσεις μέσω εικόνας ή βίντεο σε συνδυασμό με γραπτή επεξήγηση του τί ψάχνεις. Στην ανακοίνωση της Google για αυτή τη λειτουργία, υπάρχει το παράδειγμα στο οποίο κάποιος φίλος σου στέλνει ένα βίντεο. Μέσα σε αυτό το βίντεο βλέπεις ένα στρογγυλό τραπεζάκι που σου αρέσει, αλλά θα το προτιμούσες σε ορθογώνιο. Μπορείς να πατήσεις πάνω στο τραπεζάκι και να προσθέσεις στην αναζήτηση τη λέξη “ορθογώνιο” (πληκτρολογώντας την στο πεδίο κειμένου). Το Google Search θα σου εμφανίσει τα αντίστοιχα τραπεζάκια στο ίδιο στυλ με αυτό του βίντεο, αλλά σε ορθογώνιο σχήμα!

Όπως είναι φανερό, η αναζήτηση της Google έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και μάλιστα, όπως μας προϊδεάζει η ανακοίνωση της εταιρείας, σύντομα θα ενσωματωθούν στην αναζήτηση και λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης (AI), κάνοντας το Google Search απείρως πιο χρήσιμο!