7
Τεχνολογία

4 τρόποι για να εξοικονομήσεις με τον θερμοστάτη Nest

4 τρόποι για να εξοικονομήσεις με τον θερμοστάτη Nest
Διαθέτει λειτουργίες όπως η εποχιακή οικονομία και η ενεργειακή μετάβαση για να σε βοηθήσει να μειώσεις τα έξοδα θέρμανσης και να έχεις το σπίτι σου ζεστό!

Το smart home πλησιάζει όλο και περισσότερο! Πλέον μπορείς να έχεις στο σπίτι σου τις περισσότερες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές να λειτουργούν έξυπνα, να συνδέονται στο διαδίκτυο και να μπορείς να τις ελέγξεις από το smartphone. Αλλά πέρα από τα φώτα και τις κάμερες που έχουν οι περισσότεροι, μπορείς να αλλάξεις και τον θερμοστάτη της θέρμανσης, κεντρικής ή όχι, ώστε να απολαμβάνεις ένα ζεστό σπίτι με σημαντικά μειωμένο κόστος. Η ίδια η Google, μάλιστα, διαθέτει δικό της έξυπνο θερμοστάτη, το Nest, με τον οποίο μπορείς να κάνεις περισσότερα απ’ όσα μπορείς να φανταστείς! Η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορείς να πετύχεις μέσα από τις δυνατότητες του Nest είναι μεγάλη, όσο και η αυτοματοποίηση.

Ας δούμε, όμως, τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους το Nest που μπορείς να βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ, εξοικονομεί ενέργεια.

1. Αποδοτικά προγράμματα

Η δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών προγραμμάτων εξοικονομεί ενέργεια. Το Auto-Schedule στο Nest Learning Thermostat δημιουργεί αυτομάτως πρόγραμμα, με βάση τις προτιμήσεις σου, ενώ το Quick Schedule στο Nest Thermostat σε καθοδηγεί στο να φτιάξεις τα προγράμματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες σου. Επίσης υπάρχει – σε όλους τους θερμοστάτες Nest – και το Eco Temperatures, το οποίο γυρίζει αυτομάτως σε εξοικονόμηση ενέργειας, όποτε ανιχνεύει πως δεν υπάρχει κανείς στο σπίτι.

2. Εκμετάλλευση φθηνής ή καθαρής ενέργειας

Το Energy Shift είναι διαθέσιμο στα μέλη του Nest Renew και συνεργάζεται με τους θερμοστάτες Nest ώστε, μέσα από μικρές ρυθμίσεις στη θερμοκρασία, να καθοδηγεί την χρήση ενέργειας σε ώρες που το κόστος είναι μικρότερο ή σε ώρες που είναι διαθέσιμη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

3. Προσαρμογή αναλόγως της εποχής

Καθώς αλλάζουν οι εποχές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λειτουργία Seasonal Savings στο Nest, η οποία κάνει προσαρμογές στα προγράμματα σε βάθος εβδομάδων, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας. Για παράδειγμα, το φθινόπωρο καθώς η ατμόσφαιρα κρυώνει, θα μειώσει ελάχιστα την θερμοκρασία το βράδυ, για να εξοικονομήσει ενέργεια, αλλά χωρίς να αφήσει το σπίτι σου να κρυώσει.

4. Αποφυγή περιόδων αιχμής

Η κατανάλωση ενέργειας δεν είναι ίδια όλες τις ώρες της ημέρας. Με την εγγραφή στο πρόγραμμα Rush Hour Rewards, ο θερμοστάτης Nest προσαρμόζει την θερμοκρασία πριν και κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής, ώστε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος, αλλά χωρίς να αφήσει τον χώρο σου να κρυώσει. Προφανώς, ο χρήστης έχει τον απόλυτο έλεγχο και μπορεί να προσαρμόσει τη θερμοκρασία κάθε στιγμή. Κάποιες εταιρείες παροχής ενέργειας, όμως, δίνουν κίνητρα, όπως εκπτώσεις ή bonus, για όσους εγγράφονται στο Rush Hour Rewards.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάλιστα, κάποιες εταιρείες ενέργειας δίνουν τον θερμοστάτη Nest μέχρι και εντελώς δωρεάν! Ακόμη δεν έχουμε δει τέτοιες κινήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά με την εισαγωγή των έξυπνων μετρητών, ο έλεγχος της κατανάλωσης ενέργειας γίνεται πιο λεπτομερής και πλέον υπάρχει η δυνατότητα και για τιμολόγηση μέχρι και κάθε λεπτό. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, με τις ανανεώσιμες πηγές να παρέχουν άφθονη ενέργεια κάποιες ώρες της ημέρας, έχουν καταγραφεί και περίοδοι κατά τις οποίες το ρεύμα έχει αρνητικό κόστος – με απλά λόγια, η εταιρεία σε πληρώνει για να καταναλώσεις την ενέργεια! Ελπίζουμε και στα δικά μας, κάποια στιγμή!