Αν κάποτε έλεγες τη φράση αδιάβροχο κινητό, σίγουρα θα γελούσαν οι πάντες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, δεν είναι καθόλου αστείο. Οι κατασκευαστές κινητών έχουν καταλάβει πως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για ένα smartphone είναι η επαφή του με το υγρό στοιχείο. Όπως προσπαθούν να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των συσκευών μετά από πτώση, έτσι τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να διαφυλάξουν και την ακεραιότητα των ηλεκτρονικών μετά από βροχή, κατάβρεγμα ή και βύθιση σε υγρό.
Όλα τα κινητά δεν είναι τα ίδια, όμως. Άλλα είναι τα «αδιάβροχα» και άλλα αυτά με «αντοχή στο νερό». Ευτυχώς, όμως, η αδιαβροχοποίηση δεν είναι κάτι καινούριο. Η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (IEC) έχει θέσει κανόνες και δοκιμασίες για συσκευές κάθε είδους, ενώ η αντοχή σε σκόνη και υγρά είναι καλά προσδιορισμένη. Ίσως θα έχεις παρατηρήσει τους κωδικούς «IP» για τέτοιες συσκευές. Ακόμη και οι κατασκευαστές κινητών υποχρεούνται να αναφέρουν το IP rating για τις συσκευές τους, αν διαφημίζουν αντοχή σε νερό ή αδιάβροχες ιδιότητες.
Και εμείς είμαστε εδώ για να σου εξηγήσουμε τι σημαίνουν όλα αυτά!
IP rating
Το IP rating είναι της μορφής IPxy, όπου το x και το y είναι μονοψήφιοι (συνήθως) αριθμοί. Ο καθένας έχει διαφορετικό στόχο. Το x αντιστοιχεί στην προστασία που παρέχει η οποιαδήποτε συσκευή απέναντι σε στερεά αντικείμενα, όπως σκόνη ή άμμος. Το y αντιστοιχεί στην προστασία έναντι σε υγρασία ή νερό.
Πρώτος αριθμός: στερεά
Ο αριθμός παίρνει τιμές από 0 έως 6. Οι αριθμοί που μας ενδιαφέρουν είναι το 5 και το 6. Στο 5 υπάρχει μερική προστασία έναντι σκόνης, ενώ στο 6 η συσκευή είναι πλήρως προστατευμένη. Οι πιο χαμηλοί αριθμοί αφορούν προστασία από είσοδο σε βίδες, καλώδια, δάκτυλα ή εργαλεία και αφορούν άλλου είδους συσκευές.
Δεύτερος αριθμός: νερό
Εδώ ο αριθμός μπορεί να πάρει τιμές από 0 έως 8. Το μηδέν σημαίνει καθόλου προστασία και το οκτώ βύθιση σε νερό άνω του 1 μέτρου. Αναλυτικά οι αριθμοί σημαίνουν τα εξής:
1: Κάθετη πτώση νερού – διάρκεια 10 λεπτά
2: Κάθετη πτώση νερού υπό γωνία έως 15° – διάρκεια 10 λεπτά
3: Ψέκασμα υπό γωνία έως 60° – διάρκεια 5 λεπτά
4: Ψέκασμα και πιτσιλιές σε κάθε κατεύθυνση – διάρκεια 5 λεπτά
5: Ροή χαμηλής πίεσης από σωλήνα διαμέτρου 6,3mm σε κάθε κατεύθυνση – διάρκεια 3 λεπτά
6: Ροή υψηλής πίεσης από σωλήνα διαμέτρου 12,5mm σε κάθε κατεύθυνση – διάρκεια 3 λεπτά
7: Βύθιση σε νερό έως 1 μέτρο – διάρκεια 30 λεπτά
8: Βύθιση σε νερό άνω του 1 μέτρου (ο κατασκευαστής οφείλει να αναφέρει βάθος)
Το κακό σε αυτή τη διαδικασία είναι πως η κάθε συσκευή δεν υποχρεούται να περάσει τις δοκιμασίες των χαμηλότερων αριθμών για να φτάσει στο επιθυμητό. Για παράδειγμα, το iPhone 8 δεν περιλαμβάνει τους αριθμούς 5 ή 6 (IPx5 ἤ IPx6) επομένως δεν θα πρέπει να το πάρεις μαζί σου στο ντους ή να το βάλεις κάτω από τη βρύση. Αντιθέτως, το Sony Xperia XZ έχει IP65 και IP68, επομένως είναι προστατευμένο απέναντι στη σκόνη αλλά και σε βρύσες και βύθιση σε νερό, όπως αναφέρει η εταιρεία, έως 1,5 μέτρο.
Παρόμοια είναι και η κατάσταση στα smartwatches, όπου μετριέται η αντοχή σε διάφορες πιέσεις.