7
Τεχνολογία

Πώς να συνδέσεις ένα USB stick στο… κινητό σου

Πώς να συνδέσεις ένα USB stick στο… κινητό σου
Με ένα καλώδιο mini USB (ή Type-C) σε USB μπορείς να συνδέσεις το φλασάκι σου στο κινητό σου όπως ακριβώς κάνεις και στον υπολογιστή. Υπάρχουν όμως και πιο εξελιγμένα φλασάκια με ενσωματωμένο Wi-Fi. Δες όλες τις επιλογές αύξησης της χωρητικότητας του κινητού σου.

Η κύρια διαφορά των σημερινών smartphones από αυτά των προηγούμενων ετών είναι, εκτός της αναμενόμενης βελτίωσης στην ταχύτητα των επεξεργαστών, η χωρητικότητα. Παρά τη βελτίωση, όμως, ακόμη και σήμερα η χωρητικότητα της εσωτερικής αποθήκευσης των smartphones έχει «ταβάνι» τα 512GB. Ο μέσος όρος βρίσκεται πολύ πιο κάτω, με τα περισσότερα προσιτά smartphones να βρίσκονται στην περιοχή των 32 ή 64GB – και μιλάμε για τη συνολική χωρητικότητα. Αν αφαιρέσουμε το χώρο που καταλαμβάνει το ίδιο το λειτουργικό σύστημα και τα διάφορα apps, η διαθέσιμη χωρητικότητα είναι σαφώς μικρότερη.

Αρκετά μοντέλα έχουν, βέβαια, θύρα για κάρτες microSD, κάτι που βελτιώνει κάπως το πρόβλημα, αλλά και πάλι το μέγιστο που μπορείς να βρεις είναι 512GB. Τι γίνεται, όμως, αν θες περισσότερο;

Η απάντηση είναι: εξωτερικός δίσκος. Στο κάτω-κάτω, το smartphone είναι ένας μικρός υπολογιστής και μάλιστα έχει και θύρα USB οπότε, γιατί να μη μπορείς να συνδέσεις έναν δίσκο; Το «γιατί» δεν έχει εύκολη απάντηση. Ένας λόγος είναι πως η θύρα USB του smartphone είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να συνδέεται σε υπολογιστή· με άλλα λόγια, είναι «client» και όχι «host». Αν προτιμάς, έχει σχεδιαστεί για να της μιλάνε και όχι για να μιλάει.

Ευτυχώς όμως, υπάρχει έτοιμη η προδιαγραφή για να μετατρέψει τη θύρα του smartphone σε host, έτσι ώστε να μπορεί να «μιλάει» σε άλλες συσκευές, μεταξύ των οποίων και μέσα αποθήκευσης όπως USB sticks και σκληροί δίσκοι.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η τροφοδοσία. Οι υπολογιστές έχουν σταθερή τροφοδοσία, τα laptops τεράστιες μπαταρίες, και μπορούν να τροφοδοτήσουν ακόμη και σκληρό δίσκο με μοτέρ και περιστρεφόμενα πλατώ. Ένα smartphone ίσως μπορεί να τροφοδοτήσει ένα USB stick, αν δεν είναι πολύ απαιτητικό σε ισχύ, αλλά σίγουρα όχι συμβατικό σκληρό δίσκο. Και εκεί, όμως, υπάρχουν λύσεις.

Αν θες να συνδέσεις ένα τέτοιο αποθηκευτικό μέσο, υπάρχουν δύο λύσεις.

USB On The Go

Η προδιαγραφή που λέγαμε, η οποία επιτρέπει στο smartphone να αναλάβει το ρόλο του USB host και να «μιλήσει» σε άλλες συσκευές λέγεται OTG (on the go). Θα πρέπει να ψάξεις τις προδιαγραφές του δικού σου smartphone για να δεις αν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα χρειαστείς και ένα adaptor που θα μετατρέψει τη θύρα micro USB ή USB-C του smartphone σου σε κανονική USB, ώστε να συνδέσεις τη συσκευή, USB stick ή δίσκο. Όπως προείπαμε, αν μιλάμε για USB stick, η ισχύς ίσως είναι αρκετή. Αν μιλάμε για εξωτερικό δίσκο, τότε σίγουρα θα πρέπει να έχει εξωτερική τροφοδοσία. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια USB sticks τα οποία έρχονται με ενσωματωμένο δεύτερο connector σε μορφή USB-C, ειδικά φτιαγμένα για σύνδεση σε smartphone. Αυτά αποτελούν και την καλύτερη λύση.

Wireless

Εδώ η σύνδεση γίνεται συνήθως μέσω Wi-Fi και ο κάθε κατασκευαστής παρέχει δικό του app για την πρόσβαση στο δίσκο και τη μεταφορά δεδομένων από και προς αυτόν. Τα προσόντα αυτής της λύσης είναι, αφ’ ενός η τροφοδοσία και αφ’ ετέρου το γεγονός πως μπορείς να έχεις πρόσβαση και από PC. Για το δεύτερο δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις. Για το πρώτο, όμως, η ξεχωριστή τροφοδοσία σημαίνει πως ο εξωτερικός δίσκος δεν θα καταβροχθίσει την ενέργεια της μπαταρίας του smartphone μέσα σε λίγα λεπτά.

Ένα ακόμη προσόν αυτής της λύσης είναι το ότι τα περισσότερα εξωτερικά drives χρησιμοποιούν συμβατικούς δίσκους, κάτι που σημαίνει πως η χωρητικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη και το κόστος ανά gigabyte σαφώς μικρότερο.

Η τελική απόφαση είναι δική σου. Ζύγισε τις ανάγκες σου, αλλά και, προφανώς, τις δυνατότητες του smartphone σου, και αποφάσισε αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση, η μικρή χωρητικότητα του smartphone που έχεις, δεν είναι απαγορευτική.