Μόλις το παιδί σου μεγαλώσει λίγο, θα δεις πως ο μιμητισμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις πολύ μικρές ηλικίες και, αφού το παιδί σου βλέπει όλους γύρω του να πασπατεύουν ένα μαύρο επίπεδο πράγμα όλη την ώρα, θα θέλει να κάνει το ίδιο. Και θα το κάνει, με την πρώτη ευκαιρία που θα βρει κάποιο κινητό ακουμπισμένο εντός του βεληνεκούς του.
Για τις υλικές ζημιές, δυστυχώς δεν έχει εφευρεθεί app που θα τις αποτρέψει. Αλλά σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, όταν το μικρό σου καταλάβει την έννοια του «πατάω αυτά που βλέπω στην οθόνη» θα αρχίσει να πατάει πράγματα που δεν θα έπρεπε. Ακόμη κι αν έχεις βάλει κλείδωμα στο κινητό σου, θα δεις πόσο γρήγορα η ανθρώπινη ευφυΐα, ακόμη και σε μονοψήφιες ηλικίες, μπορεί να συσχετίσει δράση και αντίδραση: αντιγράφω αυτό που κάνει ο μπαμπάς = ανοίγει το κινητό και παίζω!
Εφόσον λοιπόν αποφάσισες να δίνεις το κινητό σου στο παιδί σου για να παίζει ή να βλέπει βίντεο θα πρέπει να κάνεις τα παρακάτω βήματα:
Προφίλ
Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά στο Android υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξεις προφίλ χρήστη – αντίστοιχο με τους λογαριασμούς στα Windows. Μπορείς να φτιάξεις προφίλ για το μικρό σου αγγελούδι, έτσι ώστε να μη μπορεί να αλλάξει ρυθμίσεις, να απεγκαταστήσει apps, να σβήσει επαφές, να πάρει τηλέφωνο και οτιδήποτε άλλο μη αναστρέψιμο.
Άνοιξε τα Settings, λοιπόν, πάτα στο Users και εκεί θα βρεις την επιλογή Add User. Βέβαια, υπάρχει πάντα και η επιλογή Guest. Εκεί μπορείς να προσθέσεις ένα νέο χρήστη, και ακολουθώντας τις οδηγίες, να κάνεις το προφίλ restricted ώστε να έχει περιορισμένες δυνατότητες σε ρυθμίσεις και κλήσεις. Επίσης μπορείς να προσθέσεις συγκεκριμένα apps εκεί, τα οποία προφανώς θα είναι της κατηγορίας «παιχνίδια για μικρά παιδιά», με εικονίδια στο desktop, για να μην ψάχνεσαι.
Απλά θα πρέπει να θυμάσαι να γυρνάς το κινητό σου στο παιδικό προφίλ κάθε φορά που το δίνεις, αλλιώς… θα το μετανιώσεις!
Αγορές
Εκτός από τα apps που υπάρχουν, θα πρέπει να φροντίσεις και για όσα… θα μπορούσαν να υπάρχουν. Κοινώς, να κλείσεις την πρόσβαση στο Play Store, γιατί αλλιώς μπορεί να δεις πολλές απρογραμμάτιστες αγορές. Ευτυχώς το ίδιο το Play Store έχει αυτή την επιλογή. Απλά άνοιξε το app, πήγαινε στα Settings και στην περιοχή User Control θα δεις τόσο το Parental Controls για περιορισμούς στο είδος των apps, παιχνιδιών ή προγραμμάτων που εμφανίζονται, όσο και τη δυνατότητα να βάλεις περιορισμό στις αγορές.
Toddler Lock
Ένα ενδιαφέρον app που εντοπίσαμε είναι το Toddler Lock. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα app που αλλάζει την οθόνη κλειδώματος με μια γεμάτη με πολύχρωμα γραφικά, σχήματα και σχέδια, ώστε να αποσπά την προσοχή των μικρών παιδιών, χωρίς να τα αφήνει να βλέπουν κάτι άλλο. Μάλιστα, υπάρχει και η δυνατότητα να μπαίνει αυτομάτως η συσκευή σε Airplane Mode, ώστε να μην αρχίσει να χτυπάει ενόσω το μικρό σου παίζει.
Και βέβαια, εκτός αυτών, για μεγαλύτερα παιδιά, προτείνουμε το Family Link της ίδιας της Google, για ακόμη μεγαλύτερες επιλογές στον γονικό έλεγχο των συσκευών.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.