8
Ψυχαγωγία

Ο σωστός τρόπος να διαβάζεις ηλεκτρονικά βιβλία

Ο σωστός τρόπος να διαβάζεις ηλεκτρονικά βιβλία
Έχεις ebook reader; Ο σωστός τρόπος να διαβάζεις ηλεκτρονικά βιβλία είναι σε ePUB ή Mobi format. Μάθε πώς να μετατρέψεις τα PDF σου σε αυτά τα formats.

Αν έχεις ebook reader ή έστω tablet, σίγουρα θα έχεις κατεβάσει βιβλία για να έχεις να διαβάζεις. Τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή, όμως, έρχονται σε πολλές και διάφορες μορφές. Η πιο εύκολη περίπτωση για να βρεις βιβλία, είναι σε μορφή PDF. Το γεγονός είναι, όμως, πως το PDF δεν είναι για αυτή τη δουλειά. Τα αρχεία PDF είναι συνήθως τεράστια σε όγκο, επιβαρύνουν τη συσκευή που καλείται να τα ανοίξει, ενώ δεν επιτρέπουν και άλλου είδους ευκολίες. Για παράδειγμα, τα αρχεία PDF έχουν στάνταρ σελιδοποίηση και συγκεκριμένη γραμματοσειρά, πράγματα που δε γίνεται να αλλαχτούν. Αντιθέτως, τα formats που είναι ειδικά φτιαγμένα για e-books και readers, περιέχουν απλά το κείμενο, με μερικές ειδικές σημάνσεις για τέλος παραγράφου, νέα σελίδα και λοιπά, και οι readers επιτρέπουν στο χρήστη να αλλάξει γραμματοσειρά σε κάποια που τον βολεύει, μέγεθος γραμμάτων, προσανατολισμό στη συσκευή, μέγεθος περιθωρίων, χρώματα και άλλες παραμέτρους, με το reader να επανυπολογίζει τη σελιδοποίηση και όλα να φαίνονται άψογα, σαν ένα κανονικό βιβλίο!

Τα πιο γνωστά formats για e-books είναι τα ePub και Mobi. Και υπάρχουν ακόμη και προγράμματα που αναλαμβάνουν να μετατρέψουν τα PDFs που έχεις σε αυτά τα formats, ώστε να τα μεταφέρεις στη φορητή συσκευή σου και να τα διαβάσεις όπως πρέπει!

Μετατροπή από PDF σε ePub

Converters υπάρχουν πολλοί· καλοί όμως… ένας! Αυτό που θες είναι το εργαλείο Calibre το οποίο μάλιστα υπάρχει σε εκδόσεις για όλα τα λειτουργικά συστήματα, είναι δωρεάν και είναι και open-source. Και μπορεί να μετατρέψει ένα PDF σε ePub! Αυτό που χρειάζεται να κάνεις, είναι να ανοίξεις το Calibre, να πατήσεις στο Add Books και να προσθέσεις το PDF. Έπειτα, το επιλέγεις, πατάς το Convert books και στο μενού που θα εμφανιστεί, επιλέγεις το output format να είναι EPUB. Εκεί μπορείς να κάνεις και διορθώσεις ή να προσθέσεις στοιχεία, όπως όνομα συγγραφέα και τίτλος βιβλίου. Μπορείς να επέμβεις και στη σελιδοποίηση, πατώντας το Look & feel. Έπειτα, στα αριστερά επιλέγεις το EPUB για να δεις προεπισκόπηση ενώ με δεξί κλικ πάνω στο αρχείο, βρίσκεις το Open containing folder για να πάρεις το αρχείο και να το αντιγράψεις σε όποιον φάκελο επιθυμείς.

Μετατροπή από PDF σε Mobi

Και εδώ χρειάζεται μετατροπέας, αλλά μπορείς να το κάνεις και με το Calibre, αφού όμως πρώτα κάνεις μετατροπή σε ePub. Εναλλακτικά, υπάρχουν και on-line μετατροπείς, όπως το PDF2MOBI, στο οποίο απλά ανεβάζεις το PDF και παίρνεις το αρχείο Mobi. Επίσης, να αναφέρουμε ότι το format Mobi μπορούν να το διαβάσουν και οι συσκευές Kindle της Amazon.

Αυτό ήταν όλο. Στην ιδανική περίπτωση, η μετατροπή θα είναι μια χαρά, αν και υπάρχουν περιπτώσεις, σε πιο δύσκολα PDF, όπου ίσως χρειαστεί να κάνεις κάποιες διορθώσεις μέσα από το Calibre, ώστε να πάρεις τα καλύτερα αποτελέσματα.