Με στόχο την προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην εκπαίδευση και στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology- Engineering-Mathematics), η COSMOTE υποστηρίζει διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές. Συγκεκριμένα, από το 2014, η COSMOTE στηρίζει τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικούς, Γυμνασίου και Λυκείου που διοργανώνει ο φορέας WRO Hellas και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Κάθε κατηγορία ή ηλικιακό επίπεδο διαγωνίζεται σε δικό της πρόβλημα και πίστα διαγωνισμού με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας ανάλογα με την ηλικία. Οι ομάδες πρέπει να σχεδιάζουν, να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν ένα ρομπότ για την υλοποίηση των απαιτήσεων του προβλήματος που τίθεται κάθε φορά. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητηθεί ότι το ρομπότ θα συλλέγει κύβους με συγκεκριμένο χρώμα ή άλλα αντικείμενα με χρώματα ή μορφές.
Τα ρομπότ είναι παντού
Τα ρομπότ δεν είναι μια καινούρια τεχνολογία. Χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εφαρμογές και κατασκευές (κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία) εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, ένας άλλος τομέας με τεράστια ανάπτυξη είναι η ρομποτική ιατρική, ενώ και η NASA ασχολείται πολύ σοβαρά με τη ρομποτική.
Ωστόσο, όλα αυτά τα βιομηχανικά ρομπότ είναι απλά προγραμματισμένα εκ των προτέρων μηχανήματα, που πραγματοποιούν μια επαναλαμβανόμενη εργασία με ακρίβεια και με ταχύτητα. Δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δεν έχουν κανενός είδους τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το «ιερό δισκοπότηρο» της ρομποτικής και θα δώσει στις μηχανές τη δυνατότητα να μαθαίνουν, να αντιλαμβάνονται τον κόσμο όπως ο άνθρωπος και να δρουν αυτόνομα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση ή προγραμματισμό. Αν και έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες στον συγκεκριμένο τομέα ακόμα απέχουμε πολύ από τα ρομπότ που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Παρ’ όλη την έλλειψη τεχνητής νοημοσύνης όπως την ορίσαμε πιο πάνω, υπάρχουν διάφορα οικιακά ρομπότ που μπορεί κανείς να αγοράσει ακόμα και σήμερα. Δεν πρόκειται βέβαια, για πραγματικούς οικιακούς βοηθούς όπως τους οραματίζονται οι επιστήμονες της ρομποτικής, οι οποίοι βοηθούν ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα να ζήσουν μια πιο άνετη ζωή. Από τη μία έχουμε τα ρομποτικά παιχνίδια, τα οποία έρχονται σε διάφορες μορφές, από μικρά ανθρωποειδή, κουκλάκια και ζωάκια (η Ιαπωνία πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα) και από την άλλη οικιακές συσκευές που αποκτούν διάφορους αυτοματισμούς. Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Μια άλλη πολύ σημαντική κατηγορία ρομπότ είναι τα συναρμολογούμενα ρομπότ, τα οποία έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Τα πιο γνωστά είναι τα Mindstorms της Lego με τα οποία μπορείς να φτιάξεις ό,τι ρομπότ επιθυμείς με πόδια, ρόδες ή ερπύστριες, να προσθέσεις βραχίονες, χέρια και αισθητήρες και να προγραμματίσεις την κεντρική μονάδα (τον εγκέφαλο του ρομπότ) να κινεί το ρομπότ σου στο περιβάλλον που έχεις προκαθορίσει.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.