Η μπαταρίες των smartphones έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, οι επιστήμονες έχουν αναλύσει με περισσότερη λεπτομέρεια το πως φορτίζουν, ποιες συνθήκες προκαλούν γήρανση των χημικών τους συστατικών και ποιες όχι, καθώς και έχουν βρει τους καλύτερους τρόπους για να διαχειρίζονται τη φόρτιση και την αποφόρτιση. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που τα τελευταία χρόνια έχουμε και κινητά με fast charge.
Τεχνολογία
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξέρεις είναι πως οι μπαταρίες λιθίου – ιόντων (li-ion) δεν πρόκειται να αλλάξουν στο εγγύς μέλλον – εκτός κι αν συμβούν κοσμοϊστορικές αλλαγές – όπως και δεν έχουν αλλάξει εδώ και χρόνια. Η βασική τεχνολογία είναι ίδια, με ελάχιστες μικροαλλαγές.
Το fast-charge δεν χαλάει τη μπαταρία
Οι έρευνες πάνω στη φόρτιση των μπαταριών λιθίου – ιόντων έχει δείξει πως η γρήγορη φόρτιση δεν καταστρέφει τις μπαταρίες, αν η φόρτιση γίνει σωστά. Όσα smartphones υποστηρίζουν fast-charge, ρυθμίζουν τη διαδικασία της φόρτισης έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.
Οι μπαταρίες λιθίου – ιόντων μπορούν να φορτίσουν πολύ γρήγορα όταν είναι άδειες. Αυτό επιτρέπει την εφαρμογή μεγάλης τάσης μέχρι το 50 – 70% (αναλόγως του μοντέλου) της φόρτισης, χωρίς κανένα πρόβλημα για τη μπαταρία. Αυτό είναι και η πρώτη φάση της φόρτισης, η οποία γίνεται πολύ γρήγορα. Για παράδειγμα, η Samsung υπόσχεται φόρτιση από το μηδέν μέχρι το 70% σε μισή ώρα, ενώ η Apple διαφημίζει το 50% στον ίδιο χρόνο.
Η δεύτερη φάση της φόρτισης πρέπει να γίνει πολύ πιο αργά και προσεκτικά. Τα συστήματα φόρτισης παρακολουθούν συνεχώς την τάση, τη θερμοκρασία και την ένταση του ρεύματος στη μπαταρία και ρυθμίζουν αναλόγως την παροχή, ώστε να μην χαλάσει η μπαταρία. Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο 20–30% της φόρτισης μπορεί να διαρκεί πολύ περισσότερο.
Δε μπορείς να υπερ-φορτίσεις τη μπαταρία
Η διαδικασία της φόρτισης ελέγχεται από ειδικά κυκλώματα του ίδιου του smartphone. Ακόμη κι αν το έχεις συνεχώς συνδεδεμένο στον φορτιστή, τα κυκλώματα διαχείρισης της φόρτισης δεν πρόκειται να φορτίσουν τη μπαταρία πέραν του 100% και απλά κλείνουν την παροχή ρεύματος, προτού η μπαταρία υπερ-φορτιστεί.
Μάλιστα, η Apple έχει προσθέσει και μια επιπλέον λειτουργία, το Optimized Battery Charging, το οποίο σταματά τη φόρτιση στο 80%, αν έχεις τη συνήθεια να αφήνεις συνεχώς τη συσκευή συνδεδεμένη στο φορτιστή μέρα – νύχτα, για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και… μακροημέρευση της μπαταρίας.
Δεν χρειάζεται να αδειάζεις τη μπαταρία
Κάποτε οι τεχνικοί πρότειναν να αφήνεις τη μπαταρία, μια στο τόσο, να αδειάζει εντελώς. Αυτό δεν χρειάζεται πλέον. Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν χρειάζεται, αλλά καλό θα είναι να μη συμβαίνει συχνά. Τα περισσότερα smartphones απενεργοποιούν τη συσκευή πολύ προτού η φόρτιση φτάσει στο μηδέν, για να προστατεύσουν τη μπαταρία. Ο λόγος είναι πως, στο μηδέν, η μπαταρία παράγει χημικές αντιδράσεις οι οποίες μπορούν να μειώσουν το χρόνο ζωής της.
Μακριά από υψηλές θερμοκρασίες
Αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα. Κράτα τη μπαταρία δροσερή για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ο μοναδικός πραγματικός εχθρός της μπαταρίας.
Φορτιστές και καλώδια δεν καταστρέφουν τη μπαταρία
Ναι, μπορείς να χρησιμοποιείς όποιον φορτιστή έχεις διαθέσιμο – αρκεί να μην είναι… μαϊμού ή προβληματικός. Κανένα κινητό δεν απαιτεί το δικό του φορτιστή. Μπορεί να μη φορτίσει το ίδιο γρήγορα με φορτιστή άλλου κατασκευαστή, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να χαλάσει η μπαταρία από αυτό.
Προφανώς, η καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιείς τον φορτιστή και το καλώδιο που συνόδευαν τη συσκευή, αλλά αυτό αφορά την ταχύτητα φόρτισης. Μπορείς να χρησιμοποιείς φορτιστές και καλώδια άλλων συσκευών, αρκεί να είσαι σίγουρος πως τα καλώδια είναι σε καλή κατάσταση και οι φορτιστές γνήσιοι, όπως αυτοί εδώ που θα βρεις στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.