Η τεχνητή νοημοσύνη ζει και βασιλεύει, όχι όμως όπως τη βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Αυτή τη στιγμή όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και Internet (Facebook, Google, Microsoft για να αναφέρουμε μερικές) ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη, όχι για να κατασκευάσουν κάποιο ρομπότ (θα γίνει κι αυτό αργά ή γρήγορα), αλλά για να καταφέρουν να αυτοματοποιήσουν εργαλεία και εργασίες γύρω από τις υπηρεσίες που προσφέρουν και τα κοινωνικά δίκτυα.
Πού αποσκοπεί όλο αυτό; Κατ’ αρχήν στο να «σερβίρουν» πιο προσωποποιημένες διαφημίσεις με βάση το προφίλ που έχει δημιουργηθεί αυτόματα από τη συμπεριφορά μας στο Internet.
Επιπλέον, επειδή οι χρήστες των εταιρειών αυτών ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, θέλουν να μπορεί να αναγνωρίζεται αυτόματα τυχόν ανάρμοστο, ή επικίνδυνο περιεχόμενο στις αναρτήσεις, τόσο σε ότι αφορά τις εικόνες, όσο και στο κείμενο.
Δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος ή στρατιά υπαλλήλων που κοιτά νυχθημερόν τα δισεκατομμύρια των posts. Αυτό που υπάρχει είναι έξυπνοι αλγόριθμοι «τεχνητής νοημοσύνης» που βρίσκονται μέσα στον κώδικα των σελίδων και των υπηρεσιών.
Σε μια επίδειξη των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η Google, η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα ένα ποίημα το οποίο γράφτηκε από τα εξελιγμένα νευρωνικά δίκτυα της ομάδας Google Brain. Η ομάδα που αποτελείται από γλωσσολόγους και προγραμματιστές τροφοδότησε ένα νευρωνικό δίκτυο με 11.000 βιβλία, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον θα μπορούσαν να εξαχθούν προτάσεις που να βγάζουν νόημα.
Το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ποίηση, ωστόσο αποτελείται από προτάσεις με σωστή γραμματική και σύνταξη.
Αν και το λογισμικό που έχει αναπτύξει η ομάδα βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, ο απώτερος στόχος είναι να μπορέσει κάποια στιγμή να φτάσει στο σημείο να συζητά με έναν άνθρωπο με φυσική γλώσσα και κατανοητό λόγο.