7
Τεχνολογία

Εσύ ξέρεις τι λειτουργικό έχει το κινητό σου;

Εσύ ξέρεις τι λειτουργικό έχει το κινητό σου;
Πώς να διαπιστώσεις ποια έκδοση λειτουργικού συστήματος έχει το κινητό σου (Android και iOS) και γιατί αυτό έχει σημασία. Πώς μπορείς να κάνεις αναβάθμιση.

Η απάντηση στην ερώτηση ποιο είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα, τουλάχιστον όσον αφορά καταναλωτικές συσκευές, έχει την ίδια απάντηση εδώ και πολλά χρόνια και, όχι, δεν είναι τα Windows. Είναι το Android. Το λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσει η Google και δημιουργήθηκε ως απάντηση στο iPhone, έχει περάσει από πολλές εκδόσεις. Κι όμως, μπορεί το όνομα να είναι ίδιο σε όλα τα smartphones που κυκλοφορούν, εκτός προφανώς των iPhones της Apple, αλλά στην πραγματικότητα οι εκδόσεις και υποεκδόσεις είναι σχεδόν άπειρες. Κάθε κατασκευαστής smartphone φροντίζει και βάζει τις δικές του «πινελιές» στο λειτουργικό σύστημα με το οποίο εφοδιάζει την κάθε συσκευή, κάνοντάς την διαφορετική από κάθε άλλη. Και, για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, το ίδιο κάνουν και πολλοί πάροχοι, οι οποίοι επεμβαίνουν κι αυτοί με τη σειρά τους στο λειτουργικό σύστημα των συσκευών.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο κατακερματισμός της αγοράς. Αν δει κανείς αναλύσεις των εκδόσεων του Android που κυκλοφορούν, θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει ένα κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα, εκτός προφανώς από το iOS το οποίο φοράει μόνο το iPhone και κανένας άλλος.

Το σίγουρο είναι, όμως, πως όταν πάρεις ένα καινούριο smartphone, μόλις το ανοίξεις θα αρχίσεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για ενημερώσεις και για αναβαθμίσεις, είτε αυτό είναι iPhone είτε συσκευή Android. Καλό θα είναι να γνωρίζεις την έκδοση του λειτουργικού συστήματος της συσκευής σου. Και βέβαια να φροντίζεις να γίνονται τα updates στην ώρα τους.

Το Android δεν είναι ένα μονολιθικό λειτουργικό σύστημα, αλλά ένα πακέτο πολλών διαφορετικών προγραμμάτων, τα οποία ονομάζονται Android για ευκολία. Για παράδειγμα, το βασικό πακέτο του λειτουργικού ονομάζεται Android Open Source Project και είναι, όπως λέει και το όνομά του, ανοικτού κώδικα και αναπτύσσεται από τη Google και διατίθεται δωρεάν σε όλους τους κατασκευαστές. Υπάρχει, όμως, και το πακέτο Google Mobile Services, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα ιδιόκτητα apps της Google, όπως το Search, το Gmail, τον Chrome, το YouTube, το Maps, και βέβαια το ίδιο το Play Store.

Ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει τι από αυτά θα βάλει ή τι άλλο θα βάλει επιπλέον. Αυτό είναι και ο λόγος που οι αναβαθμίσεις του Android δεν έρχονται σε όλες τις συσκευές την ίδια στιγμή – ή και καθόλου για κάποιες. Ο κατασκευαστής είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα κυκλοφορήσει αναβαθμίσεις και για πόσο χρονικό διάστημα μετά την κυκλοφορία του κάθε μοντέλου.

Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τη Google και προσπαθεί χρόνια τώρα να απεμπλέξει την αναβάθμιση του Android από τα πακέτα (και τον έλεγχο) των κατασκευαστών. Για την ώρα, βέβαια, δεν το έχει καταφέρει αλλά έχει καταφέρει να περνάει τα updates για κρίσιμα υποσυστήματα και apps μέσα από το Play Store, έστω κι αν η συσκευή δεν τρέχει την τελευταία έκδοση του Android.

Για να δεις την έκδοση του Android στη συσκευή σου, θα πρέπει να πας στα Settings, έπειτα στο About Phone και να δεις το Android version. Εκεί θα πρέπει να βρεις και την περιοχή με τα updates – εναλλακτικά πήγαινε στις ρυθμίσεις, System, System Update. Αν υπάρχει διαθέσιμη νεότερη έκδοση του Android, θα πρέπει να την εγκαταστήσεις.

Για τα iPhones της Apple, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, μιας και η Apple σπρώχνει τα updates του iOS σε όσα iPhones μπορούν να τα δεχτούν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα iPhones έχουν πάντα τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών στην πιο πρόσφατη έκδοση. Για να δεις σε ποια έκδοση είσαι, απλά ανοίγεις τα Settings, πατάς στο General και στο About θα δεις την έκδοση κάτω από το Software Version. Σχεδόν πάντα, οι ειδοποιήσεις για νέα έκδοση του iOS σε προλαβαίνουν, αλλά η χειροκίνητη επιλογή υπάρχει στα Settings, General, Software Update.