Το έχουμε πει πολλές φορές, θα το επαναλάβουμε και τώρα: η καλύτερη φωτογραφική μηχανή είναι αυτή που έχεις μαζί σου. Τι να κάνεις την πανάκριβη full-frame DSLR με τον επαγγελματικό φακό, αν βρίσκεται στο… σπίτι σου, τη στιγμή που είσαι μπροστά στο μεγαλειώδες ηλιοβασίλεμα ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα;
Τα smartphones τα τελευταία χρόνια μπορούν και έρχονται (σχετικά) κοντά στην ποιότητα των DSLR· υποφέρουν, όμως, από ένα πρόβλημα: τα φίλτρα. Ναι, τα φίλτρα. Η υπερβολική χρήση των έτοιμων φίλτρων μπορεί να καταστρέψει μια φωτογραφία η οποία θα μπορούσε, με σωστή επεξεργασία, να είναι από αξιοπρεπής έως καταπληκτική. Και ναι, μπορείς να κάνεις αυτή τη σωστή επεξεργασία από το ίδιο το smartphone.
Τα φίλτρα δεν είναι κακά per se, αλλά δεν πρέπει να τα βλέπεις ως πανάκεια. Το φίλτρο δεν πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα εφαρμόσεις σε μια φωτογραφία, αλλά… το τελευταίο. Επίσης, αν διαπιστώσεις πως χρειάζεσαι πολλά και διαφόρων ειδών φίλτρα, τότε αυτό είναι ένδειξη – αν όχι απόδειξη – πως η φωτογραφία σου χρειάζεται επεξεργασία και όχι φίλτρα.
Apps για την επεξεργασία των φωτογραφιών υπάρχουν πολλά και διάφορα, αλλά τρία είναι τα καλύτερα, εκ των οποίων θα πρέπει να διαλέξεις αυτό που σε ικανοποιεί και βολεύει περισσότερο: Adobe Lightroom CC, Google Snapseed και VSCO.
Το πρώτο είναι και το πιο γνωστό. Από την εταιρεία που έχει γίνει συνώνυμη της επεξεργασίας εικόνας, το Lightroom είναι διαθέσιμο σε όσους έχουν συνδρομή στο Creative Cloud, αλλά υπάρχει και δωρεάν για όλους εμάς που δεν έχουμε.
Το Snapseed είναι η πρόταση της Google για απλές και εύκολες ρυθμίσεις και αλλαγές στις φωτογραφίες σου, αν και δεν έχει τις επιλογές των άλλων δύο.
Τέλος, το VSCO είναι ίσως το καλύτερο app για φίλτρα, αλλά διαθέτει και επιλογές επεξεργασίας. Το μόνο… πρόβλημα είναι πως απαιτεί ετήσια συνδρομή.
Επί του πρακτέου, τώρα, ο κύριος στόχος της επεξεργασίας δεν είναι να κάνεις τη φωτογραφία σου να φαίνεται εντυπωσιακή (βλέπε φίλτρα και παλαβά χρώματα), αλλά να διορθώσεις ή να αφαιρέσεις τα πράγματα που τη χαλάνε. Και θα πρέπει να εκπαιδεύσεις το μάτι σου στο να τα εντοπίζει. Για παράδειγμα, ένα ηλιοβασίλεμα στο οποίο ο ορίζοντας είναι στραβός, ένα τοπίο στο οποίο ξεπροβάλει στην άκρη η μούρη ενός αυτοκινήτου, ένας άκυρος τουρίστας στην άκρη του μεσαιωνικού κάστρου. Ομοίως και τα πιο λεπτά προβλήματα, όπως οι υπερβολικά έντονες σκιές, ο γενικός χρωματισμός (ίσως από κάποια λάμπα) που κάνει τη φωτογραφία να φαίνεται κιτρινωπή ή γαλαζωπή, ακόμη και η φωτογράφιση σε συννεφιά μπορεί να κάνει τη φωτογραφία σου να δείχνει επίπεδη και βαρετή.
Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να διορθωθούν, είτε με περιστροφή του κάδρου, είτε με δημιουργικό crop, διόρθωση της ισορροπίας του λευκού (γνωστό και ως θερμοκρασία), πειράζοντας το gamma και τις καμπύλες ή με άλλους τρόπους. Αλλά όχι απ’ ευθείας με φίλτρα.
Τελικά, όταν η φωτογραφία σου θα είναι έτοιμη και διορθωμένη, τότε και μόνο τότε θα πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να εφαρμόσει πάνω της ένα φίλτρο (ένα όχι δεκάδες), για να την εκτοξεύσει.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.