Τα θαύματα του παγκόσμιου πολιτισμού απειλούνται με εξαφάνιση. Για αυτό το λόγο, εταιρείες όπως η Google έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ψηφιακή διάσωσή τους. Πρόκειται για άλλο ένα project που έχει ενταχθεί στο πασίγνωστο πρόγραμμα Arts & Culture της Google, το οποίο αξιοποιώντας τις ίδιες περίπου τεχνολογίες απεικόνισης που αξιοποιούνται στο Street View, αλλά και μέσω συνεργασιών με επιστήμονες, ερευνητικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς, σου επιτρέπει να επισκεφτείς εικονικά και να θαυμάσεις τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού, τόσο τα σύγχρονα όσο και τα αρχαία.
Σε συνεργασία με την εταιρεία CyArk, η οποία ειδικεύεται στις ψηφιακές σαρώσεις κτηρίων και μνημείων, η Google, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα Open Heritage σε μια προσπάθεια να διασωθεί ψηφιακά η παγκόσμια κληρονομιά. Ανάμεσα στα projects του Open Heritage είναι και η καταγραφή της πόλης της Αρχαίας Κορίνθου και συγκεκριμένα η μυθική Κρήνη της Πειρήνης και ο Ναός του Απόλλωνα. Στο συγκεκριμένο project συμμετείχε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας και το Υπουργείο Πολιτισμού. Η έρευνα διεξήχθη κυρίως με το LiDAR (παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται και στην αυτοκινητοβιομηχανία, κυρίως στα οχήματα που διαθέτουν δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης), καθώς και με χερσαία και αεροφωτογραφική φωτογραμμετρία. Οι σωζόμενες τοιχογραφίες που βρίσκονται μέσα στην Κρήνη της Πειρήνης φωτογραφήθηκαν με έναν σαρωτή Artec, ο οποίος μετρά το τρισδιάστατο σχήμα μιας επιφάνειας χρησιμοποιώντας παλλόμενο φως.
Η ψηφιακή τεκμηρίωση του ναού και της Κρήνης προσέφερε ακριβή στοιχεία για την τρέχουσα κατάσταση συντήρησης και για τα δύο αρχιτεκτονικά συγκροτήματα. Συγκεκριμένα, ήταν ιδιαίτερα σημαντική η ψηφιακή καταγραφής της Κρήνης, η οποία επί του παρόντος είναι κλειστή για το κοινό λόγω ανησυχιών που αφορούν τη διατήρησή της.
Στην ειδική σελίδα του Google Arts & Culture που είναι αφιερωμένη στην Αρχαία Κόρινθο, μπορείς να διαβάσεις και να δεις περισσότερες λεπτομέρειες για τις εργασίες ψηφιοποίησης της περιοχής, αλλά και να περιηγηθείς μέσα στους χώρους σαν να βρισκόσουν εκεί. Στο site θα βρεις ένα βίντεο, μια σύντομη ιστορία της πόλης, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, καθώς και πανοραμικές εικόνες 360 μοιρών στις οποίες μπορείς να πλοηγηθείς με το ποντίκι σου εάν βρίσκεσαι σε PC browser. Εάν όμως ανοίξεις τη σελίδα από το κινητό σου, η εμπειρία είναι πολύ καλύτερη, αφού μπορείς να το στρέφεις προς κάθε κατεύθυνση για να κάνεις πλοήγηση 360 μοιρών.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.