7
Τεχνολογία

Δες το feed σου με χρονολογική σειρά

Δες το feed σου με χρονολογική σειρά
Με ποιον τρόπο το Facebook εμφανίζει το feed είναι ένα μυστήριο. Εσύ όμως, μπορείς κάνεις τα posts να εμφανίζονται χρονολογικά ακολουθώντας τις οδηγίες μας.

Αχ αυτό το Facebook! Πολλά είναι τα πράγματα που ξενίζουν ή ενοχλούν στο Facebook· ένα από αυτά είναι σίγουρα το newsfeed, η κεντρική του σελίδα η οποία μας προβάλλει τα posts των φίλων αλλά και των διαφόρων σελίδων που έχουμε ακολουθήσει. Το πρόβλημα αυτού του πράγματος είναι το ότι η σειρά των δημοσιεύσεων είναι εντελώς χαοτική! Οι εσωτερικοί αλγόριθμοι του Facebook αποφασίζουν για το τι θα βλέπεις και με ποια σειρά. Προφανώς, ο στόχος του Facebook δεν είναι να βλέπεις τα posts που όντως σε ενδιαφέρουν, αλλά… όσα έχουν κάποιου είδους προοπτική για το ίδιο το Facebook – το ποια είναι αυτή η προοπτική, μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, είναι πως βλέπεις πράγματα σε τυχαία σειρά, πολλές φορές βλέπεις το ίδιο post ξανά και ξανά (αν κάνεις refresh) ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως, αν ψάχνεις να ξαναβρείς ένα post το οποίο είδες πριν λίγα λεπτά  (αλλά έκανες refresh ή έκλεισες και ξανάνοιξες το app), δεν πρόκειται να το ξαναβρείς στο feed σου, όσο κι αν κατέβεις προς τα κάτω!

Τελικά, γίνεται να δεις τα posts του newsfeed με μια κάποια σειρά; Γίνεται. Σχεδόν. Περίπου.

Κατ’ αρχήν θα αναφέρουμε τη γνωστή λειτουργία των Favorites, δηλαδή των αγαπημένων. Αν προσθέσεις έναν φίλο ή μια κάποια σελίδα (του Facebook) στα Αγαπημένα, τότε θα σου εμφανίζονται πρώτα στο κανονικό feed, αλλά μπορείς να επιλέξεις και το Favorites από το πάνω μέρος του app και να δεις μόνο αυτά.

Δίπλα στο Favorites, όμως, υπάρχει και το Recent! Το οποίο είναι ακριβώς (σχεδόν) αυτό που θέλεις: ένα newsfeed στο οποίο όλα εμφανίζονται με χρονολογική σειρά, από το πιο πρόσφατο στο πιο παλιό.

Το πρόβλημα εδώ είναι πως δεν υπάρχει τρόπος να κάνεις αυτή την προβολή μόνιμη. Το Facebook θέλει να βλέπεις αυτά που θέλει το ίδιο να σου δείχνει, με τη σειρά που θέλει εκείνο να σου τα δείχνει. Αλλά τουλάχιστον υπάρχει αυτή η επιλογή, για να την πατάς κάθε φορά που θέλεις να βρεις κάτι που είδες λίγο πιο πριν!