Μπορεί να μην το θυμάσαι, αλλά η αρχή έγινε 27 χρόνια πριν, στην βραβευμένη ταινία Forrest Gump. Τότε οι παραγωγοί είχαν δώσει πολλά λεφτά για να «αναστήσουν» μερικούς μακαρίτες και να τους βάλουν στην ταινία. Έτσι είδαμε, για παράδειγμα, τον John Lennon, τον John F. Kennedy αλλά και τον Nixon, μεταξύ άλλων, να μιλάνε και να κινούνται λες και ήταν ζωντανοί. Δεν ήταν, όμως, και γι’ αυτό η ταινία εισέπραξε και ένα ωραιότατο Oscar για τα ειδικά εφέ. Τώρα, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, έχουμε εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί να κάνει σχεδόν το ίδιο, βασιζόμενο απλά σε μία και μοναδική φωτογραφία κάποιου, ζώντος ή μη.
Το εργαλείο αυτό ονομάζεται DeepNostalgia και αποτελεί μέρος του MyHeritage, ενός site το οποίο εξειδικεύεται σε γενεαλογίες. Η τεχνολογία που κρύβεται πίσω από το DeepNostalgia αποτελεί δημιουργία της Ισραηλινής εταιρείας D-ID και η οποία λειτουργεί μέσω ειδικών αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Οι αλγόριθμοι αυτοί μπορούν να αναγνωρίσουν τα δομικά χαρακτηριστικά ενός προσώπου από μία και μόνο φωτογραφία και έπειτα να εφαρμόσουν αυτό που η εταιρεία επονομάζει drivers, υπό μια έννοια, στοιχεία κίνησης, ώστε να δώσουν κίνηση στην εικόνα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα σύντομο βίντεο, το οποίο προσομοιώνει κίνηση.
Η διαφήμιση του MyHeritage αναφέρει πως μπορείς να βάλεις στο σύστημα μια παλιά φωτογραφία και να δεις πως θα έμοιαζε κάποιος πρόγονός σου εάν, αντί για φωτογραφία, είχε βγει ένα μικρό βίντεο. Μπορείς να τον δεις να ανοιγοκλείνει τα μάτια, να χαμογελά και να στρίβει το κεφάλι του. Βέβαια, η ακρίβεια του συστήματος είναι… ας πούμε αμφιλεγόμενη. Τα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές είναι ανατριχιαστικά, είτε η πρωτογενής φωτογραφία απεικονίζει ζωντανό πρόσωπο είτε μακαρίτη.
Όπως είπαμε στην εισαγωγή, πέρασαν 27 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση της τεχνολογίας μέχρι σήμερα, και τα αποτελέσματα είναι ακόμη… έτσι κι έτσι. Το μόνο σίγουρο είναι, όμως, πως δεν θα χρειαστούν άλλα 27 χρόνια αλλά μάλλον… 27 μήνες, μέχρι τα αποτελέσματα να είναι πολύ καλύτερα. Ήδη η τεχνολογία εξελίσσεται· η Microsoft, για παράδειγμα, δημιούργησε ένα chatbot το οποίο σου επιτρέπει να μιλάς με κάποιον αποθανόντα, χρησιμοποιώντας όποια διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν: φωτογραφίες, posts σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα, ηχητικά μηνύματα, προσωπικές πληροφορίες, όλα αξιοποιούνται. Από την άλλη, τα deepfakes έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας, πλέον, ενώ βλέπουμε μέχρι και διαφημίσεις με προσεγμένες υλοποιήσεις αυτής της τεχνολογίας. Είναι βέβαιο πως η τελειοποίηση είναι απλά θέμα χρόνου. Το ερώτημα που παραμένει είναι άλλο, όμως: γιατί να θες να «αναστήσεις» ψηφιακά κάποιον μακαρίτη;
Δες το promo video του MyHeritage με τον Abraham Lincoln για να πάρεις μια ιδέα…
… και ένα δείγμα του DeepNostalgia:
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.