7
Τεχνολογία

Αυτό εννοούμε όταν λέμε smart glasses

Αυτό εννοούμε όταν λέμε smart glasses
Τα έξυπνα γυαλιά της Qualcomm υπόσχονται να κάνουν την επαυξημένη πραγματικότητα πιο εύχρηστη και λειτουργική.

Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν και θα το ξαναπούμε και τώρα: η εικονική (Virtual) όσο και η επαυξημένη (Augmented) πραγματικότητα (Reality) μπορεί να υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, θα χρειαστούν ένα άλμα στην τεχνολογία ώστε τα περιφερειακά τους να γίνουν μικρότερα σε μέγεθος και βάρος, έτσι ώστε να αρχίσει η εξάπλωσή τους σε μεγάλο βαθμό και να ξεφύγουν από τη γωνία της αγοράς, στην οποία παραμένουν περιορισμένες. Αυτό φαίνεται να το κατανοεί και η Qualcomm, η οποία παρουσίασε ένα «πακέτο» από νέες προδιαγραφές και ένα νέο reference design για έξυπνα γυαλιά – με απώτερο στόχο το να διευκολύνει άλλες εταιρείες να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις, χρησιμοποιώντας, προφανώς, τις τεχνολογίες και τα τσιπάκια της ιδίας της Qualcomm.

Η πλατφόρμα ονομάζεται Qualcomm AR Smart Viewer και βασίζεται στην πλατφόρμα Snapdragon XR1. Τα γυαλιά διαθέτουν δύο μικροσκοπικές οθόνες 0,71 ιντσών και ανάλυσης 1920×1080 έκαστη, με refresh rate 90Hz, ενώ υποστηρίζει ανίχνευση κίνησης 6 βαθμών ελευθερίας, ανίχνευση κίνησης χεριών και δύο κάμερες του ενός megapixel, ενώ υποστηρίζεται και μια έγχρωμη κάμερα των 8 megapixels, η οποία μπορεί να μεταφέρει εικόνα σε λειτουργία την οποία ονομάζει «See What I See».

Το AR Smart Viewer ουσιαστικά είναι μια πλατφόρμα για την δοκιμή εφαρμογών AR τόσο σε υπολογιστές desktop, όσο και σε smartphones και φορητές συσκευές. Μπορεί να συνδεθεί σε smartphone, desktop PC, μικρή υπολογιστική συσκευή, όσο και ως αυτόνομη συσκευή με σύνδεση 5G! Διαθέτει ενσωματωμένο επεξεργαστή, δε, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν ώστε να διαμοιράζεται το υπολογιστικό φορτίο αναλόγως των απαιτήσεων της κάθε εφαρμογής.

Το καλύτερο όλων, βέβαια, είναι το ότι η Qualcomm έχει προβλέψει ώστε το σύστημα να μπορεί να δουλέψει και σε 2D mode, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να εξομοιώσει οθόνες ή παράθυρα εφαρμογών, τα οποία θα βλέπει μόνο ο χρήστης του συστήματος. Μπορεί ακόμη και να συνδέσει εικονικές οθόνες με συγκεκριμένα (υπαρκτά) αντικείμενα, για παράδειγμα μια “οθόνη” συνδεδεμένη με το ψυγείο σου, η οποία θα σου δείχνει τα περιεχόμενα αλλά και τι έχει τελειώσει και πρέπει να παραγγείλεις. Βέβαια, αν θέλεις, το Smart Viewer μπορεί να μεταμορφωθεί και σε κανονική οθόνη όσο μεγάλη θέλεις – πρακτικά μπορείς να δεις ταινία σα να βρισκόσουν σε κινηματογράφο, ενώ κάθεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου!

Αν ψήθηκες… ξεψήσου! Το AR Smart Viewer δεν είναι εμπορικό προϊόν, είναι reference design, όπερ σημαίνει πως δεν προορίζεται για εμάς, τους απλούς χρήστες, αλλά ως πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών και συσκευών, για να βοηθήσει τους σχεδιαστές hardware και τους software developers να τελειοποιήσουν τα προϊόντα τους. Ήδη η πλατφόρμα έχει χρησιμοποιηθεί, τόσο από την Microsoft για εφαρμογές στο Azure, όσο και από τη Lenovo για το headset Think Reality A3 το οποίο κατασκευάζει. Εννοείται πως η Qualcomm δεν είναι η μόνη εταιρεία που ετοιμάζει προϊόντα και… ονειρεύεται σε ρυθμούς AR και VR – τόσο το Facebook όσο και η Apple έχουν τέτοιες βλέψεις – αλλά τώρα υπάρχει μια απτή συσκευή, η οποία δεν είναι μεγάλη και δύσχρηστη όπως τα headsets τα οποία έχουμε συνηθίσει και τα οποία κάνουν τον χρήστη να φαίνεται σαν να έχει βγει από το… Blade Runner.