Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς όταν μπεις στο Planefinder.net, είναι «τι είναι όλο αυτό το σμήνος από πετούμενα»; Κι όμως, αυτό το σμήνος είναι τα αεροσκάφη που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή πάνω από το κεφάλι σου. Είναι απίστευτο, αλλά σύμφωνα με την FlightAware, το 2017 ο μέσος αριθμός αεροσκαφών που βρίσκονταν στον αέρα σε μια τυχαία χρονική στιγμή ήταν 9.728, μεταφέροντας 1.270.406 ανθρώπους. Υπάρχουν βέβαια και ώρες αιχμής όπως και ημερομηνίες με ιδιαίτερα αυξημένη κυκλοφορία, η οποία φυσικά εξαρτάται και από την χώρα προορισμού.
Το Planefinder.net, εμφανίζει τα αεροσκάφη που πετούν στον ουρανό σε πραγματικό χρόνο. Μάλιστα, τα βλέπεις να κινούνται και όσο κάνεις zoom-in στο χάρτη η ταχύτητα σε σχέση με το έδαφος (η λεγόμενη ταχύτητα εδάφους) φαίνεται να αυξάνεται. Πλησιάζοντας το ποντίκι σε κάποιο αεροσκάφος, εμφανίζονται οι βασικές πληροφορίες, όπως η εταιρεία, ο τύπος, το υψόμετρο και η ταχύτητα, ενώ εάν κάνεις κλικ επάνω του εμφανίζονται πιο αναλυτικές πληροφορίες που περιλαμβάνουν τον αριθμό πτήσης, την προέλευση και τον προορισμό, φωτογραφία, εκτιμώμενος χρόνος άφιξης και πολλά άλλα. Εάν θέλεις να μάθεις ακόμα περισσότερα δεν έχεις παρά να πατήσεις στο Additional live tracking data για να δεις, αναλυτική ταχύτητα σε IAS, TAS (πραγματική και ενδεικτική ταχύτητα του αέρα – αυτό που λέμε airspeed), η ταχύτητα εδάφους, η κλίση σε μοίρες κ.λπ. Επιπλέον, υπάρχουν και πρόσθετες πληροφορίες για το ίδιο το αεροσκάφος, όπως πότε κατασκευάστηκε, πότε ξεκίνησε τις εμπορικές πτήσεις, αλλά και τεχνικά στοιχεία, όπως οι μηχανές, η χωρητικότητα, το βάρος κ.λπ.
Πώς λειτουργεί
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το Planefinder εμφανίζει πραγματικές πληροφορίες για τα αεροσκάφη όπως αυτές μεταδίδονται από τα ίδια. Οι εκπομπές αυτές ονομάζονται ADS-B και με ειδικό εξοπλισμό (ραντάρ) μπορεί να τις λάβει ο καθένας, ενώ αξιοποιούνται για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.
Όπως αναφέρει το Planefinder, υπάρχουν πάνω από 1.000 ραντάρ σε όλο τον κόσμο που λαμβάνουν τα σήματα των αεροσκαφών, τα αποστέλλουν στους servers του και αυτοί με τη σειρά τους τα αναλύουν και παρουσιάζουν τα δεδομένα με οπτικό τρόπο. Τα σήματα ADS-B έχουν εμβέλεια μεταξύ 100 – 200 μιλίων για να μπορούν να «πιάνουν» τα αεροσκάφη που πετούν σε υψηλό υψόμετρο.
Για να βρεις μια πτήση μπορείς να την αναζητήσεις με το όνομά της από το πεδίο Search Plane Finder, ενώ μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τα ομώνυμα apps για Android και iOS. Τέλος να πούμε ότι υπάρχει και το ShipFinder το οποίο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο όλα τα εμπορικά πλοία που πλέουν ανά πάσα στιγμή στις θάλασσες του κόσμου.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.