8
Ψυχαγωγία

Ρομπότ που ζωγραφίζει σε τοίχους

Ρομπότ που ζωγραφίζει σε τοίχους
Σχεδιασμένο από καθηγητή του ΜΙΤ, το Scribit είναι ένα πρωτοποριακό ρομπότ το οποίο σκαρφαλώνει τοίχους και ζωγραφίζει. Γνώρισέ το.

Το Scribit είναι ένα ρομπότ με… καλλιτεχνική φλέβα. Η καλύτερα, θα έπρεπε να πούμε ότι καλλιτεχνική φλέβα έχει ο σχεδιαστής του, ο καθηγητής του ΜΙΤ Carlo Ratti, ο οποίος είχε την ιδέα, αλλά όχι τα χρήματα για να την υλοποιήσει. Και τι καλύτερο σε τέτοιες περιπτώσεις από το να ζητήσει τα απαραίτητα χρήματα από όσους πίστεψαν σε αυτόν και την ιδέα του. Έτσι, ανέβασε το project στο Kickstarter και σε δύο ώρες έγινε ανάρπαστο, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει όχι μόνο το απαραίτητο ποσό αλλά πολλές φορές πάνω από αυτό. Συγκεκριμένα ζήτησε $ 50.000 και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει λάβει σχεδόν 1,3 εκατομμύρια! Εάν αυτό δεν είναι επιτυχία, δεν ξέρουμε τι είναι.

Γιατί όμως το Scribit έγινε τόσο δημοφιλές; Τι είναι αυτό που κάνει; Πρόκειται για ένα ρομπότ το οποίο ζωγραφίζει σε τοίχους και κάθε οριζόντια επιφάνεια. Το Scribit μπορεί να ζωγραφίσει σχεδόν οτιδήποτε, από τίτλους, λογότυπα και γραφικά, μέχρι πολύπλοκα σχέδια με φωτοσκιάσεις. Το περιεχόμενο το «τραβά» από το Internet χάρη στην ασύρματη επικοινωνία του με το ανάλογο app, ενώ μπορεί να κάνει συνδυασμούς με τέσσερα διαφορετικά χρώματα. Τα βασικά χρώματα είναι κόκκινο, κίτρινο, μπλε και μαύρο, ενώ στο πακέτο θα βρεις και 24 άλλα χρώματα για να αξιοποιήσεις όπως επιθυμείς. Τα χρώματα έχουν τη μορφή μαρκαδόρου και η όλη κατασκευή θυμίζει plotter. Άλλωστε από εκεί ακριβώς πήρε την ιδέα ο κ. Ratti και την εφάρμοσε σε μεγαλύτερη κλίμακα, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Scribit μπορεί όχι μόνο να γράφει, αλλά και να σβήνει.

Πώς λειτουργεί

Το Sribit χρησιμοποιεί δύο μικρά ροδάκια για να μπορεί και να σκαρφαλώνει σε τοίχους, λευκοπίνακα, γυαλί και γενικά οποιαδήποτε (σχετικά λεία) οριζόντια επιφάνεια. Ωστόσο, για να κρατιέται και να μην πέφτει, απαιτεί τη στερέωσή του με ειδικά σύρματα τα οποία πρέπει να καρφώσεις σε συγκεκριμένο ύψος και σημεία. Κατόπιν το βάζεις στην πρίζα και το συνδέεις ασύρματα με το smartphone και το ειδικό app. Μέσω του app, έχεις πρόσβαση σε αμέτρητα σχέδια που μπορείς να βρεις on-line για να σχεδιάσεις στον τοίχο σου. Το Scribit μετακινείται σε δύο διαστάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και με τη βοήθεια των τεσσάρων μαρκαδόρων του, μεταφέρει το σχέδιο που έχεις διαλέξει, από την οθόνη του κινητού στον τοίχο σου σε ελάχιστο χρόνο στο επιθυμητό μέγεθος.

Για τους επαγγελματίες, υπάρχει η δυνατότητα να φορτώσουν το δικό τους σχέδιο από τον υπολογιστή στο Sribit μέσω Wi-Fi. Υποστηρίζονται όλα τα δημοφιλή format, όπως SVG, PNG, AI, PDF, JPG και TIFF.

Όπως αναφέραμε στην αρχή το Sribit είναι ένα Kickstarter project και οι δημιουργοί του αναφέρουν ότι θα κυκλοφορήσει επίσημα στις αρχές του 2018, ενώ λίγους μήνες πριν θα το έχουν παραλάβει όσοι έχουν συνεισφέρει τον οβολό τους.

Δες το παρακάτω βίντεο: