Στις 6 Αυγούστου του 1991, η πρώτη ιστοσελίδα ανέβηκε στο Internet. Το Internet όμως δεν γεννήθηκε το 1991, αλλά προϋπήρχε του World Wide Web. Με άλλα λόγια, Internet δεν είναι αυτό που νομίζεις. Δεν είναι οι ιστοσελίδες και το Google. Είναι το δίκτυο των υπολογιστών και των συνδέσεων που βρίσκονται «από κάτω» από αυτό που εσύ βλέπεις στην οθόνη του υπολογιστή σου και του οποίου ο ρόλος είναι η μεταφορά δεδομένων. Και βέβαια, το Internet υπήρχε από πολύ πιο πριν – με σαφώς λιγότερους κόμβους και συνδέσεις. Το World Wide Web (WWW) ήρθε το 1991 και κάθισε πάνω στην υποδομή του Internet, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τότε.
Βέβαια, σε αυτό συνέβαλε και κάτι άλλο: ο Steve Jobs! Όχι, το WWW δεν αποτελεί εφεύρεση του ιδίου του Steve Jobs, αλλά ενός Βρετανού επιστήμονα, του Tim Berners-Lee, ο οποίος δούλευε στο CERN. Βέβαια, οι ιδέες πάνω στις οποίες βασίστηκε το WWW προϋπήρχαν, όπως το hypertext και η διασύνδεση ξεχωριστών πηγών δεδομένων, αλλά και η συνύπαρξη κειμένου, εικόνων και πολυμέσων σε μια σελίδα. Ο Berners-Lee τα έβαλε όλα σε τάξη, δημιουργώντας το πρωτόκολλο HTTP, τη γλώσσα HTML αλλά και τα URLs. Και αυτό που έκανε δυνατή την εμφάνιση όλων αυτών ήταν οι υπολογιστές της NeXT, έναν εκ των οποίων χρησιμοποιούσε ο Berners-Lee στο CERN. Κι εδώ ερχόμαστε στον Steve Jobs, διότι… μάντεψε ποιος ήταν ο επικεφαλής (και ιδιοκτήτης) της εταιρείας NeXT…
Μη νομίζεις, όμως, ότι όλα ήταν ρόδινα στην αρχή! Μπορεί τώρα να θεωρούμε το Internet κάτι δεδομένο (ενώ εννοούμε το WWW), αλλά στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν καν περί τίνος επρόκειτο. Αν θέλεις μια πολύ καλή «δραματοποίηση» της κατάστασης, δες την πολύ καλή σειρά Halt and Catch Fire και ειδικά το τελευταίο (10ο) επεισόδιο της 3ης σαιζόν. όπου γίνεται φανερό το ότι κανένας δεν καταλαβαίνει πλήρως το τι είναι το World Wide Web – κάτι που αντανακλά την πραγματικότητα της εποχής!
Πλέον, όλοι γνωρίζουμε τι είναι το WWW και όλα του τα παρακλάδια, μιας και ζούμε μέσα στον κόσμο που το WWW έχει διαμορφώσει. Το 1991, όμως, υπήρχε μία και μοναδική σελίδα! Το 1992 υπήρχαν… 10 sites, ενώ το 1994 έφτασαν τα… 3000! Πλέον, κανένας δεν γνωρίζει πόσα τρισεκατομμύρια sites και σελίδες υπάρχουν. Μπορούμε, όμως, να δούμε την πρώτη! Το CERN (ευτυχώς) διέσωσε την πρωταρχική αυτή σελίδα και την επανέφερε στην φυσιολογική της θέση, για να μπορείς να την επισκεφθείς κι εσύ, εδώ. Απογοητεύτηκες; Ναι, αυτό είναι όλο! Τώρα μπορεί να φαντάζει… απλοϊκό, τότε όμως, αποτελούσε το μέλλον, τόσο μπροστά ώστε κανένας δε μπορούσε να καταλάβει τι είναι αυτό, σε τι χρησιμεύει και τι μπορεί να το κάνει ο καθένας. Ούτε ο ίδιος ο Tim Berners-Lee.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.