Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε σε ένα web app, ή αλλιώς μια cloud υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα γίνονται σε έναν browser. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει σύνδεση στο Internet. Και όταν λέμε σύνδεση, εννοούμε γρήγορη, αξιόπιστη σύνδεση χωρίς καθυστερήσεις. Όταν δημιουργείς κάτι on-line, το μόνο που δεν θέλεις είναι διακοπές και lags.
Πριν λοιπόν ξεκινήσεις να εξερευνάς τον μαγικό κόσμο των web apps – και ειδικά του Soundstation που ασχολείται με τη δημιουργία μουσικής – θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει ότι διαθέτεις γρήγορο ADSL ή ακόμα καλύτερα κάποια σύνδεση Fiber, όπως αυτές που προσφέρει η COSMOTE.
Το μουσικό σου στούντιο στο cloud
Εάν πάντα ήθελες να συνθέσεις μουσική – μην πάει το μυαλό σου σε πολύπλοκες συμφωνίες τύπου Beethoven, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά – αλλά σκέφτεσαι ότι σου λείπει η θεωρητική κατάρτιση, μην απογοητεύεσαι. Σήμερα μπορείς να πειραματιστείς με τη μουσική, χωρίς να ξέρεις καθόλου από νότες και πεντάγραμμα, ούτε καν να έχεις στην κατοχή σου κάποιο μουσικό όργανο. Μάλιστα, δεν χρειάζεται ούτε εξειδικευμένο λογισμικό, αφού όλα βρίσκονται στο cloud. Ο πιο εύκολος τρόπος να δημιουργήσεις μουσική λέγεται Soundstation (http://soundation.com/studio).
Το συγκεκριμένο web app δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα αντίστοιχα επαγγελματικά προγράμματα. Μάλιστα, πρόκειται για ένα πλήρες on-line στούντιο εγγραφής μουσικής με λειτουργίες όπως το μιξάρισμα έως 32 καναλιών, το crossfading, και η εγγραφή φωνητικών. Επιπλέον, προσφέρει εκατοντάδες έτοιμες λούπες για να χρησιμοποιήσεις, ενώ τα εφέ είναι πραγματικά άπειρα. Κάθε φίλτρο έχει τους δικούς του περιστροφικούς διακόπτες για να το ρυθμίσεις όπως σου αρέσει, ενώ μπορείς να ακούς live το μουσικό κομμάτι τη στιγμή που το δημιουργείς.
Με λίγα λόγια πρόκειται για μία δωρεάν, αλλά με επαγγελματικές δυνατότητες εικονική κονσόλα μίξης.
Έτοιμες μουσικές για να ξεκινήσεις
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να εγγραφείς. Έτσι, θα μπορέσεις να αποθηκεύεις τη δουλειά σου για να συνεχίζεις αργότερα ή να κάνεις κοινόχρηστες τις δημιουργίες σου στην κοινότητα του Soundstation. Ξεκινώντας, θα δεις στα δεξιά τη βιβλιοθήκη με τα δωρεάν ηχητικά δείγματα (είναι πάνω από 700), ενώ υπάρχουν κι άλλα που διατίθενται επί πληρωμή.
Η λειτουργία του Soundstation είναι πολύ απλή: Με drag and drop, τοποθετείς τα ηχητικά δείγματα στα αντίστοιχα audio channels στο κέντρο της οθόνης. Πατώντας το κουμπί αναπαραγωγής ακούς άμεσα τι έχεις φτιάξει. Μπορείς να πειράξεις το τέμπο και τον ρυθμό, ενώ όπως προαναφέραμε, μπορείς να προσθέσεις εφέ σε όλο το κομμάτι, σε ένα κανάλι, είτε σε ένα τμήμα της κυματομορφής που έχεις επιλέξει.
Επιπλέον, μπορείς να ανοίξεις ένα εικονικό κλαβιέ για να παίξεις τις δικές σου νότες, ή να συνδέσεις κάποιο εξωτερικό όργανο MIDI.
Τέλος, μπορείς εάν θέλεις να ανεβάσεις ένα μουσικό κομμάτι ή τις λούπες σου, για να τα επεξεργαστείς στο Soundstation και τέλος να κατεβάσεις τη δημιουργία σου σε αρχείο WAV ή να τη μοιραστείς με άλλους.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.