6
Πολιτισμός

Το Μουσείο της Ακρόπολης στην οθόνη σου

Το Μουσείο της Ακρόπολης στην οθόνη σου
Εάν δεν μπορείς να επισκεφτείς το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα πιο όμορφα, πιο σύγχρονα και πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου, μπορείς να κάνεις μια εικονική περιήγηση στα εκθέματα από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή σου.

Ξεκίνησε ως Google Art Project και πλέον έχει την ονομασία Google Arts & Culture (www.google.com/culturalinstitute/beta/). Ο λόγος για την προσπάθεια της Google να αξιοποιήσει την δοκιμασμένη και άκρως επιτυχημένη τεχνολογία Street View σε εσωτερικούς χώρους. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα virtualization μουσείων, αιθουσών έργων τέχνης και αρχαιολογικών χώρων ανά την υφήλιο. Από το συγκεκριμένο project δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου, το Μουσείο της Ακρόπολης το οποίο μπορείς να επισκεφτείς από την οθόνη του υπολογιστή ή του smartphone σου στη διεύθυνση: www.google.com/culturalinstitute/beta/partner/acropolis-museum.

Πριν δούμε πως ακριβώς λειτουργεί θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για να απολαύσεις το Μουσείο της Ακρόπολης από την οθόνη του υπολογιστή σου θα χρειαστείς ταχύτατο και αξιόπιστο Internet. Τα ευρυζωνικά πακέτα της COSMOTE είναι αυτό που χρειάζεσαι. Δες εδώ όλα τα προγράμματα double play, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου Fiber που φέρνει την ταχύτητα της οπτικής ίνας στην πόρτα σου!

Εικονική βόλτα στα εκθέματα

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η τεχνολογία Street View αξιοποιείται στους χάρτες της Google επιτρέποντας την προβολή φωτογραφιών σε περιβάλλον 360 μοιρών. Έτσι στις περιοχές όπου τα ειδικά αυτοκίνητα της Google έχουν συλλέξει φωτογραφίες των δρόμων και των παρακείμενων κτηρίων, μπορείς να επιλέξεις την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθείς αλλά και να στρέψεις την προβολή προς κάθε κατεύθυνση χρησιμοποιώντας τα σχετικά χειριστήρια. Μάλιστα, σε smartphone, απλά στρέφεις τη  συσκευή προς το κατάλληλο σημείο.

Κάπως έτσι λειτουργεί το περιβάλλον του Google Arts & Culture σε περιβάλλον «VR». Στα δεξιά της σελίδας, αλλά και στη μέση υπάρχει το γνωστό πορτοκαλί ανθρωπάκι και η ένδειξη Explore. Αν το πατήσεις θα μεταφερθείς εντός του μουσείου όπου θα μπορέσεις να περπατήσεις στους διαδρόμους του και να θαυμάσεις τα εκθέματα. Κάτω αριστερά υπάρχει μια κάτοψη του ορόφου για να ξέρεις που βρίσκεσαι, ενώ μπορείς να περνάς κανονικά από πόρτες, να ανεβαίνεις σκάλες κ.λπ.

Εκτός από την εικονική περιήγηση, μπορείς να θαυμάσεις τα εκθέματα βλέποντας φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Υπάρχουν οι κατηγορίες των συλλογών, ενώ μπορείς να τα δεις και ταξινομημένα κατά δημοτικότητα ή κατά χρονολογική σειρά (timeline).

 

Κάνοντας κλικ σε μια φωτογραφία, εμφανίζονται αναλυτικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο έκθεμα, όπως τι ακριβώς είναι, πότε δημιουργήθηκε, ποιος το κατασκεύασε, το υλικό, οι πραγματικές του διαστάσεις, σε ποια συλλογή βρίσκεται, ενώ μπορείς να πλοηγηθείς στη θέση όπου εκτίθεται πατώντας το πορτοκαλί ανθρωπάκι.

Επειδή οι συγκεκριμένες φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε πολύ υψηλή ανάλυση, μπορεί να κάνεις zoom και να θαυμάσεις τις αναλυτικές λεπτομέρειες των γλυπτών.

Εάν εντυπωσιάστηκες, ρίξε μια ματιά και στα υπόλοιπα εικονικά μουσεία και χώρους τέχνης του Google Arts & Culture, τα οποία συνεχώς εμπλουτίζονται.