Η ιστορία της δεύτερης οθόνης δεν είναι καινούρια. Ήδη από τη δεκαετία του ‘80 οι επαγγελματικοί υπολογιστές είχαν τη δυνατότητα, έστω περιορισμένη, να χρησιμοποιούν δύο οθόνες για να βοηθούν τους χρήστες να βλέπουν περισσότερα πράγματα ταυτοχρόνως. Κι όμως, σχεδόν 40 χρόνια μετά, οι υπολογιστές με δύο ή και περισσότερες οθόνες συνεχίζουν να είναι μειοψηφία, ακόμη και σε επαγγελματικούς χώρους.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική: μια δεύτερη οθόνη μπορεί να εκτοξεύσει την παραγωγικότητα, δίνοντάς σου την ευχέρεια να έχεις μπροστά στα μάτια σου περισσότερα πράγματα, χωρίς να αναγκάζεσαι να ανοιγοκλείνεις παράθυρα. Για τους χρήστες υπολογιστών desktop, η προσθήκη μιας δεύτερης οθόνης είναι απλούστατη υπόθεση: απλά παίρνεις μια οθόνη και την συνδέεις. Αν, όμως, έχεις laptop;
Και σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ όσο νομίζεις. Τα laptops έχουν όλα ανεξαιρέτως τη δυνατότητα να συνδεθούν με μια εξωτερική οθόνη και είναι πολλοί αυτοί που το κάνουν – απενεργοποιώντας, όμως, την ενσωματωμένη οθόνη. Κι όμως, τα ίδια τα Windows σου παρέχουν τα εργαλεία για να χρησιμοποιείς ταυτοχρόνως τόσο την ενσωματωμένη οθόνη του laptop όσο και μια δεύτερη εξωτερική, χωρίς να δείχνουν το ίδιο πράγμα!
Το κακό είναι πως τα Windows έχουν ως προεπιλογή το επονομαζόμενο mirroring. Δηλαδή, όταν συνδέσεις μια εξωτερική οθόνη, αυτή θα δείχνει τα ίδια ακριβώς πράγματα με την ενσωματωμένη. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει!
Ο πιο απλός τρόπος είναι να πατήσεις το συνδυασμό πλήκτρων [Win] + [P]. Τα Windows 10 θα εμφανίσουν στα δεξιά μια μπάρα με τις τέσσερις διαθέσιμες επιλογές. Η πρώτη είναι το PC screen only όπου η δεύτερη οθόνη απλά απενεργοποιείται, ενώ η τέταρτη, το Second screen only κάνει το ακριβώς αντίθετο. Η δεύτερη είναι το Duplicate δηλαδή το να δείχνουν και οι δύο οθόνες ακριβώς το ίδιο πράγμα, και μάλιστα με την ίδια ανάλυση (τη μικρότερη εκ των δύο). Η τρίτη επιλογή είναι αυτό που θέλουμε: το Extend θα επεκτείνει το desktop στη δεύτερη οθόνη, επιτρέποντας στην κάθε μία να δείχνει διαφορετικά πράγματα.
Επεκτείνοντας το desktop, μπορείς να μετακινήσουμε παράθυρα εκεί. Πως; Απλά μετακινώντας το ποντίκι. Για να λειτουργήσει σωστά αυτή η επέκταση, όμως, θα πρέπει να κάνεις μια μικρή και εύκολη ρύθμιση. Αν η κύρια οθόνη είναι αριστερά και η δεύτερη δεξιά, θα πρέπει αυτό να το πεις με κάποιο τρόπο στα Windows, ώστε το βελάκι του ποντικιού να μετακινείται σωστά, περνώντας από τη δεξιά άκρη της κύριας οθόνης στην αριστερή άκρη της δεύτερης. Αντιθέτως, αν η δεύτερη οθόνη βρίσκεται στα αριστερά και η κύρια δεξιά, το αντίθετο. Για να το κάνεις αυτό, απλά πρέπει να ανοίξεις τα Settings των Windows 10, να πας στο System και από εκεί στο Display. Εκεί θα δεις δυο μικρογραφίες των οθονών, με την κύρια οθόνη να φέρει τον αριθμό 1 και τη δεύτερη τον αριθμό 2. Με το ποντίκι μπορούμε να μετακινήσουμε τις οθόνες έτσι ώστε να ταιριάζουν με τη θέση των συσκευών στο γραφείο μας.
Για τους χρήστες MacBook, η διαδικασία είναι παρόμοια, απλά πρέπει να πας στο System Preferences και από εκεί στο Displays και να πατήσεις στο Arrangement για να ορίσεις τη θέση τους. Επίσης θα πρέπει να απο-επιλέξεις το Mirror Displays.
Το laptop ως monitor!
Εδώ έχουμε το πιο προχωρημένο σενάριο: έχεις κανονικό υπολογιστή desktop, με την οθόνη του και τα περιφερειακά του. Έχεις όμως κι ένα laptop, το οποίο… κάθεται. Γιατί να μη μπορείς να χρησιμοποιήσεις την οθόνη του ως δεύτερη οθόνη του desktop;
Λοιπόν, κι αυτό γίνεται στα Windows 10. Προφανώς, το να… ξηλώσεις την ενσωματωμένη οθόνη και να τη συνδέσεις στο desktop PC δεν γίνεται. Όπως δεν γίνεται ούτε να συνδέσεις την έξοδο της κάρτας γραφικών του desktop στη θύρα οθόνης του laptop! Και οι δύο θύρες είναι θύρες εξόδου σήματος και κανένα laptop δεν υποστηρίζει τη λήψη σήματος εικόνας.
Υπάρχει, όμως, η λειτουργία Projecting στα Windows 10!
Άνοιξε τα Settings στο laptop, πήγαινε στο System και έπειτα, στην λίστα στα αριστερά, πάτα στο Projecting to this PC. Άλλαξε την πρώτη ρύθμιση από Always Off σε “Available everywhere on secure networks και τις υπόλοιπες επιλογές όπως προτιμάς.
Κατόπιν, πήγαινε στο desktop PC και πάτα στο εικονίδιο των ειδοποιήσεων που βρίσκεται στη δεξιά άκρη της taskbar. Στο κάτω μέρος των επιλογών του Action Center θα δεις το εικονίδιο με λεζάντα Connect. Πάτα το και επίλεξε το laptop σου, όταν εμφανιστεί στη λίστα. Θα χρειαστεί να δεχθείς τη σύνδεση από το laptop και να βάλεις pin, αν έχεις κάνει αυτή την επιλογή πιο πριν.
Όταν γίνει η σύνδεση, θα πρέπει να πας, όπως και προηγουμένως, στο Display και να επιλέξεις το Extend desktop to this display, ή και να αλλάξεις την θέση της δεύτερης οθόνης για να σε εξυπηρετεί καλύτερα.