Βρισκόμαστε για τα καλά στο 2020, και ήρθε η ώρα για τον τεχνολογικό Καζαμία του έτους που διανύουμε. Τι περιμένουμε να δούμε, ποιες είναι οι κύριες τάσεις της αγοράς και τι θα κάνει – ή δεν θα κάνει – το μπαμ μέσα στο νέο έτος.
Intel: Το μέλλον δείχνει… πόνο
Η Intel είναι από τις εταιρίες που εμπίπτουν στην κατηγορία «πολύ μεγάλη για να αποτύχει», επομένως μην εκλάβεις τον τίτλο της παραγράφου ως πρόβλεψη για καταστροφή. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως ο γίγαντας των ηλεκτρονικών περνάει μια δύσκολη φάση και το 2020 δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα.
Για αρχή, η AMD, ο… προαιώνιος εχθρός της Intel, έχει κάνει πολύ δυναμικό come-back με τους επεξεργαστές Ryzen, ετοιμάζεται να μπει και στην αγορά των servers δυναμικά, ενώ κατάφερε και έκανε σοβαρές προόδους στο τμήμα των laptops υψηλών επιδόσεων.
Από την άλλη, η ARM, η εταιρεία που σχεδιάζει τους επεξεργαστές όλων των smartphones, κάνει κινήσεις για να μπει στην αγορά των laptops χαμηλής κατανάλωσης.
Ταυτοχρόνως, τα εργοστάσιά της φαίνεται να έχουν κολλήσει στη λιθογραφία 14 νανομέτρων, ενώ οι ανταγωνιστές της κατασκευάζουν τα τσιπ τους στα εργοστάσια των TSMC και Samsung, οι οποίες είναι ήδη στα 7 νανόμετρα.
Βέβαια, όπως προείπαμε, η Intel είναι πολύ μεγάλη για να… πεθάνει· παρά τις δυσκολίες, το 2019 έκλεισε με ρεκόρ εσόδων, αλλά και μόνο το γεγονός πως δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή της τεχνολογίας αλλά τρέχει να προλάβει τις άλλες εταιρείες, είναι ουδόλως κολακευτικό.
5G: Η χρονιά της αλλαγής
Το 5G το ακούμε εδώ και 1-2 χρόνια. Πολλοί παράγοντες, όμως, έχουν καθυστερήσει σημαντικά την εξάπλωσή του, με πρώτο και σημαντικότερο, τις πολιτικές ίντριγκες μεταξύ Κίνας από τη μία, και ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης από την άλλη. Και βέβαια, η επιβράδυνση της αγοράς των smartphones, με τους περισσότερους να κρατούν τα κινητά τους για πολύ περισσότερο από ότι παλιότερα, κάτι που οδηγεί και τις ίδιες τις εταιρείες να καθυστερούν την κυκλοφορία μοντέλων με δυνατότητες 5G.
Ίσως όμως η ώθηση να μη γίνει από τους απλούς καταναλωτές, αλλά από τις μεγάλες βιομηχανίες, καθώς το 5G ανοίγει τεράστιες δυνατότητες αυτοματοποίησης και ελέγχου, μέσω εφαρμογών IoT (Internet of Things).
Τεχνητή Νοημοσύνη: Παντού και πουθενά
Τον τελευταίο καιρό, τα AI (Artificial Intelligence) και ML (Machine Learning) είναι οι φράσεις που ακούμε συνεχώς, τόσο σε πράγματα που έχουν νόημα όσο και σε άλλα που δεν έχουν. Αν κάτι δεν έχει τεχνητή νοημοσύνη ή δεν λειτουργεί με machine learning, δεν είναι… cool.
Βέβαια, όλες οι (σοβαρές) εταιρείες τρέχουν για να αποκτήσουν το προβάδισμα σε αυτές τις τεχνολογίες – μιας και η χρήση τους μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά – και έχουμε δει όλους τους γίγαντες όπως η Microsoft, η Google, το Facebook, η Amazon και βέβαια η Apple να επενδύουν τεράστια ποσά στην έρευνα αλλά και για εξαγορές εταιρειών που ειδικεύονται στο αντικείμενο. Μέχρι και η McDonald’s εξαγόρασε μια εταιρεία ειδικευόμενη στο machine learning, με στόχο να βελτιώσει τα προϊόντα της και να δώσει περισσότερες επιλογές εξατομίκευσης, ενώ και η Nike έκανε το ίδιο.
Το πεδίο της τεχνητής ευφυίας είναι ο νέος «πυρετός του χρυσού» για όλες τις εταιρείες. Και επειδή βρισκόμαστε ακόμη στο… νηπιακό στάδιο αυτών των τεχνολογιών, θα έχουμε και τα συνακόλουθα προβλήματα που τις συνοδεύουν, τις αστοχίες, τις τρύπες ασφαλείας, αλλά και όλες τις περιπτώσεις κακής χρήσης αυτών των δυνατοτήτων, τις οποίες θα κληθούν οι νομοθέτες να καλύψουν άμεσα.
Ασφάλεια: Περισσότερες απειλές
Και το 2019 είχαμε πολλές περιπτώσεις διαρροής προσωπικών δεδομένων ή απώλειας δεδομένων από διάφορες πλευρές, κάτι που αποδεικνύει πως το θέμα «ασφάλεια» είναι άλυτο σε πολλές εταιρείες και, δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δεν το παίρνει στα σοβαρά παρά μόνο αφού συμβεί το κακό.
Ήδη η εξάπλωση νέων τεχνολογιών, όπως το Internet of Things ή οι συσκευές 5G, ανοίγουν ακόμη περισσότερες διόδους για επιθέσεις και για διαρροές. Και βέβαια, το οργανωμένο έγκλημα έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα επενδύοντας σε επιθέσεις και hacks.
Κι όμως, οι κύριες απειλές δεν αφορούν εξωτικές νέες τεχνολογίες ή νέους επικίνδυνους ιούς, αλλά συνηθισμένα πράγματα, όπως το phishing και τα γελοιωδώς απλά passwords που βάζουν οι περισσότεροι χρήστες στους διάφορους λογαριασμούς τους.
Multicloud: Το… σύννεφο εξελίσσεται
Η χρονιά που πέρασε ήταν αυτή στην οποία το multicloud εισήχθη ως σοβαρή τεχνολογική πρόταση· φέτος θα είναι η χρονιά που θα γίνουν τα πρώτα σοβαρά βήματα για την υλοποίησή του. Τι είναι το multicloud; Υποθέτουμε πως ξέρεις τι είναι το σκέτο cloud: είναι μια υπηρεσία η οποία μπορεί να είναι αποθήκευση, μπορεί να είναι επεξεργασία δεδομένων, ή μίξη των δύο. Το multicloud είναι η χρήση πολλαπλών παρόχων υπηρεσιών cloud και ο διαμοιρασμός λειτουργιών σε αυτούς. Οι μεγάλες εταιρείες ήδη κινούνται στην κατεύθυνση του multicloud, όπως φαίνεται, για παράδειγμα, από την εξαγορά της RedHat από την IBM, ενώ και η Dell θέλει να επεκτείνει το ρόλο της από τα data centers στη συνένωση πολλαπλών παρόχων.
Οι τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη χρήση πολλαπλών παρόχων cloud δεν είναι ακόμη 100% έτοιμες, αλλά τα βήματα που γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικά.