8
Ψυχαγωγία

Υπάρχουν κι άλλα βίντεο-sites εκτός από το YouTube

Υπάρχουν κι άλλα βίντεο-sites εκτός από το YouTube
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το YouTube είναι μακράν το πιο δημοφιλές streaming video site. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες φανταστικές εναλλακτικές λύσεις που ίσως θέλεις να τσεκάρεις. Εμείς ψάξαμε και συγκεντρώσαμε τις καλύτερες από αυτές.

Η 14η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά λίγοι γιορτάζουν το γεγονός που άλλαξε την πορεία του Internet: την εκκίνηση του YouTube! Ναι, το μακρινό (για κάποιους) 2005 το YouTube ξεκίνησε να δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες του Internet να ανεβάζουν και να μοιράζονται βίντεο! Βέβαια, το ανταγωνιστικό Vimeo υπήρχε ήδη μερικούς μήνες, από τον Νοέμβριο του 2004, αλλά το YouTube ήταν αυτό που έκανε σχεδόν άμεση επιτυχία. Ενάμιση χρόνο αργότερα, η Google εξαγόρασε το YouTube και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Όπως δεν ήταν το πρώτο, έτσι και τώρα δεν είναι το μόνο! Υπάρχουν πολλοί άλλοι μνηστήρες για τον θρόνο του video sharing, αν και το YouTube είναι ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος. Ας δούμε, όμως, μερικά εναλλακτικά και τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

Vimeo

https://vimeo.com/
Ε, προφανώς θα ξεκινήσουμε από το πρώτο! Το Vimeo έχει πολλά βίντεο και πολύ καλές προτάσεις, αλλά δεν ξεχωρίζει για κάποια συγκεκριμένη λειτουργία. Είναι απλά ένα άλλο YouTube, με κάπως υψηλότερης ποιότητας υλικό από αυτό.

VideosHub

https://videoshub.com/
Θυμάσαι μήπως το YouTube τα πρώτα χρόνια; Τότε που τα βίντεο που υποστήριζε ήταν το πολύ 30 δευτερόλεπτα; Αν το νοσταλγείς, το VideosHub θα στο θυμίσει! Το υλικό του είναι μικρό, απλό, και “to the point”. Βαριέσαι τα… Μπεν Χουρ του YouTube; Μπες στο VideosHub!

DailyMotion

https://www.dailymotion.com/
Άλλο ένα video site, το οποίο ξεκίνησε μόλις ένα μήνα μετά το YouTube! Το DailyMotion σήμερα έχει εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες και είναι ο #1 αντίπαλος (σχεδόν) του YouTube! Μάλιστα, τα βίντεο είναι οργανωμένα σε κατηγορίες και οι προτάσεις γίνονται ολοένα και καλύτερες, όσο βλέπεις!

Twitch

https://www.twitch.tv/
Ιδιοκτησίας Amazon, το Twitch είναι μια πλατφόρμα η οποία ειδικεύεται σε live streams διαφόρων παραγωγών και streamers. Μπορείς να βρεις τα πάντα, από live streams μουσικής μέχρι όλα τα επεισόδια του Bob Ross σε ατέρμονο loop!

DTube

https://d.tube/
Το πλήρες όνομά του είναι “Decentralized Tube” και μοιάζει με το YouTube. Όμως, αντί τα βίντεο να αποθηκεύονται σε κεντρικά server farms, το DTube χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain και είναι αποκεντρωμένο. Οι χρήστες του κερδίζουν κρυπτονομίσματα (Steem) για κάθε βίντεο που ανεβάζουν, ενώ το site, αντί για views, αναγράφει το πόσα κρυπτονομίσματα έχει κερδίσει το κάθε βίντεο.

Facebook Watch

https://www.facebook.com/watch
Τελευταίο αφήσαμε το μεγάλο project της Meta, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει YouTube στη θέση του YouTube. Σε αυτό μπορείς να βρεις σειρές, live video κ.ά, αλλά το μειονέκτημά του είναι η μεγάλη διασύνδεση με το Facebook, καθώς και το μάλλον δύσχρηστο user interface του. Στο Facebook Watch είναι σαφώς δυσκολότερο το να βρεις υλικό, καθώς δεν έχει κατηγορίες ενώ και το search του είναι περίεργο. Αξίζει, όμως, να το ψάξεις, καθώς έχει πολύ υλικό.