13
Επιστήμη & Έρευνα

Υλοποιώντας το βιομηχανικό metaverse

Υλοποιώντας το βιομηχανικό metaverse
Η συνεργασία συνδυάζει το τεράστιο βιομηχανικό οικοσύστημα της Siemens και τις δυνατότητες VR της NVIDIA που θα φέρει τις δυνατότητες του εικονικού κόσμου στον πραγματικό.

Η βιομηχανική παραγωγή έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας μορφές που δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε πριν από μόλις μια ή δύο δεκαετίες. Μπορεί εμείς, ως καταναλωτές, να βλέπουμε μονάχα την κορυφή του παγόβουνου, δηλαδή τα τελικά προϊόντα και, σπανίως, φωτογραφίες ή βίντεο από κάποιο εργοστάσιο, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Η παραγωγή έχει από καιρό βάλει ψηφιακά εργαλεία στη διαδικασία σχεδίασης. Τα εργοστάσια έχουν περάσει τη δική τους ψηφιοποίηση, μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε με την είσοδο ηλεκτρονικά ελεγχόμενων μηχανημάτων, συνεχίστηκε με τη χρήση ρομποτικών συσκευών, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε μια διαφορετική φάση. Η φάση αυτή αφορά την βελτιστοποίηση της παραγωγής σε όλους τους τομείς και αυτό που γίνεται είναι η υλοποίηση του λεγόμενου “ψηφιακού διδύμου” (digital twin). Το digital twin είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα: ένα αντίγραφο του φυσικού εργοστασίου στον ψηφιακό χώρο, με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις όλων των τμημάτων του, από το κτήριο και τα μηχανήματα, μέχρι και την τελευταία βίδα, σε τρεις διαστάσεις και με πλήρη (ψηφιακή) λειτουργικότητα! Ο στόχος είναι η ανάλυση όλων των διεργασιών, η βελτιστοποίηση της τοποθέτησης των μηχανημάτων αλλά και των ανθρώπων, αλλά και η βελτιστοποίηση των σταδίων κατασκευής, με στόχο τη μεγιστοποίηση της παραγωγής, την ελαχιστοποίηση του χαμένου χρόνου, αλλά και την βέλτιστη χρήση του διαθέσιμου χώρου.

Η Siemens αποτελεί πρωτοπόρο σε αυτόν τον τομέα, διαθέτοντας μια πλατφόρμα με το όνομα Xcelerator, η οποία διαθέτει ένα ολόκληρο οικοσύστημα για τους πελάτες της. Παράλληλα, η Nvidia είναι η ηγέτιδα δύναμη στον χώρο (και) των τρισδιάστατων γραφικών και της εξομοίωσης, ενώ έχει μπει πολύ δυνατά και στον χώρο του Virtual Reality με την δική της πλατφόρμα Omniverse για 3D design και συνεργασία.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών φαίνεται ως το ιδανικό πάντρεμα δύο τεχνολογιών οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται υλοποιώντας αυτό που οι ίδιες αναφέρουν ως “industrial metaverse” – βιομηχανικό μετασύμπαν. Είναι προφανές πως οι δύο εταιρείες παίρνουν ως εφαλτήριο – τουλάχιστον ονομαστικά – το όνομα που χρησιμοποίησε ο Mark Zuckerberg για το δικό του εικονικό “παράλληλο” σύμπαν. Η λέξη “metaverse” είναι πολύ της μόδας τώρα τελευταία, αλλά η ανακοίνωση των Siemens και Nvidia για συνεργασία στον βιομηχανικό τομέα δεν είναι καθόλου εικονική· αντιθέτως, η χρήση προηγμένων τεχνολογιών τρισδιάστατης απεικόνισης και εξομοίωσης, με πραγματική φυσική, είναι κάτι που υπάρχει εδώ και χρόνια, και μάλιστα όσο περνά ο χρόνος βελτιώνεται και εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, ο χώρος της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών (κτηρίων και υποδομών) ήταν ένας από τους πρώτους που έβαλαν τα “ψηφιακά δίδυμα” σε εφαρμογή, κατασκευάζοντας πρώτα στον ψηφιακό κόσμο και έπειτα στον υλικό. Έτσι μπόρεσαν να διορθώσουν σφάλματα, να κάνουν βελτιώσεις, αλλά και να εντοπίσουν προβληματικά σημεία, μέσω τρισδιάστατων αναπαραστάσεων αλλά και εξομοιώσεων, πολύ πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε κατασκευή. Το ίδιο κάνουν και θέλουν να βελτιώσουν οι δύο αυτές εταιρείες, προσφέροντας σε κάθε ενδιαφερόμενο τεχνολογίες αιχμής για τον τομέα της βιομηχανίας.

Στην ανακοίνωση από πλευράς Siemens διαβάζουμε: «Φωτορεαλιστικά, βασισμένα στη φυσική, ψηφιακά δίδυμα εισηγμένα στο βιομηχανικό μετασύμπαν προσφέρουν τεράστια δυναμική για τον μετασχηματισμό των οικονομιών και των βιομηχανιών, παρέχοντας έναν εικονικό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται για να λύνουν προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, θα κάνουνε το βιομηχανικό μετασύμπαν πραγματικότητα, για εταιρείες όλων των μεγεθών. […] Όταν το Siemens Xcelerator συνδεθεί με το Omniverse [της Nvidia], θα έχουμε ένα ολοεμπειρικό μετασύμπαν το οποίο θα συνδέει hardware και software, από τα τελικά συστήματα μέχρι και το cloud, με πλούσια δεδομένα [rich data] από το software και τις λύσεις της Siemens».

Με τη σειρά του, ο Jensen Huang, ιδρυτής και CEO της Nvidia, δήλωσε: «η Siemens και η Nvidia μοιράζονται ένα κοινό όραμα πως το βιομηχανικό μετασύμπαν θα οδηγήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτό είναι απλά το πρώτο βήμα στην κοινή μας προσπάθεια να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα για τους πελάτες μας και όλα τα τμήματα της παγκόσμιας κατασκευαστικής βιομηχανίας. […] Η διασύνδεση με το Siemens Xcelerator θα ανοίξει τα οικοσυστήματα Omniverse και AI της Nvidia σε έναν εντελώς νέο κόσμο βιομηχανικού αυτοματισμού ο οποίος έχει φτιαχτεί μέσω των μηχανικών, ηλεκτρικών, software, IoT, και edge λύσεων της Siemens».

Μάλιστα, οι δύο εταιρείες έδωσαν στη δημοσιότητα και ένα βίντεο το οποίο ακολουθεί, με τις συνεντεύξεις των δύο ανδρών αλλά και οπτικά παραδείγματα της συνεργασίας των δύο συστημάτων, στα οποία γίνεται σαφής η λογική αυτής της συνεργασίας.

Τα παραδείγματα που βλέπουμε στο βίντεο είναι όλα εξομοιώσεις από υπολογιστή! Με αυτό τον τρόπο γίνεται προφανές πως το βιομηχανικό metaverse μπορεί να οδηγήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές στην κατασκευαστική αλυσίδα, βελτιστοποιώντας τα εργοστάσια και τις γραμμές παραγωγής έτσι ώστε να είναι πιο αποδοτικές και να σπαταλούν λιγότερες πρώτες ύλες αλλά και λιγότερη ενέργεια! Και βέβαια, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia θα αναλάβουν την αυτοματοποίηση αυτών των διαδικασιών, κάτι που αναμένεται να φέρει ριζοσπαστικές αλλαγές στη διαδικασία της παραγωγής.