Ολόκληρος ο κόσμος της πληροφορικής σε μεγάλο βαθμό κινείται στους ρυθμούς που δίνει η Microsoft, εδώ και δεκαετίες. Μπορεί να υπάρχουν οι… ανεξάρτητες περιοχές των Mac της Apple, όσο και οι λίγοι… αυτονομιστές του Linux, όμως η συντριπτική πλειονότητα των υπολογιστών παγκοσμίως λειτουργεί με κάποια έκδοση των Windows. Αυτό κάνει τους πάντες να κοιτάζουν προς τη μεριά του Redmond, ακόμη και όσους λίγους δεν χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα από τη Microsoft. Εδώ και δύο περίπου χρόνια βρισκόμαστε στον αστερισμό των Windows 11, ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο κυκλοφόρησε με μάλλον περιορισμένες τυμπανοκρουσίες, αλλά και με αρκετή γκρίνια. Ο λόγος είναι πως η Microsoft επέλεξε να αποκλείσει έναν τεράστιο αριθμό υπολογιστών, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Τον ερχόμενο Οκτώβριο, τα Windows 11 θα κλείσουν τρία χρόνια ζωής και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η Microsoft δεν θα αρκεστεί σε ένα μεγάλο update, αλλά θα κυκλοφορήσει την επόμενη έκδοση, τα Windows 12. Τελικά τι ισχύει;
Η φωτιά υπήρχε αρκετό καιρό τώρα, αλλά μια “ύποπτη” δήλωση του CEO της Qualcomm, της εταιρείας που σχεδιάζει τους επεξεργαστές Snapdragon, έριξε… πετρέλαιο στη φωτιά. Η δήλωση αυτή ήταν η εξής: «Πηγαίνουμε προς την κυκλοφορία προϊόντων με [τον νέο επεξεργαστή] παράλληλα με την επόμενη έκδοση των Microsoft Windows, η οποία έχει πολλές από τις δυνατότητες του Windows AI. Εξακολουθούμε στη βάση της ίδιας ημερομηνίας, η οποία καθορίζεται από τα Windows, και η οποία είναι μέσα του 2024, προετοιμαζόμενοι για το back-to-school».
Προφανώς, αυτό δεν αποτελεί απόδειξη για το οτιδήποτε, όμως αυτό το επόμενη έκδοση των Windows – αντί να πει update – ήταν η λεπτομέρεια που έβαλε φωτιά στη φαντασία πολλών. Η βάση όλων αυτών είναι κάτι που δεν είναι καν κρυφό: η Microsoft όντως δουλεύει πάνω σε μια επόμενη έκδοση των Windows, τα Windows 12, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Μια ακόμη πραγματικότητα είναι πως τις αποφάσεις για την κυκλοφορία του επόμενου update ως… update ή ως Windows 12 δεν τις παίρνουν οι προγραμματιστές αλλά το τμήμα marketing της Microsoft. Επομένως, αυτοί είναι που αποφασίζουν για την ονομασία αλλά και την χρονική στιγμή που θα ταιριάζει με τους στόχους τους.
Ως απάντηση όσων ήθελαν Windows 12, η Microsoft φρόντισε να δώσει μια έμμεση απάντηση, μέσα από το πρόγραμμα “insider”, το οποίο δίνει πρόσβαση σε όποιον θέλει να δοκιμάσει τα Windows κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Η ανακοίνωση της Microsoft, λοιπόν, μιλάει για Windows 11 version 24H2 και όχι για Windows 12, αναφερόμενη στην έκδοση που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.
Αυτό θα πρέπει να βάλει και τέλος σε όσα σενάρια ήθελαν τα Windows 12 να κυκλοφορούν μέσα στο έτος. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν Windows 12 κάποια στιγμή – πιθανότατα το 2025 – αλλά ούτε και πως το επερχόμενο update (το 24H2) δεν θα φέρει σημαντικές αλλαγές και νέες λειτουργίες. Όλοι περιμένουν εναγωνίως να δουν την νέα έκδοση, η οποία φημολογείται πως θα έχει μεγάλες αλλαγές όσον αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης εντός του λειτουργικού συστήματος.
Ως επίλογο, απλά θα αναφέρουμε πως οι εποχές των τεράστιων αλλαγών έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχει καν περιθώριο για κοσμογονικές αλλαγές όπως, π.χ. της μετάβασης από Windows 98 σε Windows 2000, ούτε σε Windows XP, ούτε οι τεράστιες αλλαγές των Windows Vista. Τα Windows πλέον είναι ένα ιδιαιτέρως ώριμο λειτουργικό σύστημα και οι όποιες αλλαγές δεν έχουν τόσο θεμελιώδη σημασία. Σίγουρα η προσθήκη λειτουργιών ΑΙ μέσα στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα είναι πολύ σημαντική, οι αισθητικές αλλαγές που κάνει η Microsoft είναι (συνήθως) ευπρόσδεκτες, αλλά ο πυρήνας των Windows δεν έχει αλλάξει ιδιαιτέρως εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως, είτε το λένε Windows 11 24H2, είτε Windows 12, μικρή σημασία έχει.