8
Ψυχαγωγία

VR για πρώτη φορά; Τι να προσέξεις και πώς να το απολαύσεις

VR για πρώτη φορά; Τι να προσέξεις και πώς να το απολαύσεις
Εάν θέλεις να δοκιμάσεις τον μαγικό εικονικό κόσμο που σου προσφέρουν τα VR headsets και τα κατάλληλα apps, διάβασε τις συμβουλές μας και εγκατάστησε αυτά τα apps που σου προτείνουμε.

Η εικονική πραγματικότητα είναι κάτι που ακούμε από τη δεκαετία του ’80 και παραμένει κάτι που… έρχεται. Τώρα όμως βρισκόμαστε στη θέση να πούμε πως, πιθανότατα, πράγματι έρχεται. Ήδη υπάρχουν πάμπολλα VR headsets – σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ μπορείς να προμιθευτείς το δικό σου – για smartphones, ενώ υπάρχουν εξειδικευμένα headsets για κονσόλες PCs ή εντελώς αυτόνομα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα PlayStation VR, Oculus Rift, HTC Vive, αλλά και οι αντίστοιχες λύσεις από την Samsung και την LG. Επιπλέον, αρκετοί κατασκευαστές υπολογιστών έχουν κυκλοφορήσει τα δικά τους Mixed Reality Headsets που υποστηρίζουν την αντίστοιχη λειτουργία των Windows.

Η πρώτη επαφή με τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας είναι σίγουρα λίγο περίεργη. Μπορεί τα πάντα γύρω σου να βρίσκονται σε σωστή κλίμακα και η γεωμετρία να είναι ρεαλιστική, όμως το μυαλό σου μπορεί να θέλει χρόνο για να απεμπλέξει αυτό που βλέπουν τα μάτια σου από αυτό που καταγράφουν οι υπόλοιπες αισθήσεις.

Αυτό που αισθάνεσαι είναι αυτό που ονομάζεται «ψυχολογική παρουσία», δηλαδή η αίσθηση του ότι είσαι όντως μέσα σε αυτό που βλέπουν τα μάτια σου.

Και μην ανησυχείς για το αν θα σκοντάφτεις επάνω στα έπιπλα μιας και το αρχικό setup φροντίζει να σε ρωτήσει για το πόσο χώρο έχεις γύρω σου.
Μετά από λίγο, όμως, θα αρχίσεις να μπαίνεις στο νόημα. Οι αρχικές ερωτήσεις όπως πως κινούμαι και τι κάνω με τα χέρια μου καλύπτονται καθώς αποκτάς εμπειρία και «χτίζεις» ένα λεξιλόγιο κινήσεων και χειρονομιών. Μιας και το VR είναι φτιαγμένο για να εξομοιώνει τον πραγματικό κόσμο, οι χειρονομίες που απαιτούνται για κάποια πράξη είναι παρόμοιες με τις κινήσεις που κάνεις στον πραγματικό κόσμο. Επομένως, μην ανησυχείς· θα μάθεις πολύ γρήγορα αυτά που πρέπει.

Τελικά, μετά από το μικρό διάστημα προσαρμογής, είσαι έτοιμος και άνετος για να κινηθείς μέσα στον εικονικό χώρο. Μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες εφαρμογές και παιχνίδια με ευκολία, και μάλιστα ο χειρισμός πλέον δεύτερη φύση.

Σχετικά apps για να μπεις στο νόημα

Περνάμε στα apps που μπορείς να δοκιμάσεις, είτε χρησιμοποιείς smartphone και headset είτε εξειδικευμένο VR headset.

Ξεκινάμε με το πιο απλό: το επίσημο app Google Cardboard, το οποίο σου επιτρέπει να δεις βίντεο, φωτόσφαιρες και διάφορες άλλες μορφές τρισδιάστατου υλικού.

Περνώντας στα εξειδικευμένα συστήματα, δες το δωρεάν Allumette. Πρόκειται για ένα υβρίδιο μεταξύ έργου και VR, στο οποίο παρακολουθείς την εξέλιξη της ιστορίας ενός μικρού κοριτσιού που ζει σε ένα χωριό πάνω στα σύννεφα! Εσύ παίρνεις το ρόλο της… κάμερας!

Συνεχίζουμε και βρίσκουμε το Google Earth VR, το οποίο σου επιτρέπει να πετάξεις πάνω από τον πλανήτη και να δεις σε όλο τους το μεγαλείο όποια μέρη θες εσύ, είτε αυτά είναι μια άγνωστη λίμνη στην Αφρική, είτε η Σφίγγα της Αιγύπτου!

Αν θες να μεταφέρεις και την εμπειρία των τριών διαστάσεων στο χειρισμό του υπολογιστή, το Virtual Desktop είναι το πρόγραμμα που θα μετατρέψει το desktop του υπολογιστή σου σε κανονικό χώρο. Μπορείς να δεις τα αρχεία σου, να ανοίξεις browser ή να γράψεις κάτι στο Word. Και όλα αυτά σε 3D VR!
Εκτός από τους αιθέρες, έχουμε και τους ωκεανούς. Και το Ocean Rift είναι αυτό που θα σου επιτρέψει να επισκεφθείς υποθαλάσσια μέρη και να δεις ακόμη και λευκούς καρχαρίες ή φάλαινες-δολοφόνους στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς να διακινδυνεύεις.