80
COSMOTE Tips

Βγάλε το laptop από την πρίζα, για να σώσεις τη μπαταρία!

Βγάλε το laptop από την πρίζα, για να σώσεις τη μπαταρία!
Πολλοί έχουμε τα laptops μας μονίμως συνδεδεμένα στο ρεύμα. Είναι σωστό; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει αυτή η συνήθεια;

Το laptop είναι ένας υπολογιστής ο οποίος έχει σχεδιαστεί με μικρό αποτύπωμα και χαμηλό βάρος, για να μπορείς να τον μεταφέρεις παντού. Τις περισσότερες φορές, όμως, καταλήγουμε να το συνδέουμε αμέσως στην πρίζα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δε φεύγουν από το σπίτι ή το γραφείο χωρίς το τροφοδοτικό! Εκτός αυτών, πολλοί είναι αυτοί που έχουν προτιμήσει laptop λόγω του μικρού του μεγέθους και της βολικότητας, για να μην τους πιάνει χώρο στο σπίτι. Το αποτέλεσμα είναι ένα μηχάνημα σχεδιασμένο για να μεταφέρεται, το οποίο έχει βρει τη θέση του σε κάποιο γραφείο ή τραπέζι και δεν κουνιέται ποτέ – ούτε και αποσυνδέεται ποτέ από την τροφοδοσία. Τι επιπτώσεις έχει αυτό στη μπαταρία;

Ο μύθος της φόρτισης

Μπορεί κανείς να το ονομάσει και “άγχος του 100%”. Είναι αυτή η αίσθηση πανικού που σε πιάνει όταν βλέπεις την ένδειξη της μπαταρίας να μειώνεται, που σε κάνει να ψάχνεις εναγωνίως τροφοδοτικό. Ισχύει ακόμη και για το κινητό, απλά εκεί δεν έχεις και πολλές επιλογές: αργά ή γρήγορα θα το βγάλεις! Εκτός αυτού, υπάρχει ακόμη η ιδέα του ότι οι μπαταρίες δεν χαλάνε αν είναι συνεχώς φορτισμένες, κάτι που έρχεται από τα βάθη του χρόνου της πληροφορικής, δηλαδή τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η τεχνολογία των τότε μπαταριών πράγματι φθειρόταν λιγότερο αν ήταν συνδεδεμένη με τον φορτιστή, αλλά από τότε έχουν περάσει… αιώνες χρόνου πληροφορικής. Οι μπαταρίες σήμερα κατασκευάζονται με εντελώς διαφορετική χημική σύνθεση, και φθείρονται με διαφορετικό τρόπο. Επίσης, δεν αφαιρούνται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Το επιχείρημα της απόδοσης

Οι υπολογιστές πλέον λειτουργούν σε διαφορετικά επίπεδα απόδοσης όταν είναι στο ρεύμα και όταν λειτουργούν από τη μπαταρία. Κάποιοι προτιμούν τις επιπλέον επιδόσεις παρά την υγεία της μπαταρίας, κι αυτό είναι ένα δεκτό επιχείρημα. Όμως η υγεία της μπαταρίας βλάπτεται όταν είναι μονίμως στο 100% ή σε κατάσταση φόρτισης. Το αποτέλεσμα είναι πως μπορεί να προτιμάς τις επιδόσεις, όταν όμως χρειαστείς την αυτονομία, μην περιμένεις να κρατήσει όσο όταν ήταν καινούριο. Μπορεί ο κατασκευαστής να αναφέρει, για παράδειγμα, 8 ώρες αυτονομίας, αν όμως το laptop σου έχει περάσει μήνες ολόκληρους στην πρίζα, η αυτονομία του μπορεί να μην είναι ούτε η μισή!

Η ιδανική κατάσταση

Η μπαταρία φθείρεται από τους κύκλους φόρτισης – αποφόρτισης, αλλά και από τη συνεχή φόρτιση. Η κατάσταση στην οποία η μπαταρία είναι… άνετα με τον εαυτό της, είναι όταν βρίσκεται μεταξύ 20% και 80% σε φόρτιση, ιδανικά στο 50%. Οι κατασκευαστές το γνωρίζουν αυτό και αρκετοί έχουν ειδικά προγράμματα ενσωματωμένα στο firmware του μηχανήματος για να περιορίσουν τη φθορά. Κάποιοι έχουν και εργαλεία, άλλοι για Windows και άλλοι μέσα στο BIOS του μηχανήματος, με τα οποία μπορείς να περιορίσεις τη φόρτιση ώστε να σταματά στο 80% (ή και λιγότερο). Αν σκοπεύεις να μην κουνήσεις το laptop σου ποτέ από τη θέση του, ρύθμισε αναλόγως!

Υπέρ και κατά

Όπως είπαμε, το laptop είναι μηχάνημα σχεδιασμένο για να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και να διαρκεί πολύ. Στα laptops με αφαιρούμενη μπαταρία, συμβουλεύουμε την φόρτιση της μπαταρίας μέχρι το 50% και την αφαίρεσή της. Το αρνητικό είναι πως, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ο υπολογιστής θα κλείσει όπως θα έκλεινε κάθε desktop PC. Αλλά η μπαταρία θα είναι σε άριστη κατάσταση για να τη χρησιμοποιήσεις σε κάποιο ταξίδι, αν χρειαστεί. Για laptops με ενσωματωμένη μπαταρία, προτείνουμε τη ρύθμιση να σταματά η φόρτιση στο 80% (ή και λιγότερο, αν υπάρχει επιλογή). Αν όμως θέλεις το laptop σου φορτισμένο στο 100% για κάθε ενδεχόμενο, ή αν είσαι σε περιοχή με συχνές διακοπές ρεύματος, τότε θα πρέπει να συμβιβαστείς με την ιδέα του ότι η μπαταρία του δεν θα αντέχει όσο λέει ο κατασκευαστής.

Εάν το παρόν άρθρο σου άνοιξε την όρεξη για καινούριο laptop, με μια επίσκεψη στον ΓΕΡΜΑΝΟ θα μάθεις για όλα τα τελευταία μοντέλα!