16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Τουρισμός στο διάστημα: έρχεται αλλά…

Τουρισμός στο διάστημα: έρχεται αλλά…
Θέλεις να κάνεις διακοπές στο διάστημα; Σύντομα θα μπορείς! Μάθε από τώρα τα υπέρ και τα κατά του διαστημοτουρισμού!

Η εποχή του διαστήματος πλησιάζει! Η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να βγει στο διάστημα από το 1961, οπότε και ο Γιούρι Γκαγκάριν βγήκε έξω από την ατμόσφαιρα της Γης για πρώτη φορά στην ιστορία. Από τότε μπορεί να έχουν παρέλθει 63 χρόνια, όμως οι άνθρωποι που έχουν πάει στο διάστημα είναι ελάχιστοι. Ο χρόνος είναι πολύς, όμως οι εκτοξεύσεις πλέον έχουν γίνει ρουτίνα, το κόστος είναι πολύ μικρότερο, ενώ παράλληλα και ο κίνδυνος έχει ελαχιστοποιηθεί. Πλέον ο τουρισμός στο διάστημα είναι θέμα χρόνου.

Ήδη έχουμε τις πρώτες εκτοξεύσεις οχημάτων με τουρίστες “αστροναύτες”, όμως για την ώρα το σπορ είναι πανάκριβο και μόνο δισεκατομμυριούχοι και celebrities μπορούν να το κάνουν. Αρκετές εταιρείες, όμως, προετοιμάζονται και δουλεύουν για να φέρουν τον διαστημοτουρισμό πιο κοντά και σε ανθρώπους των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεν είναι… δεκαψήφιοι. Σε λίγο καιρό, θα είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων πολύ περισσότερων ανθρώπων. Είναι, όμως, όλα ρόδινα; Ας δούμε τα υπέρ και τα κατά του τουρισμού στο διάστημα.

Τα θετικά του τουρισμού του διαστήματος

Προτού ξεκινήσουμε, θα πρέπει να αναφέρουμε πως μέχρι και σήμερα, οι τουρίστες του διαστήματος αντιμετωπίζονται σαν κανονικοί αστροναύτες· με άλλα λόγια, περνούν εκπαίδευση, υπάρχουν απαιτήσεις από αυτούς, συμμετέχουν σε πειράματα και (κάποιες) εργασίες, και προετοιμάζονται για μήνες. Αυτό από μόνο του μπορεί να ιδωθεί ως θετικό, καθώς ο τουρίστας βιώνει την εμπειρία του αστροναύτη στο έπακρο. Παράλληλα, τα “εισιτήριά” τους, τα οποία κοστίζουν εκατομμύρια, βοηθούν την ανάπτυξη της βιομηχανίας αυτής.

Στο κοντινό μέλλον, βέβαια, οι απαιτήσεις θα μειωθούν, οπότε οι τουρίστες του διαστήματος δεν θα είναι “αστροναύτες” αλλά θα μπορούν να απολαύσουν την εμπειρία του διαστήματος. Το θετικό είναι προφανές: μιλάμε για μια εμπειρία πέρα από οτιδήποτε γήινο. Το να μπορέσεις να δεις τη Γη από τροχιά, αιωρούμενος, είναι μοναδική εμπειρία, όπως άλλωστε και το να απολαύσεις τον έναστρο ουρανό χωρίς την φωτορύπανση και την ατμόσφαιρα να χαλάνε το υπερθέαμα.

Τα αρνητικά του τουρισμού στο διάστημα

Σε θεωρητικό επίπεδο, ο τουρισμός στο διάστημα είναι σπορ για τους υπερπλούσιους. Το κόστος είναι απαγορευτικό για το 99,999% του πληθυσμού παγκοσμίως, επομένως δεν υπάρχει πρόσβαση για όλους. Ακόμη και τα πειράματα και οι εργασίες που εκτελούν οι τουρίστες, δεν είναι τίποτα πρωτοποριακό ή ριζοσπαστικό, και κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει από τους αστροναύτες του ISS. Με άλλα λόγια, ο τουρισμός δεν προσφέρει τίποτα στην ανθρωπότητα και είναι αυτό που λέει η λέξη: τουρισμός!

Παράλληλα, οι επικριτές του διαστημοτουρισμού αναφέρουν πως τα χρήματα που ξοδεύονται θα μπορούσαν να δοθούν σε κάτι πιο χρήσιμο, για να αναπτυχθούν τεχνολογίες και συστήματα που θα προωθήσουν τις ικανότητες της ανθρωπότητας στο διάστημα.

Τελικά είναι ή δεν είναι;

Η πραγματικότητα, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι πως το διάστημα είναι ένας αναγκαίος στόχος για όλη την ανθρωπότητα. Ήδη μας έχει δώσει τεχνολογίες, συστήματα, και έχει οδηγήσει σε ανακαλύψεις που έχουν ωφελήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους, και όσο η ανθρωπότητα επεκτείνεται προς το διάστημα, θα μας ωφελήσει πολύ περισσότερο. Αυτή η επέκταση, όμως, κοστίζει! Ο διαστημικός τουρισμός είναι ένα τέλειο πρώτο βήμα, ώστε να κατασκευαστούν ιδιωτικοί διαστημικοί σταθμοί και να βελτιωθούν τα συστήματα εκτόξευσης.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως και οι πτήσεις με αεροπλάνο στην αρχή ήταν “σπορ” για πολύ πλούσιους. Ακόμη και η έκφραση “jet-set” αφορούσε τους πολύ πλούσιους και διάσημους που είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με αεροπλάνα jet! Πλέον, όμως, όλα τα αεροπλάνα είναι jet και όλοι έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ένα αεροπλάνο και να πάμε οπουδήποτε. Ίσως στο εγγύς μέλλον δούμε ένα ανάλογο “rocket-set”, και μετά από μερικές δεκαετίες το να πάρεις τον πύραυλο για τη Σελήνη να είναι τόσο συνηθισμένο (και φτηνό) όσο είναι σήμερα το να πάρεις το αεροπλάνο για… Λονδίνο.